Bovag: 'Veel fraude rest-bpm'

Audi A4 2.0 TDIe
De Bovag luidt vandaag de noodklok omdat er op grote schaal wordt gefraudeerd met de rest-bpm op import-occasions. Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand, aldus de branchevereniging.

De bedrijven die zich schuldig maken aan de fraude geven voor de bpm-aangifte een lagere waarde op dan feitelijk van toepassing is. Dit gebeurt door taxaties te manipuleren, niet bestaande schades op te geven of zelfs het monteren van beschadigde onderdelen, zo vertelt Bovag-woordvoerder Paul de Waal. Hij gaat verder: "de controle op de aangifte vindt achteraf plaats. Dat komt doordat de bpm een aangiftebelasting is, en dat werkt misbruik in de hand. De mazen zijn nu te groot. Het probleem groeit fors want het is zeer lucratief".

Het wordt waarschijnlijk steeds lucratiever, want de import van tweedehands auto's groeit door schaarste op de occasionmarkt. Dit jaar worden er tot nu toe 12% meer gebruikte auto's een RDW-keuringsstation ingereden dan vorig jaar, het totaal van de eerste vijf maanden van 2013 komt daarmee op 33.655 stuks. "Sinds er bij import kan worden gekozen uit bpm-aangifte middels de afschrijvingstabel, een koerslijst of een taxatierapport, gaan steeds meer bedrijven voor die laatste optie", aldus De Waal. "Dat komt omdat iedereen zich taxateur kan noemen, een te lage waarde op het rapport krijgen is dus heel gemakkelijk."

Volgens De Waal vindt dit soort fraude vooral plaats bij jonge occasions uit Duitsland uit de duurdere prijsklasse. "Het zou wel makkelijk zijn als we een aantal bedrijven konden aanwijzen die zich hier schuldig aan maken, maar daarvoor is het probleem echt te groot. Een goede oplossing zou zijn om de taxatie te laten plaatsvinden door een écht erkende taxateur bij de keuring in het RDW-station. Op die manier is er veel meer controle mogelijk".

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.