Blokkade invoer verkoopverbod niet-CO2-vrije auto van de baan

Verkoop auto's met verbrandingsmotor die synthetische brandstof gebruiken toegestaan na 2035

EV elektrische auto multitest Polestar Tesla

De Europese Commissie en Duitsland hebben vandaag een akkoord bereikt die de Duitse weerstand tegen de invoer van het verkoopverbod van niet-CO2-vrije personenauto's met ingang van 2035 wegneemt. Dat meldt ANP.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt dat Duitsland en de Europese Commissie het conflict dat enkele weken geleden tussen Duitsland en de EU ontstond over de invoering van het verkoopverbod van nieuwe niet CO2-vrije personenauto's en lichte bedrijfswagens per 20235 hebben opgelost. Dat verbod komt er, maar er komt geen specifiek verbod op de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor. Er zou volgens Timmermans ruimte blijven voor auto's met verbrandingsmotoren die op duurzame brandstoffen rijden.

Bij wet wordt vastgelegd dat deze auto's alleen 'duurzame synthetische brandstoffen' mogen tanken en niet op benzine of op diesel blijven rijden, aldus de Duitse verkeersminister Volker Wissing. Het is enigszins opvallend dat een en ander ook nu nog niet bij wet is vastgelegd, maar Duitsland toch overstag gaat na het horen van deze toezeggingen. Eerder al zou de Europese Commissie hebben toegezegd voor auto's met verbrandingsmotoren die synthetische brandstoffen gebruiken een uitzondering te maken, maar nadat daarover lang niets werd gecommuniceerd besloot Duitsland - samen met een alliantie waarvan landen als Italië en Polen deel uitmaakten - de kont tegen de krib te gooien.

Lezersreacties (289) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.