Bio-brandstof onder vuur

Demonstratie tegen oerbos kap | foto: ANP
Uit een onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat wanneer regenwouden, savannes of graslanden omgevormd worden tot biobrandstofkwekerijen er uiteindelijk meer CO2 wordt gegenereerd in plaats van dat de totale CO2-uitstoot wordt teruggedrongen.
Het nadeel van de eerste generatie biobrandstoffen is dat ze geproduceerd worden op basis van planten uit de voedselketen, zoals maïs of graan, met ondermeer hogere prijzen en/of honger tot gevolg, kortom voedselschaarste. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarom is er gezocht naar mogelijkheden om de voedselketen te ontzien: de tweede generatie biobrandstoffen. Deze tweede generatie biobrandstoffen zou afkomstig zijn van gewassen die we niet kunnen of hoeven te eten. Maar ook deze planten en bomen moeten verbouwd worden. En daar is grond voor nodig, grond die nog ontgonnen moet worden. Wat tot nu toe altijd buiten beschouwing is gebleven is dat bij dat ontginnen ook CO2 vrijkomt, niet alleen omdat het land machinaal omgeploegd moet worden, maar ook doordat bijvoorbeeld wortels van de oude vegetatie blootgelegd worden die gaan liggen rotten en daarbij CO2 vrijgeven. Dit werd tot nu toe gemakshalve buiten beschouwing gelaten.
Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota zeggen wél al dit soort gegevens in hun onderzoek te hebben opgenomen. Zo zou het omzetten van turfgebieden in Indonesië tot palmolieplantages pas na 423(!) jaar een positief effect hebben, en het telen van soja voor biodiesel in het Amazonegebied is pas na 319 jaar CO2-neutraal. Dit verhaal draagt weinig positiefs bij aan het beoogde groene effect van biobrandstoffen, net zo min als het uitgelekte interne onderzoek van de EU dat onlangs deed.
Als oplossing dragen de onderzoekers aan om gebruik te maken van gebieden die voorheen als landbouwgrond gebruikt werden, deze hoeven niet meer ontgonnen te worden. Alleen in Europa hebben we daar niet zo veel van als in bijvoorbeeld Amerika. Maar ook zou er meer gebruik gemaakt kunnen worden van bio-afval, dat is er toch al. Of dat genoeg is om aan de toekomstige vraag te voldoen is echter nog maar de vraag. De Amerikaanse overheid heeft namelijk vrij fors ingezet op biobrandstoffen om daarmee onafhankelijk worden van olieleveranties uit het Midden Oosten. Hoewel George W. Bush zegt dat de stimulering van biobrandstoffen hem ook te doen is om de CO2-uitstoot terug te dringen lijkt dat niet meer dan bijzaak.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.