Bijtelling standaard 22 procent, bpm niet naar nul
Autobelastingen op de schop
Hiermee bevat het nieuws als het klopt wel een teleurstelling voor de autosector, die vanaf het begin vol heeft ingezet op het verdwijnen van de bpm. Zoals het nieuws er nu ligt, wordt de bpm enkel verder afgebouwd, maar niet naar nul gebracht. Dat hete hangijzer schuift dit kabinet door naar een eventueel volgend kabinet, dat dan kan kijken naar hoe het verder moet. Als reden wordt genoemd dat het voor leasemaatschappijen een te harde restwaardeklap zou zijn als de bpm te snel verdwijnt. Raar, een meerjarenplan had ook gemakkelijk gekund.
Meer concrete ingrepen komen er op het gebied van de bijtelling. Zoals verwacht verdwijnen bijna alle categoriën en wil men naar één nieuw tarief van 22 procent. Dat zal voor veel mensen een achteruitgang zijn, maar het basistarief was de afgelopen jaren nog altijd 25 procent, zodat dit eigenlijk een vooruitgang is. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Wel blijft er een ultralaag tarief van 4 procent bestaan voor zero emission vehicles. Dus elektrische auto's én auto's die lopen op waterstof. Wel geldt hier dan een maximum van 50.000 euro, voor het bedrag daarboven geldt de volle mep van 22 procent. Dit omdat de overheid duidelijk geschrokken is van alle tienduizendend euro's subsidie op Tesla's Model S de afgelopen jaren. Dit merk heeft al wel aangekondigd met een Model III te komen die ruim onder de 50k zal duiken, dus Tesla zal dit nieuws niet erg vinden. Voor plug-ins lijkt het hiermee een zwaar bestaan te worden, want voor zover de plannen nu uitgelekt zijn, blijft daar geen voordeel meer voor bestaan, wat ze per saldo onverkoopbaar maakt. Maar pas als de autobrief II openbaar is, zullen we dat zeker weten. Bestaande contracten worden overigens resepecteerd, dus iedereen is nog steeds vijf jaar verzekerd van zijn lage bijtelling.
Zeer opvallend is dat men de eis voor 200.000 auto's met stekker in 2020 heeft laten vallen. Nu werd inmiddels steeds duidelijker dat dit getal compleet onhaalbaar was (mede door de forse export van stekkerauto's), maar de overheid heeft zich eerder hier wel aan gecommitteerd in het energieakkoord. Dit is dus geen lichtzinnige stap. De vraag is dus of de overheid haar stekkerambities helemaal laat varen, of dat dit getal gewoon omlaag gaat.
Een andere belangrijke maatregel vonden we ook terug in het voorstel van de coalitie van de autolobby en Natuur & Milieu: de wegenbelasting voor oudere dieselauto's gaat omhoog. Men spreekt van 'dieselauto's zonder roetfilter', in praktijk komt dat redelijk overeen met Euro IV en ouder. Dit zou in 2019 tot honderden euro's per jaar aan wegenbelasting (mrb) gaan schelen.
Met de plannen zoals ze er nu liggen, zijn de voorstellen van de gelegenheidcoalitie maar gedeeltelijk overgenomen. Qua bijtelling en mrb komt het redelijk overheen, maar van een volledige bpm-afbouw en een subsidiefonds voor EV's waar ook particulieren wat aan hebben, zien we voorlopig niets terug. Wordt later vandaag vervolgd!