AutoWeekend Top 10: hoogwaardigheidslimo's

Lincoln Continental bubble top
Ford Scorpio Beatrix (foto ANP)Zil 41044Hongqi CA770Citroën SM PresidentielleMercedes-Benz ML 430 PausmobielGaz SP46Stutz RoyaleLexus LS 600h LandauletNissan President Electric Car
Zaterdag, lijstjesdag. Ieder weekend behandelen we een top 10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom, alles uit de autowereld samengevat in een lijstje. Deze week: de bijzondere limousines van hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld.

De nieuwe wielen van koning Willem-Alexander vormden een mooie aanleiding om eens in de wondere wereld te duiken van staatslimo's en ander opgerekt en/of afgezaagd blik van hoogwaardigheidsbeklederes uit alle hoeken van de wereld.

Te beginnen met de beroemdste presidentiële limo uit de geschiedenis: de Lincoln Continental 'Bubble Top' uit 1961 waarin John F. Kennedy twee jaar later z'n laatste rit maakte. De auto werd door de firma Hess & Eisenhardt uit Cincinnati, Ohio door midden gezaagd en meer dan een meter verlengd. De 'X-100' kostte ongeveer 200.000 dollar. Speciale 'features' waren een hydraulisch in hoogte verstelbare stoel voor de president, een afneembare kunststof dakpaneel (de 'bubble top') en twee treeplanken achterop voor beveiligingsagenten.

Voordat onze nieuwe koning overstapte naar Audi, reed ons koningshuis jarenlang Volvo. De meest opmerkelijke limo van koningin Beatrix was echter zonder twijfel de Ford Scorpio. De eerste generatie was nog best te pruimen maar dat rare hoge ding met die kikkerogen... (foto 2).

In Rusland werd je als hoogwaardigheidsbekleder niet serieus genomen zonder Zil. En dus stond menig legerleider z'n manschappen toe te zwaaien vanuit zo'n opengewerkt hoekig Oostblokgevaarte. Op foto 3 zie je een Zil 41044, met voorin snorrend een 7,7-liter V8 van ruim 300 pk. Omdat wij niet van LegerWeek zijn: wie is de militair die staat te salueren in deze Zil?

Bij de buren in China zijn ze ook niet vies van wat uiterlijk machtsvertoon, getuige de soldaten die hier op het plein van de Hemelse Vrede rijendik staan opgesteld. De auto in kwestie is een Hongqi CA770, die in 1963 op de markt kwam. Hongqi was het eerste Chinese merk dat personenauto's bouwde. De meneer met drie microfoons voor z'n neus is Deng Xiaoping, van 1982 tot 1987 leider van de Communistische Partij. (foto 4)

Terug naar Europa, waar Citroën in 1972 Chapron de opdracht gaf de zaag in een twee SM's liet zetten. Het resultaat was de SM Presidentielle, een vierdeurs-cabrio die door de regering van Georges Pompidou werd ingezet om onder andere koningin Elizabeth en paus Johannes Paulus II in rond te laten rijden. (foto 5)

In eigen land reed de paus Mercedes, dat speciaal voor de geestelijk leider een kogelvrij glazen huisje achter op een ML 430 liet plaatsen (foto 6). Op de foto zie je de paus lekker comfortabel vanuit een witte zetel z'n fans toezwaaien, terwijl de kardinaal aan z'n voeten er aanzienlijk minder relaxed bij zit.

Terug naar Rusland, waar ze weinig op hebben met slappe Franse limo's of potsierlijke witte Benzen. Daar houden ze van het stevigere werk, getuige de Gaz SP46 die je op foto 7 ziet. Gaz is een Russische producent van offroadauto's, die op bestelling ook zonder dak geleverd kunnen worden voor het betere zwaai- en toespreekwerk. Lezersvraag: wie staat er in deze Oostblok-Hummer met twee microfoons voor z'n hoofd?

Dat Afrikaanse leiders over een opmerkelijke smaak beschikken, beweest Omar Bongo, van 1967 tot 2009 president van Gabon. Hij liet zich verplaatsen per Stutz Royale uit 1977, een speciale, opgerekte versie van de Blackhawk. Bodem en techniek werd gedeeld met de Cadillac DeVille. (foto 8)

Terug naar recenter tijden met de Lexus LS 600h Landaulet, de auto waarin prins Albert van Monaco in 2011 zijn jawoord gaf aan Carlene Wittstock (foto 9). We besteedden er destijds een nieuwsberichtje aan, klik hier om doorverbonden te worden.

Van een bijzondere hybride naar een nog exclusievere volledig elektrische limo; we sluiten af met de Nissan President Electric Car uit 1991. Niet dat er veel presidenten in zijn vervoerd, de elektrolimousine werd ingezet voor speciale evenementen, zoals het rondparaderen met sumoworstelkampioenen. Erg vlot was deze bijna twee ton (exclusief sumoworstelaar) wegende Nissan niet: zo'n topsnelheid bedroeg 40 km/h. Het 0-40-sprintje deed-ie nét binnen de tien seconden. (foto 10)

Lezersreacties (52)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.