Autonoom rijden: dit zijn de niveaus
Van doe het zelf naar Robobob

Autonoom rijden is op de keper beschouwd niets meer of minder dan een combinatie van (veelal reeds bestaande) hulpmiddelen. De samenstelling bepaalt hoe autonoom een auto werkelijk is. Dit kan tot verwarring leiden, zoals bij Tesla's Autopilot, een naam die onterecht volledige automie suggereert. Om hierin duidelijkheid te verschaffen, hanteert het Amerikaanse NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) een zestal levels of niveaus, die door de fabrikanten inmiddels min of meer als standaard gelden. Bij de presentatie van autonome auto's wordt dan ook met die niveaus gesmeten, dus is het handig ze op een rijtje te hebben:
Niveau 0
De mens heeft de volledige controle. Eventuele aanwezigheid van passieve hulpmiddelen doet daar niets aan af; autorijden zoals we dat al meer dan een eeuw gewend zijn.
Niveau 1
De mens heeft controle, maar kan zich desgewenst laten helpen door een enkel actief systeem, zoals automatisch bijsturende rijbaanhulp of adaptieve cruisecontrol.
Niveau 2
De bestuurder kan tijdens het rijden zowel het stuur als het gaspedaal loslaten, maar moet te allen tijde de controle kunnen overnemen. Denk aan auto's met actieve rijbaanhulp in combinatie met cruisecontrol. Dit level wordt ook wel hands off genoemd.
Niveau 3
Op relatief eenvoudige trajecten (snelwegen en bekend, gedetailleerd in kaart gebracht gebied) kan de bestuurder zijn aandacht elders verleggen. Vandaar wordt level 3 ook wel eyes off genoemd. In complexere situaties is de bestuurder echter zelf in charge.
Niveau 4
Vanaf dit level mag een auto volledig autonoom heten. Alle veiligheidsbepalende functies worden tijdens de volledige rit bediend door de elektronica. Alleen onder extreme omstandigheden, zoals zeer slecht weer en/of wegdek, moet de mens nog ingrijpen.
Niveau 5
Op dit allerhoogste level, ook mind off genaamd, is de auto onder alle omstandigheden net zo capabel of zelfs bekwamer dan de mens. Dit is het niveau waarop je de hele rit achterstevoren gezeten je krantje kunt lezen, een film kunt kijken of zelfs kunt slapen. En je wellicht, mits de wetgeving daar ooit in meegaat, na een avondje doorzakken niet meer op zoek hoeft naar een taxi of bob; de ultieme Robobob.
Lees ook

Designreview Renault Austral: ‘bewust generieker en conservatiever dan de Megane E-tech’

Praktijkervaring Hyundai i10: Dit vinden eigenaren van hun auto

Xpeng P7: Eerste Kennismaking

25 jaar Opel Astra G: de laatste verkoopknaller

Tesla in maart populairste merk van Nederland

Met de eerste Mercedes SLK kun je betaalbaar roadster rijden
Lezersreacties (42) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.