'Autobouwers moeten fuseren tegen Google'

Glazen bol spreekt

Jaguar Land Rover autonoom
Autofabrikanten zullen moeten fuseren als ze straks willen concurreren met techgiganten als Google en Apple. Die werken aan zelfrijdende auto's en hebben daar veel meer geld voor in kas. Daardoor is een nieuwe fusiegolf in de autobranche op komst, voorspelt accountants- en adviesfirma KPMG. Het bureau heeft gesproken met ongeveer 900 topmensen uit de auto- en technologiebranche.

Uit het onderzoek blijkt dat de 50 grootste autobouwers samen een waarde hebben van 20 procent van de totale waarde van de vijftien grootste techbedrijven. In 2010 was dat nog 40 procent.

Automerken hebben de afgelopen jaren al enkele grote fusies meegemaakt. Zo gingen Daimler-Benz en Chrysler in 1998 samen. Ze vormden DaimlerChrysler, maar het huwelijk hield slechts een paar jaar stand. Chrysler ging failliet en werd opgeslokt door Fiat. Peugeot, Citroën en Opel vallen ook onder één moederbedrijf. Renault, Nissan en Mitsubishi werken nauw samen in een alliantie.

KPMG voorspelt ook dat door de opkomst van deelauto's het aantal autodealers de komende jaren flink zal afnemen. De grote trend van de afgelopen jaren was elektrisch rijden, in de komende jaren zullen brandstofcellen opkomen, met auto's die bijvoorbeeld rijden op waterstof.

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.