AutoBizz week 18
Bevroren
De Fiat Groep is hard bezig de tijd om een nieuw model op de markt te brengen aanzienlijk te verkorten. Dat was voor de meeste Europese autofabrikanten tot nog toe 18 tot 30 maanden, maar de Italianen willen dat terugbrengen tot 15 maanden. Fiat bracht de nieuwe Bravo in 18 maanden op de markt, terwijl er voor de 500 nog 19 maanden nodig waren.
Of dat zou betekenen dat de nieuwe Delta HPE, waarvan de concept car in september in Parijs werd onthuld, in de zomer van 2008 zal verschijnen, is allerminst zeker, want Fiat heeft begin april, zeven maanden na de lancering het ontwerp, het ontwerp 'bevroren'.
De Delta HPE is van groot belang bij de doelstellingen van Lancia om in 2010 zo'n 300.000 auto's te verkopen.
SUV voor Fiat
In een interview met Automotive News Europe zei Marchionne dat Fiat waarschijnlijk volgend jaar komt met een opvolger van de Fiat Campagnola. Daartoe moet de Massif, een nieuwe truck van Fiat Iveco worden omgetoverd tot een grote SUV.
Fiat bouwde in het verleden twee generaties van de Campagnola, een serieuze off-roader. De eerste versie werd gemaakt tussen 1955 en 1968, terwijl de opvolger van 1974 tot 1979 op de markt was. Door het gebruik van de techniek van de Massif kan Fiat een eigen grote SUV op de wielen zetten zonder al te grote investeringen.
De Iveco Massif wordt gebouwd door de Spaanse fabrikant Santana in het zuid-Spaanse Linares en is afgeleid van de Santana Anibal, een versie uit het eind van de jaren '70 van de Land Rover Defender.
De Iveco Massif, die is uitgerust met een 140 pk 3-liter turbodiesel van Fiat Powertrain Technologies, komt in het derde kwartaal op de markt als vijfdeursmodel. Een driedeursversie volgt nog voor het einde van dit jaar.
Chic
Wie chic wil zijn, draagt deze zomer Conti. De Russische modeontwerpster Violetta Litvinova heeft de laatste trend gezet met jurkjes, sjaals en hoeden gemaakt van de draden, die het karkas vormen van de Continental banden. De stoffen van Conti's zijn natuurlijk helemaal niet hard en stijf, maar delicaat en dun en komen in chique kleuren als chocoladebruin, roodgoud en aqua.
Dip
Voor het eerst sinds Carlos Ghosn de scepter zwaait na de fusie met Renault, acht jaar geleden, moet in Japan personeel verdwijnen. Nissan hoopt dat te bewerkstellingen met vrijwillig vertrek. Dit omdat de productiecapaciteit niet ten volle wordt benut. Begin dit jaar verlaagde Nissan de winstverwachting met 12 procent en meldde daarbij dat de doelstelling om 3,7 miljoen auto's te verkopen niet te kunnen halen. De interesse in Nissan loopt vooral in Japan en Amerika terug.
Eerder kondigde Nissan al aan in twee Amerikaanse fabrieken het aantal arbeidsplaatsen met 775 reduceren.
In trek
De Chevrolet Captiva gaat goed. Volgens de Nederlandse importeur is de SUV, die nu acht maanden op de markt is, op alle Europese markten bijzonder in trek. In ons land hoopt Chevrolet binnenkort de 3.000ste order voor de zevenzitter te noteren.
Stapje terug
Toyota zal een stapje terug moeten doen. Dat heeft Jim Press, president van Toyota Motor North America gezegt. Wij zijn zo gigantisch snel gegroeid, dat kan niet doorgaan. Toyota was op de Amerikaanse markt de concurrentie lange tijd vóór met de Prius, de Yaris en de compacte Scion xA. Ook de Camry profiteerde van het succes van de kleinere auto's, omdat het brandstofverbruik gunstiger is dan van de concurrenten in de klasse.
Maar nu de concerrenten net zulke zuinige motoren hebben ontwikkeld en ook met schonere hybrideversies komen, realiseert Toyota zich dat de groei minder zal worden.
In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 605.855 auto's van de Toyotadivisies verkocht in Amerika, een groei ten opzichte van dezelfde periode van 2006 van 11,2 procent. In 2006 realiseerden de Japanners een verkoop van 2.542.525 exemplaren, een toename van 12,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Tandje hoger
Daarentegen moet het verkoopteam van Hyundai in Amerika in een hogere versnelling schakelen. CEO Dong Jin Kim verwacht dat de verkoop van vorig jaar met 100.000 exemplaren wordt verbeterd. Maar de Zuid-Koreanen liggen niet op schema. In 2005 waren de verkopen ten opzichte van 2000 bijna verdubbeld tot 455.000 auto's. In 2002 had het hoofdkantoor in Seoul nog de verwachting uitgesproken om in 2010 een jaarlijkse verkoop in Noord-Amerika te halen van 1 miljoen exemplaren, maar dat lijkt nu onhaalbaar.
Bovendien was er meer vraag naar de Accent en de Elantra, waarvan de Koreanen evenmin genoeg konden verschepen.
Hyundai realiseerde daarom op de Amerikaanse markt met slechts 455.520 verkochte exemplaren een groei van een schamele 0,1 procent.
Bezuinigen
Ford is van plan meer op kosten te besparen in Europa, maar zegt dat er geen plannen liggen voor reorganisaties. In het afgelopen kwartaal heeft Ford Europa, inclusief de Premier Automotive Group, meer mensen in dienst dan de Ford Noord-Amerika. Dit ondanks het feit dat er in Europa minder exemplaren worden verkocht en minder winst wordt gedraaid dan in de V.S.
Europa en PAG hadden per eind maart samen 111.000 werknemers, terwijl Noord-Amerika het met 110.000 doet na het schrappen van 18.000 banen in de eerste drie maanden van dit jaar. Met de geplande sluiting van de gieterij in het Engelse Leamington in juli zullen 387 banen worden geschrapt.