AutoBizz week 15
Groei
Alfa Romeo doet 't in ons land eindelijk een stuk beter. Het merk heeft het eerste kwartaal van dit jaar een groei gerealiseerd van 34 procent. De verkopen stegen naar 1.509 exemplaren in 2007 vergeleken met 1.123 exemplaren in het eerste kwartaal van vorig jaar. De groei is voornamelijk te danken aan de Alfa 159 en in het bijzonder aan de Businessuitvoering van de 159.
Inkrimpen
Nissan zal in twee fabrieken in Tennessee het aantal arbeidsplaatsen met 775 reduceren. Aanvankelijk had Nissan North America gedacht dat zo'n 300 van de 6.200 werknemers gebruik zouden maken van een vrijwillige vertrekregeling, maar dat blijken er nu dus meer dan twee maal zo veel te zijn. Nissan bood 45,000 dollar, plus $ 500 voor elk gewerkt jaar. Van het totaal kwamen al 303 werknemers in aanmerking voor pensioen. In de fabrieken rollen onder meer de Maxima, Pathfinder en Xterra voor de Amerikaanse markt van de band.
Voorbijgestreefd
In maart is het Chinese Chery Automobile Co. op de locale markt General Motors voorbij gestreefd. Het is de eerste keer dat een Chinese automobielfabrikant in één maand meer auto's heeft verkocht dan GM. Chery verkocht 38.000 auto's en zit daarmee FAW Volkswagen, dat 49.800 auto's verkocht, op de hielen.
Ongewijzigd
De planning voor de lancering van nieuwe Chrysler-modellen is, ondanks de onderhandelingen over een mogelijke verkoop van de Chrysler Group, ongewijzigd. Volgens Frank Klegon, executive vice president product development, is de planning die loopt tot 2014 nog steeds van toepassing. Of de Chrysler Imperial gebouwd gaat worden, is nog niet besloten. "Dat gebeurt deze zomer," aldus Klegon. Tenzij een eventuele nieuwe eigenaar compleet andere ideeën zou hebben, natuurlijk.
En die nieuwe eigenaar zou best wel eens miljardair Kirk Kerkorian kunnen zijn, die DaimlerChrysler AG heeft laten weten een bod te zullen doen van 4,5 miljard dollar.
DCX heeft al drie gegadigden voor Chrysler: behalve van Kerkorians bedrijf Tracinda, ook van Blackstone Group en Cerberus Capital Management, twee private equity bedrijven en van de Canadese toeleverancier Magna International In.
Topsalarissen
In Nederland maken mensen zich druk om de salarissen van topmanagers, maar in Amerika gaat het wel even om andere bedragen dan bij ons. Zo kreeg in 2006 Ford's CEO Alan Mulally 28,18 miljoen dollar, inclusief een bonus van $ 18,5 miljoen. Mulally verving afgelopen september Bill Ford Jr. als CEO.