Autobezitter vindt belastingregels onduidelijk

Groen energielabel | Foto: ANP
De helft van de Nederlandse autobezitters vindt dat de overheid te weinig informatie geeft over de nieuwe belastingmaatregelen zoals fijnstoftaks, slurptaks, bpm en bijtelling. Dat blijkt uit een onderzoek van Directauto.nl, een online merkdealer.
Er bestaat bij autokopers veel onduidelijkheid over de nieuwe regelgeving, een voorbeeld is dat veel mensen denken dat een A energielabel voor een auto van de zaak de lage bijtelling van 14 procent oplevert. Er valt nog heel wat te verbeteren als het gaat om de informatievoorziening richting consument.
Het onderzoek van Directauto.nl is gehouden onder ruim 500 autobezitters, 78 procent van de ondervraagden vindt het een taak van de overheid om de consument over de nieuwe belastingmaatregelen te informeren en niet van de autobranche.
Hybride interessanter
Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de autobezitters een hybride auto interessanter is gaan vinden, al vindt een kwart van de respondenten dat de keus uit modellen met deze technologie te beperkt is. Op dit moment zijn alleen de Toyota Prius en de Honda Civic Hybrid leverbaar. Van de ondervraagden vindt 37 procent dat de nieuwe belastingmaatregelen een typisch voorbeeld van een Nederland dat 'roomser dan de paus' wil zijn, 19 procent vindt het juist goed omdat op deze manier de autokoper over het milieu nadenkt. Dan is er nog een grote groep van de autobezitters, 18 procent, die de maatregelen louter zien als het spekken van de staatskas.
Meeste vertrouwen in waterstof
De laatste vraag in het onderzoek heeft betrekking op alternatieve brandstoffen. Daarbij noemt eenderde van de deelnemers waterstof als de beste ontwikkeling voor het milieu, 21 procent ziet het meest in elektrische aandrijving, E85, biodiesel en LPG zijn elk goed voor 15 procent.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.