ANWB-leden willen kilometerbeprijzing

ANWB-directeur Van Woerkom | Foto: ANP
Ongeveer 68 procent van de ANWB-leden is voor betalen voor gebruik in plaats van voor bezit. Dat is de uitslag van de ANWB-ledenpeiling over de kilometerbeprijzing. Wel wordt het spitstarief met klem van de hand gewezen.
Volgens de ANWB geeft dit aan dat er nog steeds draagvlak is voor het principe van de kilometerbeprijzing. Volgens de Bond is er ook draagvlak voor het principe dat milieukenmerken van een auto meetellen voor het te betalen bedrag. Er is wel veel kritiek op de uitwerking van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De belangrijkste pijnpunten zijn: het spitstarief, het registratiesysteem en de overgangsfase.
"Het spitstarief wordt als oneerlijk en niet-effectief ervaren. Automobilisten hebben vaak geen alternatief  - vanwege werktijden of ontoereikend openbaar vervoer - En wijzen het spitstarief daarom krachtig af", aldus de ANWB. "Het registratiesysteem vindt men bovendien te ingewikkeld, te kwetsbaar en te duur. De overgangsfase leidt tot langdurige onzekerheid over de autokosten en een sterk stijgende motorrijtuigenbelasting. Tegen deze onduidelijkheid en oneerlijkheid bestaat grote weerstand." Dat leden verschillen onderling wel sterk van mening. "Zo'n 20 procent is overtuigd voorstander van de wet, zoals die is voorgesteld. Eveneens 20 procent is fervent tegenstander en zal dat ook blijven", meldt de ANWB. "Deze groep kan zich niet vinden in het principe 'betalen naar gebruik' en onderstreept de afwijkende stellingname met alle mogelijke kritiekpunten. Een grote middengroep van 60 procent heeft één of meerdere twijfels of bezwaren. Naarmate dat er meer worden, zien wij het draagvlak voor het principe afnemen." Het wetsvoorstel Kilometerbeprijzing is inmiddels controversieel verklaard, bovendien heeft het CDA zich inmiddels tegen het voorstel gekeerd. Invoering is daarmee verder weg dan ooit.

Lezersreacties (96) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.