Amsterdam gaat Big Brother spelen

Wonen in Amsterdam naast de A10 | Foto: ANP
Op dit moment worden de camera's op de wegen rond Amsterdam gebruikt om te controleren of er geen vervuilende vrachtwagens binnenkomen. Maar Amsterdam gaat die ook gebruiken om alle personenauto's die de stad binnenrijden te scannen.

Een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland bevestigt dit naar aanleiding van een bericht in Het Parool. De camera's gaan dus alle kentekens scannen om zo auto's eruit te lichten die eigendom zijn van mensen die bijvoorbeeld overlast hebben veroorzaakt of nog een verkeersboete hebben openstaan. Verdachten kunnen ogenblikkelijk staande worden gehouden, maar hoe dit dan precies gerealiseerd moet worden, wilde de woordvoerder niet melden.

Wel wilde de woordvoerder kwijt dat de beelden niet worden opgeslagen, om de privacy te waarborgen. Aan het einde van het jaar wil men beginnen met deze nieuwe methode van criminaliteitsbestrijding. Burgemeester Eberhard van der Laan wil de beelden in een later stadium ook voor andere doeleinden gaan inzetten, zoals het opsporen van daders van gewapende overvallen.

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.