AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Renault Laguna (2011) vs Toyota Avensis (2009) - Occasiontest

Mag het een maatje meer zijn?

114 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 48 2017
AutoWeek 48 2017

Je leest het in AutoWeek 48 2017

Tegenwoordig is het SUV voor en SUV na. Auto's als de Renault Laguna en de Toyota Avensis doen daar niet aan mee en zijn nog traditionele middenklassers. Maar dat betekent niet dat je tekort komt. In tegendeel, zo ondervindt Marc Klaver in deze occasion dubbeltest.

We shoppen voor deze test in het zogeheten D-segment. Deze categorie kreeg het de afgelopen tien jaar al aardig voor de kiezen en die neerwaartse trend lijkt zich door te zetten, onder meer ten faveure van de SUV en de cross-over. Desalniettemin blijven er nog altijd heel wat zakelijke rijders over die kiezen voor een Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Audi A4, BMW 3-serie of Mercedes-Benz C-klasse, om maar eens een paar voorbeelden van een D-segmenter te noemen. Minder populair zijn de Toyota Avensis en Renault Laguna, hoewel diens opvolger Talisman relatief goede verkoopresultaten laat zien. Alle reden om deze twee zakenauto's eens ten tonele te voeren.

De Avensis kwam in deze vorm in 2008 op de markt en wordt, net als zijn voorganger, gebouwd in Engeland. Hij is leverbaar als sedan en als stationwagon. Een handige vijfdeurs liftback-uitvoering zoals zijn voorgangers kenden, is er helaas niet meer. Er zijn drie benzinemotoren, een 1,6-, een 1,8- en een 2,0-liter. De diesel is er als 2.0 en 2.2. De laatste generatie Renault Laguna werd in 2007 gepresenteerd als liftback en als stationwagon. Voor het eerst kwam er ook een coupé, zelfs met een V6-diesel. Omdat Renault nogal wat had goed te maken na de eerste lichting van de Laguna 2 (2001-2004) is er veel geld en tijd besteed aan de bouwkwaliteit van generatie 3. Dat zie je en dat voel je. Er zijn drie benzinemotoren, een 1,6-liter (niet in de Estate) en een 2,0-liter mét of zonder turbo. Dieselen kan met de 1.5 en de 2.0, die laatste in verschillende vermogensvarianten. Beide testauto's beschikken over een courante benzinestoker. Deze brandstof is natuurlijk ook het interessantst voor de particuliere markt; het is in deze klasse steeds moeilijker een gebruikte diesel te slijten.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (114) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.