Xpeng G9 AWD Performance (2025)

Xpeng G9 AWD Performance (2025)
Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)Xpeng G9 AWD Performance (2025)

UitvoeringG9 AWD Performance
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Onverwachts toch 2025

• 443 km

Op 30 december mocht ik (zeer) onverwachts toch de auto ophalen. Het was een bijzondere ervaring vanaf bestellen (18 augustus), levering op 31 oktober die ineens 7 dagen van te voren voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. De dealer, de Benelux importeur...niemand wist wanneer de auto geleverd zou worden. Ik moest rekening houden met maart 2026.

Maar ineens was daar het telefoontje, een week later kon ik de auto ophalen :-)

Ophalen
De auto heeft nagenoeg alle opties standaard, je kunt alleen nog de kleur exterieur en interieur kiezen én eventueel de 'black edition'. Zwart op zwart qua exterieur. Nu had ik mijn vorige auto (model 3 performance van 2021) helemaal zwart laten maken, inclusief hemelbekleding, hoogglans zwarte wielen, etc. dus....gegaan voor de black edition en dan met het 'saddle' interieur. Op veel foto's online lijkt het bijna oranje, maar onder normale omstandigheden is het gewoon cognac-kleurig. Staat de zon er vol op, dan kan het wat oranje ogen. Nu is het sinds het ophalen gewoon echt baggerweer, dus ik heb nog erg weinig kunnen genieten van het exterieur....sneeuw, pekel, modder, etc...

Maar al met al een fantastische eerste week. Wat een geweldig rijdende auto. Het comfort is fantastisch, de stilte in de auto is bizar, de stoelen zijn héérlijk en het geluidssysteem van Dynaudio is ook erg goed.

Wat ik de komende weken ga doen:
- Het middelste deel van de lightbar voor ga ik zwart-metallic laten wrappen. Ik vind al die doorlopende witte balken voorop niet mooi. Door het middendeel te wrappen heeft de auto in plaats van een stomme grijns, ineens een gemeen ogende neus.
- Bij een bekende ga ik kijken of ik de subwoofer achterin de auto kan upgraden (naar Audison), want ik merk (kan aan mn muziekstijl liggen) dat de subwoofer wat dynamiek en power mist.
- Winterbanden komen er nog op. Ondanks levering in de winter had de dealer er geen rekening mee gehouden...en de bijzondere bandenmaat (255/45/21) helpt niet mee om midden in de winter snel een set Michelins eronder te krijgen.

Helemaal top dat bij 100% vol, de auto ook daadwerklijk de opgegeven WLTP actieradius weergeeft (ook nu na een week rijden). En het verbruik zelfs met deze barre temperaturen op maar 22,5kWh/100km zit. DAt is maar 10% meer dan de fabrieksopgave WLTP en inclusief 2 ritten met 120-130 op de snelweg en dan in deze kou. Dat vind ik heel positief in vergelijking met hoe de Tesla eerder reageerde op kou.

Ik ga later meer schrijven over de rijbeleving en algemene ervaring. De eerste week is zeer positief.

De eerste 3 weken

De eerste 3 weken zitten erop. Veel (heel) koud weer, sneeuw, ijs en korte ritjes....en allemaal op zomerbanden omdat de winterbanden niet leverbaar zijn.

Rijervaring
Wat is dit een fantastisch rijdende auto. Het verschil tussen de comfort- en sportstand is behoorlijk groot en dat vind ik prachtig. Ik had volledig verwacht continue in de sportstand te rijden vanwege de vorige (stugge) auto (Tesla Model 3 Performance), maar ik rij dus 95% van de tijd in de comfortstand en af en toe voor de fun even snel in de sportstand, maar het comfort is verslavend! Wat opvalt is dat de ECO-modus niet zo prettig is. Met name de airco & climate control lijken wel astmatisch te worden en in de laatste weken is dat niet handig. Het valt sowieso op dat de climate control wat aan de zwakke kant is: instellen op 25 graden en standje 5 van 10 zorgt niet voor een sauna-ervaring. Voorverwarmen op stand maximaal na 15 minuten is het nog steeds maar 15 graden binnen (gestart met 3). Dus ik vind dat vrij zwak gezien de grote auto en algemene power. Ander opvallend punt is de vrij stevige achterwielaandrijving. Het is heel makkelijk om met een beetje druk op het pedaal de achterkant een klein stapje te laten zetten (esp werkt prima en grijpt snel in, maar je voelt het wel). Rear-wheel bias...zo voelt het! Leuk! Regeneratief remmen, vloeiend rijden e.d. werkt in mijn ogen echt super....beter dan Tesla: minder jerky. De passagiers ervaren het als een stuk relaxter dan de Tesla's die in de familie rondrijden.
Al met al superblij met de rijervaring.

Verbruik
Het verbruik valt me gezien het weer nog steeds mee. Ik ben de afgelopen 2 weken wat meer aan het proberen (na de sneeuw) en het verbruik komt nu uit op 22,3kwh/100km. Ik heb ook een rit gemaakt op hogere snelheid (avonds terug eindhoven-nijmegen) zorgde wel voor een heel fors verbruik :-D, 33,6kwh/100km over 80km. Dan gaat het hard en kom je uit op een bereik van net onder de 300km, maar dat is met snelheden die je in principe normaliter niet rijdt (behalve in Duitsland). In algemene zin zit het verbruik met 22,6kwh dus op 10% hoger dan de WLTP opgave terwijl dit midden winter is...en zware winterweken voor Nederlandse begrippen. Topscore in mijn ogen!

Opvallende zaken
- Winterbanden zijn deze hele winter niet leverbaar (255/45/21) van de premium merken die Xpeng vereist. Ondanks dat de auto in augustus besteld is, waren deze banden pas besteld 2 dagen voor levering en toen bleek dat ze volledig uitverkocht zijn. Ik heb op dit moment besloten om voor de resterende 2,5mnd even door te rijden op de zomerbanden en volgend jaar een goede passende set (Michelins) erop te leggen in plaats van nu een andere maat/merk erop te leggen.
- De lak lijkt een soort laagje erop te hebben wat de auto een beetje doffer maakt dan normaal. Na nu 2x wassen (hand) is dit minder aan het worden. Ik ben aan het overwegen om de auto professioneel te laten poetsen en dan een coating toe te voegen.
- Ik ga de lightbar deels laten wrappen in de lakkleur. Dit was mijn plan vanaf begin af aan, en na wat 'wentijd' ga ik dit toch laten doen. De auto ziet er een stuk gemener uit en dat past beter bij de rest van het black-on-black design.

Ik heb een paar foto's toegevoegd en ik zal binnenkort weer een update doen. Als er specifieke vragen zijn/interesses zie ik het graag in de comments!

De eerste maand

De eerste maand zit erop (ruim)! Inmiddels gewend aan het formaat van de auto en omdat het weer de laatste 2 weken een stuk beter is dan de eerste weken met sneeuw en ijs, ook daadwerkelijk een beetje kunnen gaan genieten van het machtige gevoel van het vermogen. Want man man wat is het een snelle auto. De auto is (lang) niet zo snel als mijn vorige, maar met ruim 2.500 kilo in een soort geluidscapsule te worden afgeschoten is wel iets bijzonders. En vooral dat het maar door blijft trekken is wel bizar. Meer dan je nodig hebt...af en toe vraag ik me wel af of ik niet beter de Long Range had kunnen nemen, omdat de auto zich niet echt leent voor sportief rijden. Maar ja, het is ook wel érg lekker rijden met altijd voldoende vermogen.

Lightbar
De lightbar is gewrapped (Zaltbommel, WrapWereld). Super netjes gedaan. Ik ging initieel voor zwart metallic (gelijk aan de kleur auto), maar wat blijkt...de lak is niet zwart/zwart metallic. Er zit een beetje donkerblauwe gloed in het Xpeng 'zwart'. Ter plekke gekozen voor High Gloss black folie, omdat dat wel 1-op-1 klopte met de zwarte accenten van het Black Edition pakket. Er moesten wel 2 lagen worden gebruikt, omdat de LED-strip nog door 1 laag te zien was. Wel vaag, maar qua effect wilde ik gewoon dat het totaal niet zichtbaar was. Netjes gedaan, in 20 minuten klaar en voor 65 euro. Zie de foto's. Van blije breedbek-kikker, naar een boze blik. Precies wat ik wilde :-)

Ster
Tja...ster in de ruit. Altijd ruk om het eerste 'dingetje' te hebben, maar goed het is een gebruiksvoorwerp, ga er maandag ff mee naar CarGlass. Toch irritant, gelukkig niet in het gezichtsveld.

Opvallende dingen (goed en slecht)
- De telefoonsleutel is wispelturig. Best irritant. Als ik langs de auto loop als die op de oprit staat gaat de auto vaak open, lampen aan, etc. Terwijl als ik er op andere plekken naartoe loopt blijft alles dicht en moet ik zelfs m'n telefoon regelmatig uit mijn zak halen voordat er iets gebeurd. Het is nog niet echt heel irritant, maar ik had hier met Tesla eigenlijk nooit gedoe mee. Dit mag echt wel een stuk(je) worden doorontwikkeld
- Climate Control. Volgens mij is het in China gemiddeld warm, want 25 graden en standje 5, maakt het niet echt heet ofzo. Het is geen probleem, maar het voelt wel gek om de aico behoorlijk warm te moeten zetten om het een beetje goed warm te krijgen.
- Voorverwarming. Gerelateerd aan vorige punt: na 15min op 'max' is het wel warm in de auto, maar als ik dat deed bij de Tesla, dan was het een sauna. Er lijkt gewoon niet heel veel kracht in het systeem te zitten.
- Instellingen waaiers van de Airco. Je kunt niet EN de vooruit, EN de middenstand EN het voetencompartiment tegelijkertijd laten 'bewaaien'. Je mag 2 van de 3 kiezen, maar alles gelijk verdelen kan niet. Vreemde keus.
- Navigatie...poeh ik snap wel waarom iedereen 'TomTom' wel is vergeten. Heb begrepen dat dat erachter zit als systeem. Tja...werkt gewoon echt minder goed dan Google Maps wat in Tesla (of recenter Polestart 2 shortlease) zit. Minder makkelijk zoeken, veel letterlijker straatnamen e.d. nodig ipv bijv. naam van een restaurant zoals vandaag: bestond niet...
- Carplay: wat is dit lekker...draadloos CarPlay is eigenlijk gewoon standaard wat ik gebruik. Je kunt redelijk makkelijk terug in de auto-menu's als dat nodig is. Niet zo ideaal als CarPlay Ultra (kom op Xpeng, doe het! :-D) , maar voor dagelijks verkeer helemaal top.

Laden & verbruik
Inmiddels 1 hele keer snelladen nodig gehad (op 1 dag Nijmegen-Enschede-Antwerpen) omdat ik de volgende dag terug vanuit Antwerpen niet wilden laden. Nou...ik ben naar de WC geweest en terug de stekker eruit gehaald en klaar. van 40 naar 70% met gemiddeld >250kw...echt relaxed. Verder qua verbruik. Zit het op/rond het opgegeven WLTP verbruik van 21kwh/100km. Als je rustig rijdt is het echt wel mogelijk onder de 20 te rijden, maar gemiddeld als je er gewoon niet op let, zit ik altijd wel tussen de 21 en 24. Bij doorrijden gaat het wel flink omhoog, maar als je overal op de snelweg +30kmh tov de limiet rijdt kom je nog steeds wel uit op rond de 25-26 wat ik best redelijk vindt voor het formaat auto.

Algemeen
Tja...super blij :-) echt een heerlijke auto. Superblij met de keuze. Kinderen vinden het geweldig en zitten achterin met de stoelmassage aan te chillen. M'n vriendin vind het ook een hele fijn auto ondanks dat ze bang was voor hoe groot die is en neemt de auto regelmatig mee. Heel stiekem heb ik tijdens het wrappen van de lightbar zitten bladeren in het assortiment van TeckWrap Voorlopig nog geen serieuze overweging...maar het zaadje is gepland haha. Satin Black...Greenfinch Gold...nahja....wellicht voor later!

Dat was het voorlopig denk ik wel :-) Als er specifieke vragen zijn, stel ze gerust!

10,0