Xpeng G6 RWD Long Range (2024)
Uitvoering | G6 RWD Long Range |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Eerste ervaringen overstap Tesla m3 naar Xpeng G6
Na lang twijfelen en meerdere proefritten heb ik m’n lease Standard Range+ Tesla Model 3 ingeruild voor de Xpeng G6 Long Range. Waar de Model Y lang bovenaan de verlanglijst stond, begon het idee van nog vijf jaar tegen hetzelfde interieur aankijken me steeds meer tegen te staan. Omdat de Juniper update op zich liet wachten en het leasecontract verliep, werd het tijd om verder te kijken.
Wensen waren een wat hoger model, volledig elektrisch, modern/snel besturingssysteem, ruim bereik, comfortabele stoelen en een prettige ‘autopilot’ rond de 50.000 euro. De Xpeng G6 werd in diverse reviews genoemd als een goed en exact even groot alternatief voor de Model Y en leek alle boxen te raken. Twee proefritten en het Discord kanaal van Xpeng rijders bevestigden dit. Alternatieven als de Skoda Enyaq, Audi Q4, Peugeot 3008 vielen af. Voornamelijk omdat de G6 bij de proefritten enorm compleet bleek te zijn, waardoor de andere modellen met vergelijkbare opties veel duurder uitvielen en de software ouderwetser aanvoelde.
Wat krijg je dan voor een kleine 50 mille? 560 km bereik, supersnel laden, navigeren met laadplekken, een warmtepomp, maandelijkse software verbeteringen, 20 inch velgen op Michelin banden, witte bekleding, easy entry voorstoelen, een elektrische trekhaak, luxe afwerking/materiaalgebruik, Apple CarPlay, glazen panoramadak, verwarmbare stoelen en stuur, stoelventilatie voorin en zelfrijfuncties die bij Tesla onder het extra enhanced pakket vallen (naast autopilot automatisch wisselen van baan, autopark - ook terwijl je zelf naast de auto staat), een elektrische achterklep en een prima geluidsinstallatie na wat spelen met de equalizer.
De praktijk is na 350 km rijden vooralsnog niet minder positief. Waar ik best wat spanning had over het moeten wennen aan andere software na vijf jaar Tesla, werkt alles behoorlijk intuïtief. Het menu en de knoppen op het stuur zijn naar wens in te richten, wat alle voor mij belangrijke functies onder handbereik brengt. De auto voelt wat meer luxe aan dan de huidige Model Y met een rustigere vering, betere stoelen (persoonlijk), sfeerverlichting, weinig plastic en wat leuke extra’s. Zo zitten er bijvoorbeeld speakers in de bestuurders hoofdsteun die je kunt gebruiken voor de navigatie instructies en telefoneren terwijl Spotify op normaal volume doorspeelt. De autopilot rijdt goed mee met het verkeer, wisselt perfect van baan en lijkt geen last te hebben van phantom brakes al zal de tijd hier meer over leren.
Natuurlijk zijn er altijd punten waar je wél aan moet wennen, maar dat zou bij elke andere auto zo zijn geweest. Er lijkt een kleine vertraging op het ‘gas’pedaal te zitten, waardoor je minder snel optrekt dan een Tesla. Wellicht dat de iets duurdere dual motor performance versie hier minder last van heeft. Het lichtbeeld is niet geheel diffuus met wat gekke schaduwen op de weg voor je (afstelling?) en er is net geen one-pedal driving mogelijk al begrijp ik dat dit bij een volgende update waarschijnlijk wordt aangepast. Verder vind ik de onderhoudsinterval van 20.000 km wat aan de snelle kant, m’n Tesla heeft de garage in vijf jaar en 140.000 km tijd buiten de bandelwissels om tweemaal gezien.
Desalniettemin ben ik vooralsnog erg blij met mijn keus. De prijs-kwaliteit verhouding is bij aanvang hoog en de auto voelt in niets minder aan dan Europese merken. Xpeng lijkt als merk minstens zo innovatief als Tesla en luistert volgens de beta rijders op het Discord kanaal goed naar de Nederlandse/Europese rijders met continu nieuwe over-the-air opties en verbeteringen (sentry mode wordt nu getest). Hopelijk komen ze hun toezeggingen na en blijven ze Europa de komende jaren trouw.
PRIVATE LEASE Xpeng G6