Volvo XC40 Recharge Pure Electric Plus (2022)
autoreview
Signalement
Uitvoering | XC40 Recharge Pure Electric Plus |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand laatst | 6.500 km |
Vriendjes na een rommelige kennismaking
- 6.500 km
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe leaseauto lees ik altijd gebruikersreviews op de Autoweeksite. Hierop vond ik reviews van de Plug-in hybride en de Twin Engine maar niet van de Single Engine, vandaar dat ik die maar zelf heb geschreven. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vind het een heerlijke auto, net als alle vrienden en collega's die erin hebben gereden. Er zijn echter wel minpunten.
Om de review te duiden, eerst wat over mijn eigen autoverleden. Mijn eerste auto was een Datsun Cherry uit 1984. Daarna heb ik achtereenvolgens een Datsun Sunny, een Toyota Corolla, twee Peugeots 405, een Citroën Xantia Berline 1.8, een Citroën Xantia Break 2.0, een Audi A6 Station 1.8T, een Audi A6 sedan 2.0d, een Audi A6 Station v6 en een Volkswagen Passat Variant 1.4T gereden. Die laatste was mijn eerste leaseauto en de XC40 is dus mijn tweede maar wel mijn eerste compleet nieuwe auto. Zo teruglezend is het best een gevarieerd autoverleden, waarvan de Audi met 6-cilinder absoluut de fijnste auto was.
1. De eerste kennismaking
Ik heb in de titel van deze review de rommelige kennismaking genoemd. Dat was in de eerste weken na de aflevering van de auto, waarbij duidelijk is dat de huidige autodealers worstelen met alle ICT in de auto's. Toen de auto werd afgeleverd vertelde de dealer dat die dag (!) de Volvo-servers niet werkten en dus de auto geen verbinding met internet had. Gevolg is dat ik qua ICT niets kon instellen, Bluetooth niet werkte en zo er nog wat problemen waren. Rijden kon wel gewoon. Toen dit na enkele dagen nog steeds niet beter was, ben ik naar de dealer in mijn regio gegaan om te vragen of ik wat verkeerd deed. Ik kreeg als antwoord dat het niet aan mij lag maar dat de servers van Volvo nog regelmatig storing hadden en de ICT van de auto dus niet goed werkte. Op het Volvo-forum van Tweakers kwam ik erachter dat het niet aan de servers van Volvo lag maar aan de serie van mijn auto. In Engeland is de uitlevering van de serie blijkbaar door de dealers tegenhouden, totdat dit was opgelost maar in Nederland zijn de auto's gewoon uitgeleverd. Dit had ik van een vermeend premium merk als Volvo niet verwacht. Je krijgt dan toch een beetje het gevoel dat er onder de Geely-vlag een andere wind door het merk waait. Maar goed, na een week of drie is er via de gsm-verbinding (dus buiten de internetdataverbinding om) een software-update geïnstalleerd waarna alle problemen waren opgelost. Sindsdien is het ook qua ICT een fijne auto en zijn we echt vriendjes.
2. Rijgedrag en veercomfort
Qua rijden is de auto een verademing. De auto heeft veel trekkracht, is heel stil en het veergedrag is heel comfortabel. Op hobbelige wegen en steile drempels merk je wel het gewicht van de auto. Dan kan het veercomfort wat stoterig worden. Ik zou dan ook zeker geen grotere velgen kiezen (ik heb zelf de standaardmaat) Na mijn laatste Audi, is dit zeker de fijnste auto tot nu toe. De kritiek op het rijgedrag vanwege de voorwielaandrijving in combinatie met het stevige vermogen die ik in sommige testen lees, deel ik zeker niet. Ik heb ook uitgebreid proefgereden in de Volkswagen ID4 en in de Twin Engine van de XC40. Ik vind zelf de Single Engine het fijnst rijden. De vermogensafgifte gaat geleidelijk. Ik ben bepaald geen slak op de weg maar heb nog maar één keer gehad dat de voorwielen doorsloegen. Dat was ook nog op een glad wegdek. Het veercomfort van de XC40 vind ik zelf veel fijner dan dat van de ID4. Hetzelfde geldt voor de stoelen, al besef ik dat dit heel persoonlijk is.
3. Interieur
De Plus-uitvoering heb ik vooral gekozen vanwege de Autopilot. Die ontbreekt namelijk op de basis uitvoering. Maar de bekleding van de stoelen is in deze uitvoering echt wel veel mooier en de stoelen zijn ook beter verstelbaar. In de Plus-uitvoering heb je verlichte sfeerpanelen in de deuren en het dashboard, die een soort visuele lijn moeten vormen. Er zitten veel grote onderbrekingen tussen de panelen waardoor het effect wat verloren gaat en voor mij voegt het niets toe aan het interieur. Je kunt de kleur ook niet instellen (wel de intensiteit), misschien had ik de panelen in een andere kleur mooier gevonden.
Het centrale scherm oogt heel mooi en rustig en het werkt ook snel. Het is een verticaal scherm, wat waarschijnlijk de reden is dat er zo weinig apps voor Android Automotive beschikbaar zijn (zie het hoofdstuk hierover). In het hoofdmenu is het opgedeeld in vier rubrieken: Navigatie, Media, Telefoon en Autogegevens. Ik merk dat ik zelf het altijd op het hoofdmenu heb staan omdat dit het prettigst oogt.
Onderaan het centrale scherm staat de bediening voor het klimaat altijd in beeld. Dat is echt een groot pluspunt ten opzichte van de concurrenten, waar deze functie meestal in een schermmenu is ondergebracht. Hoezo veiligheid? Je kunt de temperatuur trouwens heel simpel instellen door een spraakopdracht te geven aan Google Assistant. Dit is de ook eerste auto waar ik merk dat spraakopdrachten een toegevoegde waarde zijn, want je kunt veel met spraakopdrachten bedienen.
Het dasboard is ook helemaal digitaal. Het oogt heel mooi en ook heel rustig. Er zit een knop op het stuur waarmee je de modus kunt regelen maar eigenlijk valt er niets te kiezen: je kunt alleen de navigatiekaart aan en uitzetten. Met de navigatie uit blijft er een zwart vlak over tussen de meters, waardoor het voelt of deze functie niet uitontwikkeld is. Maar het is nog altijd een stuk beter dan dat trieste dashboardje in de ID-serie van Volkswagen.
4. Ruimte
Tja, wat zal ik hiervan zeggen. In de meeste reviews wordt die positief beoordeeld. Voorin is de ruimte ook wel echt goed maar achterin is het toch wel behelpen al maakt de zit op de achterbank veel goed. De voetenruimte en instap zijn echter beperkt. Passagiers heb ik nog niet horen klagen, al zal dat ook wel beleefheid zijn😊.
De laadruimte is ook beperkt. De ruimte zal vast toereikend blijken te zijn maar houdt zeker niet over. Onder de laadvloer zit nog wel een ruim opberg vak en je hebt onder de motorkap (heet dat nog zo bij een elektrische auto?) nog een behoorlijk opberg vak (frunk) van 31 liter. Volgens de handleiding is dat het vak voor de laadkabel maar je komt er alleen bij door eerst de motorkap met de normale vergrendeling binnen bij de bestuurderskant te openen en vervolgens nog het afdekdeksel te verwijderen. Dat doet dus niemand, zodat je laadkabel gewoon achterin ligt.
5. Autopilot en lane assist
Met een knop op het stuur kun je de autopilot aan en uitzetten. Die werkt op zich goed en fijn (iets rustiger dan in mijn Volkswagen Passat) maar reageert wel vaak traag bij het optrekken tijdens filerijden. Ik merk echter dat ik bijna altijd op de Autopilot rijdt wat natuurlijk een goed teken is. En voor het eerste van mijn leven vind ik het niet zo vervelend meer om in files te rijden. Minpunt is de stuurhulp. Die houdt de auto in mijn ogen veel te veel rechts op de rijbaan en volgt de bochten niet altijd vloeiend zodat de auto dan wat schokkerig rijdt. De stuurhulp kun je helaas alleen via het menu uitzetten wat ik een van de grootste missers in de bediening vind.
6. Android Automotive
De hele bediening in het infotainment werkt via Android Automotive. In tests wordt dit als groot pluspunt gezien. Ik denk daar echter wat genuanceerder over. Android Automotive is iets anders dan Android Auto. Android Automotive werkt volledig autonoom waar Android Auto altijd via je telefoon werkt. Het levert veel gebruiksgemak op maar vanwege het afwijkende schermformaat van het centrale scherm in de XC40 (volgens het Volvo-forum op Tweakers) moeten de apps voor Android Automotive speciaal geschikt worden gemaakt voor dit scherm. En dat zijn er maar weinig. De apps die ik via Android Auto gebruikte (Flitsmeister, TomTom Amigo, Plex Mediaplayer, Whatsapp enzovoorts) zijn in Android Automotive niet beschikbaar. Je kunt ze nog wel via je Bluetooth-verbinding gebruiken maar dat is toch niet echt waar je op zit te wachten want dan moeet je ze ook via je telefoon bedienden. Voor veel mensen zal dit misschien geen probleem zijn, persoonlijk vind ik het de grootste tekortkoming van de auto omdat het systeem zo'n prominente plaats in de bediening heeft.
7. Bereik
Toen ik elektrisch ben gaan rijden heb ik me voorgenomen om mijn rijgedrag niet aan te passen aan de auto. Ik rijd dus hetzelfde als altijd, rustig overdag en 's avonds harder (ik rij circa 35.000 kilometer per jaar). Tijdens de koude periode haalde ik zo 250 kilometer op een batterijlading. Bij warmer weer (ik heb de auto in de herfst gekregen) haal ik rond de 300 kilometer en in het voorjaar en in de zomer zal het vast ver boven de 300 kilometer gaan. Wat mij betreft is dat echt ruim voldoende voor normaal gebruik. Ik heb nog maar een keer meegemaakt dat ik onderweg bij moest laden.
8. Conclusie
Alles in overweging nemend vind ik het een heerlijke auto om in te rijden. Het grootste minpunt vind ik het karige Android Automotive en de toch wat beperkte ruimte bij de achterbank en in de kofferbak.
9. Mijn persoonlijke do's en don'ts:
- Neem niet de Twin Engine maar ga voor de Single Engine in de Plus of Ultimate uitvoering.
- Neem de standaardmaat velgen. Dat komt het veercomfort ten goede.
- Verwacht niet te veel van Android Automotive.
- Bestel een langere laadkabel dat de standaardkabel. Ik heb zelf de versie van 5 m en die is vaak maar net toereikend. Het laadklepje zit namelijk links van de auto, terwijl laadpalen vaak rechts van het parkeervak staan.
- Voor hifi-liefhebbers: wacht enkele dagen voordat je het geluid gaat instellen. Het audiosysteem moet ingespeeld raken (ja, dat is echt waar). Download de app Audiowagon. Dit is de enige app die ik heb kunnen vinden waarmee Flac-bestanden kunnen worden afgespeeld; je vindt deze alleen door de naam in de voeren in het zoekveld want het is geen officiële app).
One pedal drive
- 6.500 km
In mijn review ben ik nog vergeten om nog de loftrompet te steken over het one-pedal-drive systeem van de Volvo. Via het menu op het centrale scherm kun je hiervoor 3 standen kiezen. Sinds het begin heb ik het op de sterkste stand staan (dus de de meeste regeneratie van energie). Het systeem werkt geweldig en in mijn ogen ook veel beter dan in de ID3 of ID4. Na een paar dagen gewenning lukt het om de rem eigenlijk helemaal niet meer te gebruiken, terwijl je toch vlot kunt blijven rijden. Een verademing dus, dit systeem en een groot voordeel van elektrisch rijden.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten3
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Volvo XC40
Uitgelicht aanbod

Volvo XC40 T4 Twin Engine 211pk Geartronic R-Design Expression | Park Assist Camera | Lederen bekleding | Stoel-/stuurverwarming |
- 2020
- 45.137 km

Volvo XC40 1.5 T3 R-Design / LED / Leder / Navi / Carplay / Camera
- 2020
- 22.067 km

Volvo XC40 1.5 T5 Recharge Inscription automaat *Geen Afl. kosten*
- 2021
- 45.438 km
Lees ook

Volvo XC40 Pure Electric – Back to Basics

Volvo XC40 Recharge vs. Audi Q4 E-tron - Dubbeltest

Volvo XC40 P8 Recharge - Afscheid duurtest

Zo ver komt de Volvo XC40 Recharge P8 in de praktijk

Waarom de Polestar 2 een echte Volvo is - Reportage Volvo XC40-Polestar 2
