| Uitvoering | XC40 Recharge Plus |
| KM-stand laatst | 75.000 km |
Volvo XC40 Recharge
Volvo XC40 Recharge 75000 km – Mei 2026
Uitvoering XC40 P6 elektrisch – kleur Silver Dawn – met plus pakket
Op het moment dat ik dit review schrijf zijn we net een paar dagen terug van de eerste buitenlandse vakantie met deze auto. Tot nu toe hadden we alleen binnen Nederland gereden, we waren wel benieuwd hoe het zou gaan als we een echt lange rit zouden gaan maken. We zijn naar het Gardameer geweest, heen in twee dagen, terug in 1 dag. Dat is allemaal prima verlopen. In Nederland verbruiken we ongeveer 20 kWh per 100 km, maar om dat te halen moet je in de winter niet al te snel rijden, zeg max 100 km/uur. Met deze vakantierit hebben we telkens zo ongeveer 110 km/uur gereden, wat prima te doen is, en daarbij 18,9 kWh per 100 km verbruikt over 2693 km (gemeten aan wat er uit de laadstations is geladen en gecompenseerd voor het met 100% accu thuis vertrekken en met 12% thuis weer aankomen). Dat viel eigenlijk reuze mee. Wat wel helpt is gunstige omstandigheden wat betreft buitentemperatuur, maar de meeste tijd hebben we wel de airco aan gehad. Op een acculading kwamen we verder dan vooraf verwacht, en hebben de terugrit met 4 laadstops kunnen doen. Het laden duurt ongeveer 25 minuten, en dat is best vlot als je met z’n vieren bent en even wilt eten e.d. We laden hem dan wel vol tot over de 80%. In principe gaat de laadsnelheid dan omlaag (boven de 80%), maar het stoppen en weer vertrekken kost ook tijd, dus we besloten telkens naar 87% te laden. Dat is nog te doen. Direct aan de lader is de laadsnelheid 140 kW, dat daalt naarmate de accu vol raakt, maar gemiddeld kwamen we toch nog uit op bijna 95 kW. Heel goed eigenlijk. En wat betreft rijden zijn we helemaal om als het gaat om elektrisch rijden. Het rijdt heel ontspannen, je zit heerlijk, de snelheid is niet heel hoog maar prima voldoende, je hebt heel veel kracht en koppel, dus even een vrachtwagen vlot inhalen (met 130 km/uur) is geen enkel probleem. Ook helling op niet. In de bergen krijg je de energie weer terug (we rijden altijd met regeneratie, one-pedal drive). Er is uiteraard geen motorgeluid, het rijdt gewoon super.
Wat we nog wel even moesten puzzelen was de juiste laadplek vinden en de tarieven voor het laden. In Duitsland in Ionity ons goed bevallen en het gebruik van de ANWB laadpas. Met de ANWB app kan je zien welk tarief je gaat betalen bij een laadpunt. De app laat alle laadplekken zien. Ik ben niet zo onder de indruk van wat de auto via de navigatie aangeeft als aanbevolen laadstops. Ten eerste wil de auto te snel al weer een laadplek opzoeken, en wij willen graag laden op een plek waar wat voorzieningen zijn, bijvoorbeeld een autohof. Die liggen dan net even naast de snelweg, maar daar zijn dan wel gelijk toilletten en de bekende FF restaurants. Door zelf de route wat te plannen en onderweg te bekijken ging dat zeer goed. Maar dan moet de bijrijder daar even bij helpen. Ook reden we verder op 1 acculading dan we dachten, en ook de auto dacht. Na een laadstop in Ellwangen wilden we de volgende stop in Guxhagen maken, dat is 300 km. De auto gaf aan dan op -14% accu te komen (wat dus niet haalbaar zou zijn), maar met een beetje netjes rijden (110 km/uur) kwamen we met +12% accu aan. Dat had ik ook wel verwacht want we rijden per % accu 3,5 km. De auto is zelf soms niet zo goed met inschatten. Je komt gewoon verder, maar moet wel even goed rekenen. Verder bleek dat in Italie de laadtarieven hoger zijn, en het aantal laadmogelijkheden beperkter. In elk geval in Garda geen goede 3-fasen laadplekken, en soms ook hoge tarieven (zelf tot ruim een euro per kWh). Maar we ontdekten dat je de Tesla app kan downloaden en dan daar voor iets minder dan 60 cent per kWh kan laden. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt (zie bijgaande foto bij Tesla center Verona). De laadpaal van Tesla heeft meestal geen kaartlezer en geen display, maar via de app meld je je aan, en dan kies je een laadplek. Echt super. Ook Ionity in Duitsland en Oostenrijk rekent minder dan 70 cent per kWh. Daardoor hebben we over 2693 km 296 euro laadkosten gehad. Dat is minder dan rijden op benzine, met een elektrisch auto die niet tot de zuinigste behoort. Dat had ik niet verwacht want ik had een hoger verbruik van de auto verwacht en een hogere prijs per kWh. Wij zijn erg positief over elektrisch rijden. De terugweg via de Brenner en de Fernpas, daarna via Kassel en Osnabruck was 1115 km, die we van deur tot deur in precies 14.30 uur hebben afgelegd, met alle stops er bij. Dat scheelt niet zo veel met een auto met verbrandingsmotor als je ook je stops maakt, en met heel wat wegwerkzaamheden en een deel tweebaans (Fernpas).
Ja, en verder nog even over de auto. Die bevalt zeer goed. Geen problemen of storingen gehad. Recent weer een software update gehad, met daarbij een nieuwe schermindeling, die verbetert is. De auto is lekker ruim, je zit uitstekend. Bij Munchen even de maximum snelheid geprobeerd. De auto is begrensd op 160 km/uur, de teller gaf 164 aan. Het verbruik volgens de actieradius assistent 45 kW per 100 km bij die snelheid. Het was even kort proberen, maar de auto rijdt fijner als het rustiger gaat. Je zit uiteraard mooi hoog in dit model, en op zo’n vakantierit is dat extra fijn. Ook is de ruimte goed, en bagageruimte is voldoende, mede omdat er een frunk is, waar je de laadkabel in kwijt kan. Maar die is deze vakantie niet gebruikt omdat we alleen snelladers hebben gebruikt.

Lezersreacties (6) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.