Volvo V90 D4 Inscription (2019)
Uitvoering | V90 D4 Inscription |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
De opvolger
Na een vlot verlopen aankoopproces konden wij direct na onze vakantie de nieuwe V90 D4 Instriciption de sporen gaan geven.
Alles is er aangedaan door Svala Hillegom om dit mogelijk te maken. En ja, dan rij dus na 5 jaar een V70 en 527K gereden te hebben in een gloednieuwe V90.
Wennen? Ja en nee.
de V90 voelt in eerste instantie veel groter aan, zitten behoorlijk wat nieuwe snufjes op. De bediening is even wennen. Echter al snel vertrouwd en over duidelijk Volvo.. maw geen opsmuk maar functioneel! Zweedse eenvoud en Luxe.
Na de eerste kilometers wat onwennig gereden te hebben. Met gebruik maken van de adaptieve cruise controle en ook de “auto” pilot. Voelt dat inmiddels wel vertrouwd aan.
Je merkt dat jijzelf degene bent die moet durven te vertrouwen op de systemen echter blijf jijzelf wel altijd in control.
Zo viel het mij op dat rijdend met de auto pilot aan rijbaan wisselen prima gaat echter dat de wagen sterk reageert op het wat langzamer rijdend verkeer op de baan waar je naar toegaat. Hoewel er ruimte voldoende is zal het systeem dusdanig afremmen dat er een bij de rijsnelheid horende afstand wordt gerealiseerd. In sommige gevallen is het beter om hier zelf gas te geven zoals bij het invoegen op snelweg en voldoende ruimte en snelheid te hebben om meerdere banen te wisselen. Is Ff wennen zeg maar. Je kruipt niet zomaar in cq vlak achter de kofferbak van de voorganger. Zo ook als toe rijd op de voorganger in druk verkeer en jij niets zelf aangeeft zal de snelheid van de v90 zich geleidelijk aanpassen... ik heb dan wel het gevoel dat de auto meer wil qua snelheid maar wordt “tegen” gehouden.. of het nu als een soort motorrem werkt (veel gebruikt in vrachtwagens) of dat de remmen hier werkzaam zijn. Daar ben ik nog niet achter, ik vermoed het eerste.. lijkt mij het meest logische.
De V90 is een prettige auto zowel in het stadsverkeer als op de snelwegen. Hij laat zich vlot door het drukke stadsverkeer manoeuvreren. Voelt zich als een vis in het water op de snelweg.
De eerste 1,5 week geeft veel vertrouwen in de V90 zijn kunnen.. een verdere review zal na de eerste onderhoudsbeurt geven worden...
van 0 naar Eerste Onderhoudsbeurt
U ziet dat wij (mijn vrouw en ik) in een korte periode er al weer ruim 30K op de teller van onze V90 hebben mogen zetten. En we dus steeds meer vertrouwd geraakt zijn aan deze geweldige auto.
Waar in eerste instantie toch wat scepsis waren op de "auto" pilot functie en technische snufjes als "collison warning". Zijn wij er steeds meer mee vertrouwd geraakt dat de in de auto aanwezige systeem "meekijken" mee helpen aan het veilig(er) rijden in het verkeer.
Wat echter erg opvalt is dat als je in drukker verkeer gebruikmakend van de "auto" pilot functie de auto fantastisch goed afstand houdt van de voorganger echter is dat dan zo ruim, rijdend in de kortst mogelijke afstand voor het systeem, dat er vrijwel altijd auto's tussen voegen. En jij dus weer terugzakt in snelheid om weer een veilige afstand te bewaren om vervolgens keuring in de zelfde snelheid van je voorganger mee te rijden. De auto zal je altijd op een veilige afstand houden ook bij plotseling stevig afremmen van de voorgangers. U herkent vast wel hoe het drukke auto verkeer ineens op zijn remmen kan gaan staan. Zelfs als je niet op de "auto" pilot functie rijd helpt de V90 je om een aanrijding te voorkomen. Dan wel waarschuwt door akoestisch signaal en rood "collison warnings" lampje dat er een mogelijke gevaarlijke situatie ontstaat. bv als u al snelheid makend op jou rijbaan te dicht op de voorganger lijkt te komen met een terwijl je bezig ben van rijbaan te wisselen.
Het systeem van "auto" pilot is geweldig in file rijden zolang het rijdend blijft en niet of nauwelijks tot volledige stilstand komt zal de auto je op een keurige afstand houden en de snelheid van je voorganger volgen echter in geval er snel opgetrokken kan worden is zelf even gas bijgeven wel prettiger dan door het systeem gezien deze geleidelijk versnelt naar de ingestelde snelheid.
Verder is onze ervaring dat het een op en TOP Volvo is zoals je van Volvo verwacht. (of juist niet voor de mensen die Volvo niet zo kennen) Een soepel, vlot rijdende auto met meer dan genoeg vermogen aan boord om heerlijk sportief te rijden en daarnaast ook ruim voldoende comfort bied aan alle inzittende zelf met 5 volwassen is er nog steeds voldoende zitcomfort voor iedereen.
Kom ik op een kritiek puntje van de V90.. En dat is de kofferruimte. Al lijkt deze op papier niet veel kleiner dan die van de V70 in de praktijk is gebleken dat 4 ruim koffers al lastig in de kofferruimte in te passen zijn. Daar waar de V70 er met gemak 4 staand naast elkaar en daarop nog 4 handbagage koffers kon hebben. Moet je in de V90 de koffers plat gaan neerleggen. Echter is het vaak zo dat er ook weer net geen 2 naast elkaar passen, of de handbagage koffers er niet gunstig naast passen. Je verliest veel ruimte doordat koffers schuin op elkaar komen te liggen. Of ruimte vrij blijft waar je niets aan hebt. Gelukkig weten wij veelal van te voren hoeveel bagage onze passagiers meenemen en kunnen wij uitwijken naar onze Ford Tourneo Custom.
Verbruik van de V90 ligt met 6,7 ltr op de 100 KM in lijn met onze verwachting. Verbruik van Ad blue is bij dit verbruik ongeveer 10 liter op de 15500 kilometer.
In de eerste 31000 kilometer zijn we 2 keer vanwege het op lichten van een lampje "Uitlaatgasreiningssysteem" langs Svala gereden na uitlezen, reset en bij de 2e keer software laden is het verder weg gebleven.

Volvo V90 2.0 T5 Momentum | Standkachel | Stoelverwarming V+A | Stuurverwarming | Schuif/kantel panoramadak | BLIS | Adaptieve cruise control | Pilot assist | Automatisch dimmende binnen en buiten spiegels |
- 2017

Volvo V90 2.0 T8 AWD Inscription / Trekhaak / Panoramadak / 360 Camera / Stoelventilatie + Massage / Harman Kardon / Adaptive Cruise /
- 2020

Volvo V90 T4 190 pk Aut. Leer, Adaptieve CC, Apple CarPlay, Elektr. stoel