Volvo V70 2.4 140pk (2002) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | V70 2.4 140pk |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
KM-stand bij aanschaf | 197.000 km |
KM-stand laatst | 336.000 km |
Zweedse volkskombi
- 295.000 km
Woonachtig in Zweden is de V70 zo ongeveer wat een Opel Kadett Caravan ooit in NL was: een volkskombi.
In mijn durp hebben ik en mijn vrouw 2 auto's nodig. OM naar ons werk te komen (beiden 30 km enkele reis), kinderen naar school en activiteiten te rijden, vakanties e.d. Als andere auto hadden we bij aanschaf van deze auto een Renault Megane, nu een Nissan Leaf. Al wordt nu de Leaf vooral als eerste auto gebruikt, omdat die per km veeel goedkoper is en eerlijk gezegd ook een stuk prettiger rijdt (als forensauto). De Volvo is dan wel weer uitermate onduur om te bezitten.
In tegenstelling tot in Nederland is een V70 hier een goedkope auto, afhankelijk van je kilometrage. Rij je relatief weinig, dan zijn de brandstofrekeningen prima te overzien. De wegenbelasting is hier laag (omgerekend 270 EUR per jaar). Verzekering is niet al te duur en werkelijk elke lokale beun kan met deze auto overweg, dus onderhoud valt ook al mee. Qua brandstofkosten valt het mij eigenlijk ook wel mee. De uitermate luie 140 pk motor in deze wagen nodig op geen enkele manier uit om hard door te trekken, waardoor het brandstofverbruik meestal zo rond de 1 op 12 is. 1 op 11 met veel korte ritjes in de winter en op een lange rustige rit in de zomer heb ik ook wel eens 1 op 15 gehaald. Met lange vakantieritten op snelwegen in Duitsland of Frankrijk met volle bepakking en dakkoffer kun je alsnog wel rond de 1 op 11 verwachten. Kortom: een looiige bak met een efficiente motor die totaal niet uitnodig om te scheuren.
Wat comfort betreft wordt je als ex Citroen rijder met hydropneumaat niet teleurgesteld, al moet je je wel enigszins je verwachtingen bijstellen. De stoelen, de rustige en stabiele wegligging (ook als de kont door volle belading 10cm lager hangt), de waanzinnig stille koets, goed werkende Climate Control, goede verlichting en fijne geluidsinstallatie dragen bij aan het comfortgevoel. De wendbaarheid is niet top: het is een log ding en op de relatief kleine 195/65 R15 banden niet al te dynamisch geschoeid. Op de snelweg rechtuit is ie mooi stabiel, maar het is gewoon geen gooi en smijt ijzer. Uitkijken dus met snelle manouvres op lollige heuvelachtige bochtige weggetjes. Die kont kost wat meer tijd om op te zetten. Ook het veercomfort is wellicht goed als je een Duits merk gewend bent. Vergeleken met een Franse limousine is het hard. Die andere factoren vergoeden een hoop.
Zoals al eerder opgemerkt. De motor is traag. Wel relatief geruisloos en zuinig. Weet de gang er prima in te houden als het eenmaal op tempo is, maar het is geen acceleratiewonder. Acceleraties op de snelweg op hogere snelheden vergen engelengeduld. En terugschakelen heeft t-o-t-a-a-l geen zin. Er zit een soort softwarematige begrenzer in die alle fut eruit haalt in de hogere toeren. Daarentegen is de motor koppelrijk bij lage toeren en sleurt dan prima.
Wat de auto met deze motor ook uitstekend kan, is een kar(retje) trekken. Ik ben geen caravanliefhebber en heb ook niks met paarden, maar ene karretje met een kuub zand erop wegsleuren gaat echt meer dan prima. Het ding mag 1800 kg trekken en ik heb er niet het minste wantrouwen, dat dit een probleem zou opleveren. Als je echt zware combi's de Alpen over wilt trekken, zul je vermoedelijk weer geduld moeten hebben met de acceleraties. Maar het is niet zo je de motor stuk maakt door overbelasting of dat je gevaarlijk traag wordt.
Gewoon geen haast hebben dus. Dat veelgeprezen 5 cylinder geluid is nauwelijks hoorbaar, wat wel weer een pluspunt is. Als je hard wil kunnen rijden, koop dan minstens een 2.5 T. Of wellicht een D5. Had ik waarschijnlijk ook gewoon moeten doen. Iets met Yolo.
Het ding is aangeschaft als familie werkpaard/container. Prettig met leren bekleding als kleine kinderen misselijk worden (en dat fysiek uiten) of als er een lading oude gipsplaten naar de stort moet. Handig met de trekhaak voor een karretje. Handig met de grote bagage ruimte zodat je niet hoeft te prutsen met kinderwagens, maar zo'n ding gewoon naar binnen kan schuiven.
Qua betrouwbaarheid/onderhoud/pech heb ik 4 sterren gegeven. Eigenlijk hadden dat er ook wel 5 kunnen zijn, want deze auto is echt duurzaam gebouwd en de meeste onderdelen zijn van uitstekende kwaliteit en beter geconstrueerd dan "nodig". Er zitten echter toch wel de nodige fratsen op die in de praktijk toch nog wel wat problemen kunnen opleveren. Heeft een beetje te maken met het feit dat Volvo toch met de dure merken meer wil doen. Pemium car, premium service... (bills).
1x in Duitsland stilgevallen wegens een rotte looprol van de dynamo in Duitsland. 2x nu een accu vervangen. Een alarmsirene die soms spookte (trek de zekering eruit mensen).
Verder kan het gasklephuis spoken, wat bij mij al vervangen was.
Ook was bij mij voor aanschaf de koppeling (met DMF vliegwiel en hydraulische cylinder) al vervangen.
De handremconsctructie is archaisch. Bekende rommel en vermoedelijk door de financiele inkopers van Ford verslechtert en goedkoper gemaakt na de eerste V70 . Niks aan doen zolang het doet wat het doen moet. Vooral geen beuncomponenten gebruiken bij vervanging. Er zit een onprettig grote speling in, omdat de remschoenen niet gestopt worden door een hydraulische cylinder, maar door een mechanische expander. Dat is volkomen normaal, ook als alles nieuw is.
Wieldraagarmen/veerpoottoplagers kun je wel verwachten over de 2 ton.
Ook de ABS Ringen op de aandrijfassen en een ABS sensor heb ik eens moeten vervangen.
Motorolie vervang ik eens per jaar en ik heb 1x een lambdasonde vervangen (gebruik een originele van Denso).
Nu beginnen de voorschermen vooraan achter het wiel en 1 achterzijscherm roest te vertonen. Niet zo chique, maar roesten doen auto's hier nu eenmaal wat sneller dan in NL. Wisselvallige winters hier aan de westkust met veel Zout en veel steengrit helpen goed mee.
De vraag is hoe lang dit ding het nu nog uithoudt. Met een vrijwel non-existente "reparaturstau" zou dat nog best even moeten kunnen. Natuurlijk kan er altijd plotseling "echt" iets goed kapot gaan. Vooralsnog lijkt het ding helemaal niet beroerd gebouwd en nog geen zin hebben om echt fundamenteel kapot te gaan. Vertrouwen in de techniek heb ik ook nog wel. Ik zou em zonder na te denken pakken voor een ritje naar NL
Het koetsje wordt wel minder ,maar geen serieuze roestvorming aan dragende delen.
Met Corona is het forensverkeer (30 km enkele reis voor 1 gezinslid) een stuk minder geworden, wat het jaarkilometrage van een toch al bescheiden 12000 km per jaar terugbrengt tot de helft daarvan. Vermoedelijk genoeg om de techniek in beweging te houden, maar te weinig om echt hard te slijten. Toch zijn die 6000 kms nog altijd belangrijke transportkilometers, die lastig te zijn delegeren aan OV, mijn hobbyauto (een Citroen GS) of de motor. Kortom: het ding is echt wel nodig.
Eigenlijk slijt vooral het klimaat op de koets. Verder slijt het ding ook op je ogen. Iets anders puur voor de afwisseling zou ook gewoon een argument kunnen zijn om em eruit te schoppen. In dat geval is een wat meer dynamisch sturende V70 van de derde generatie met T4 motor wellicht een optie. Maar eigenlijk zou je gek zijn om een totaal afgeschreven lor dat het gewoon nog prima doet eruit te schoppen, omdat je er op uit gekeken bent. Dat was ik namelijk al bij aanschaf.
Over de 3 ton
- 307.000 km
Op mijn vorige update heb ik wisselende reacties gehad. Sommigen ergeren zich blijkbaar aan mijn enigszins zakelijke kijk op deze auto. Anderen herkennen dat wel. Ik ben geen echte Volvo for life type, dat is wel duidelijk. Ik kan deze V70 echt wel waarderen.
Terugkijkend op afgelopen jaar toch wel wat meer problemen gehad dan de vorige jaren. Bij de APK ineens problemen met de trekhaak. Die is losneembaar en had ik jaren geleden al eens verwisseld met een vaste. Voornamelijk omdat er geen Twinny Load fietsendrager op de vorige trekhaak paste. Dat was met de APK ineens een probleem en ik was gedwongen een registratiekeuring te doen zonder trekhaak. Verder een waren een buitenste stuurkogel, stabilisatorstangetjes (voor) en een homokineet aan de beurt.
Voor de zomervakantie bleek tijdens een oliebeurtje dat de motor behoorlijk wat olie lekte. De krukasoliekeerring (aan distirbutieizjde was lek). De distributieriem was ook aardig nat, dus die maar gelijk ook vervangen met de bijbehorende rolletjes.
Tijdens de zomervakantie onderweg ook nog de uitlaat moeten vervangen en 2 achterbanden. Die laatste bleken scheef afgesleten. Dat weer veroorzaakt bleek te worden door een slechte uitlijning. HEt oplossen daarvan was iets lastiger omdat een uitlijnbout was vastgeroest in een silent block. Uiteindelijk weer opgelost en dat maakt het stuurgedrag ook weer fijner.
Op zich geen rampzalig jaar, maar wel duidelijk meer kosten dan de afgelopen jaren. Ondanks meer technische tegenslag moet je constateren dat de auto nog steeds heel betrouwbaar is gebleken. Met een verse uitlaat, nieuwe distributie, nog steeds goede banden, remmen e.d. staat de auto er technisch ook nog steeds prima bij. De carrosserie is overigens niet al te knap meer. Veel deukjes en qua roest rond de spatborden wordt het ook niet beter op. Oprijden zal vermoedelijk nog wel een hele tijd duren.
Toevoeging 2023
- 319.000 km
Nu krap 20.000 verder. De ouderdom begint wat meer toe te slaan.
De APK eind 2022 liet wat slepende achterremklauwen zien. Die zijn vervangen door revisie exemplaren.
Juli2024: beurtje met oliewissel uitgevoerd. Het luchtfilter maar weer eens uitgeklopt en wat roestpreventie uitgevoerd.
Aug2023: zomerband lek. Heb er maar een veter ingezet. Deze band had nog hooguit 20% levensduur over.
Okt 2023: dynamo stuk: eentje van de sloop erop gezet. Oude moet nog eens uit elkaar om te kijken wat er mis mee was. Hield spontaan op met laden en zo'n auto is wel afhankelijk van zo'n 140A dynamo dus het is snel afgelopen als de dynamo niet laadt. Gelukkig wel thuis.
Nov2024: een (winter)band lek gereden. Deze keer de beide banden op de achteras vervangen.
Jan 2024: instrumentenpaneel valt soms uit. Dit lijkt ook een bekend probleem met Yazaki eenheden. Opgestuurd naar een firma in Karlstad die dat kan repareren en vervolgens een jaar garantie geeft. Tricky is dat de auto eigenlijk niet gemist kan worden en als je het instrumentenpaneel eruit haalt, dan doen nog veel meer dingen gek, want de DIM onderbreekt een der CAN bussen als je hem lostrekt. Oplossing is de CAN bus doorverbinden in de connector (je kan de CAN bus terugherkennen aan de getwiste draadjes). Zonder gemonteerde DIM werkt de CV niet, RAW niet, climate control gaat niet uit als je het contact afzet en allerlei interieurlampjes blijven branden. Niet handig, want dan trek je de accu zo leeg! Rijden zonder instrumentenpaneel is natuurlijk ook gek, maar met een telefoon met snelheidsapp heb je in elk geval een snelheidsmeter. We moeten er verder maar op vertrouwen dat nu niet de oliedruk wegvalt oid, Na het terugmonteren moest er ook nog een SRS airbagmelding gereset worden die ontstaat als de DIM spookt. Met behulp van een China Dice kloon en een gehackte VIDA is dat ook weer gelukt.
Daarna op naar de volgende APK. Moet uiterlijk in Februari.
Toevoeging 2024
- 332.000 km
Niet heel veel spannends het laatste jaar.
APK in April zonder drama. Ritje Zweden-NL, ritje naar de Zweedse wintersport. Heel veel kortere ritten met karretjes, puin en bouwmeuk. Ritjes naar school, sport en werk.
Onderhoud of malaise? De stuurbekrachtigingsolie was ineens op. Ik vermoed dat er ergens een lekje zit waar vocht binnenkomt en dan gaat de de stuurbekrachtigingsolie na een jaar of 5-6 ineens schuimen en dan dan bouwt ie overdruk op. Remedie is om de olie simpelweg te verversen door nieuwe olie. Verder ook een gewone oliewissel en de obligate bandenwissels. De voorste zomerbanden zijn nu wel zo'n beetje. Taaier dan ik had verwacht. Laast wat malheur met matig starten. Maar dat bleek aan een totaal doorgerot benzinefilter te komen. Die had zijn termijn er nog niet eens opzitten, maar was zodanig doorgerot dat ie benzine begon te lekken. Als de motor start, dan snort de benzinepomp net lang genoeg om "normaal" drukverlies te compenseren. Nu lekte er zoveel benzine weg dat ie even een paar seconden nodig had om weer voldoende druk op te bouwen.
Verder ook een vacuumslangbochtje vervangen. Dat is qua concept eigenlijk hetzelfde als bij een eerdere BX 1.4 met monopoint. Het dient om het luchtfilter in de winter wame lucht aan te laten zuigen in en in de zomer koude lucht. Kan zijn dat OF dat vacuumlekje een ietwat arm mengsel gaf of dat de motor in de zomer moeite had met warme lucht, maar het gaf op een lange rit een check engine lampje.
APK update
- 336.000 km
Dit keer ontmaskerde de APK toch wat aandachtspuntjes. Op zich niet heel schokkend, maar wel noodzakelijk.
Begin van dit jaar begon het wat te brommmen achterin en dat werd snel luider. Het bleek dat het wiellager linksachter niet goed meer was. Bij het vervangen daarvan bleken ook de remschijven in zeer matige staat. Zodanig dat je dat niet wilt terugmonteren als het toch los ligt. Kortom: nieuwe remschijven/blokken achter en nieuw wiellager.
Daarna kwam in April de APK. Daar kreeg ik klachten over bakolielekkage, remslangen achter verdroogd en remverschil voor meer dan 30%.
Remslangen is natuurlijk niet zo gek na 23 jaar.
De bakolielakkage had ik al wel eerder gezien, maar dat was vooralsnog eigenlijk meer zweten vanuit de linkerkeerring, maar die was nu idd wel doorgeslagen met als gevolg dat het behoorlijk nat was. Overigens nog steeds niet zo dat het op straat lekt als de auto stilstaat.
Dat remverschil was goed aan de voorschijven te zien. Met name de binnenkant van de rechterschijf was enorm verroest aan de binnenkant.
Los van de APK (die nog net op winterbanden viel) was de auto ook toe aan nieuwe zomerbanden op de vooras).
Daarna viel het op dat het stuurwiel "ineens" scheef was gaan staan. Hier bleek dat een bus van de draagarmen voor flink speling had. Aangezien beide draagarmen er ook alweer 12 jaar opzitten, biede maar weer vervangen. Bussen los inpersen kan natuurlijk ook als je een pers hebt, maar complete draagarmen is simpeler en nauwelijks duurder. Daarna de voorwielen weer uitgelijnd en het stuurt en rijdt een stuk beter. De auto had al een tijdje last van rare stuurreacties (ook wel versterkt door de bijna totaal versleten voorbanden) en gekraak bij drempels. Bij de Zweese APK doen ze er niet moeilijk over want het is niet direct een veiligheidsprobleem, maar dit probleem moet ie al een tijd gehad hebben, wan het reed een heel stuk beter.
Dan kun je concluderen dat er dan toch best wel weer een hoop dingetjes aan verspijkerd zijn. Geen rare dingen voor de leeftijd, maar je kan er uiteraard niet op rekenen dat je nooit aan de bak hoeft. Na al deze ingrepen, rijdt en remt de auto weer uitstekend.
Oppervlakteroest begint wel meer een dingetje te worden. DE voorste zijschermen roesten (dwaar waar de achterkant van de voorwielen zitten) en ook de achterste zijschermen roesten al een tijdje. Dat probeer ik bij te houden met lijnolie en dat lukt vrij aardig. Maar het wordt er niet mooier op. Gelukkig valt het verder wel mee. Dorpels, en subframes en andere dragende delen zijn nog steeds heel netjes. In combinatie met wat losse deukjes hier en daar geeft dat wel een ietwat haveloze indruk, al ziet er nog best redelijk uit na een wasbeurt.
Ook het audiosysteem begint slecht te worden. Het ding wisselt over drempels automatisch van zender en alle tweeters zijn stuk. Dus dat klinkt niet heel geweldig meer.
Qua gebruik is er weinig veranderd. Vooral ritjes in de omgeving, soms een karretje naar de stort of een skitripje. Het ding boezem technisch nog steeds zodanig vertrouwen in dat je er geen twijfels zijn om er een langer stuk mee te rijden.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.