Volvo V60 T5 R-Design (2019) #4

Volvo V60 T5 R-Design (2019)

UitvoeringV60 T5 R-Design
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2025

Eerste 3000km met de nieuwe V60

Na 100.000 km in een BMW 316 touring uit 2013 werd het tijd voor een nieuwe auto. Dat was een fijne auto om te rijden, helaas redelijk aan de beurt geweest met het onderhoud. Laten we zeggen dat de motor niet echt een kwaliteitsproduct was..

Wat moest t worden? Genoeg ruimte voor het gezin. En een station: ik zit graag dicht op de weg en vind veel moderne SUV's en cross-overs gewoon niet zo mooi. Verder graag beetje luxe aangekleed (vooral hifi audio) en voldoende vermogen. Liever niet stekkeren, ik woon in de stad en mijn ervaringen met mijn eerdere mercedes 350e (heerlijke auto trouwens) leerde dat ik niet echt een trouwe stekkeraar ben. Ik kwam al snel uit bij de V60.

AANKOOP
Op internet gezocht naar v60's met max 125k op de teller, alle B/T motoren en met audio upgrade (meestal Harman Kardon, helaas is B&W vrij zeldzaam in een v60). Rondje NL gedaan en al snel werd het duidelijk dat het een R-type moest worden: stuurt naar mijn smaak fijner en ik vind hem mooi om te zien. Mijn vader wees me op een v60 T5 R-design bij autobedrijf Wassenaar in Leeuwarden. Hmm net wat meer km's gelopen dan gewenst, een import auto (uit Duitsland) en wit was ook niet direct mijn eerste voorkeur. Toch maar gaan kijken aangezien de dealer een uitstekende reputatie heeft. Na de proefrit snel verkocht: wat een lekkere wagen! Bovendien in betere staat dan veel auto's met minder km's die ik had proefgereden. Goede deal gemaakt, en de auto werd geleverd met een grote beurt incl nieuwe remblokken, banden, veren voor de achterklep en standaard een jaar garantie. Uitstekende ervaring!

RIJ-ERVARING
Heb de auto aardig leren kennen de afgelopen 3000km. Deze auto geeft je echt een solide en comfortabel gevoel op de weg. Hij heeft wel een beetje dat "tank"-gevoel die ik van oudere Volvo's ken, maar stuurt (door de sportievere afstelling?) wel veel lekkerder. De t5 motor is top, altijd overdadig vermogen en de automaat doet feilloos zijn werk. Ik ben geen racer en rij voornamelijk rustig. Heel af en toe wat extra gas en sturen voor de fun. Achterwielaandrijving was leuk geweest, maar goed je kunt niet alles hebben.. Het verbruik valt mij enorm mee: ik rij gem 7,1l /100 km (dikke 1 op 14 dus).

INTERIEUR
Bevalt uitstekend. Heerlijke stoelen, alles helemaal elektrisch in te stellen met geheugen per sleutel. Keyless entry vind ik fijner dan verwacht. Ook ben ik vrienden geworden met de auto-pilot, die doet z'n werk prima en het rijdt net weer even relaxter. Geluid van de Harman Kardon audio is fantastisch. Daarbij weinig tot geen geluid van buiten. Klimaatbeheersing verdient ook een pluim, in de BMW was ik altijd bezig met pielen. Top!

EXTERIEUR
Ik kijk elke dag even goed als ik de auto in- en uit stap. Mooie wagen! Het wit staat hem goed vind ik. Combineert mooi met de zwarte accenten van de R-type lijn. Ook details als lichtjes in de handgrepen geven em net wat extra's. Misschien laat ik de ramen nog blinderen, dat zou em goed staan.

BETROUWBAARHEID & AFWERKING
We zijn natuurlijk pas onderweg, toch zijn er een paar dingen die opvallen: stuurbediening rechts werkte niet feilloos, even voor terug geweest (waarschijnlijk beetje vuil achter de knoppen). Is nog niet helemaal weg. Ook moet je niet te snel je CarPlay aansluiten, want dan krijg je een verbindingsfout met Spotify. Wel snel op te lossen door ff de radio aan te zetten. Verder knippert de richtingaanwijzer niet 100% regelmatig, wat mij stoort als drummer. En de veelgenoemde rolhoes voor de bagageruimte is inderdaad wat flubberig. Op het totaal kleine dingetjes, maar toch net een paar missertjes voor de ultieme premium ervaring.

Al met al bijzonder tevreden met deze wagen en ik hoop er nog veel kilometers mee te maken!

9,5