Volvo V60 T5 Momentum (2019) #6

Volvo V60 T5 Momentum (2019)

UitvoeringV60 T5 Momentum
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019

Wat een fijne reisauto

In voorjaar 2019 mocht ik voor het eerst een leaseauto zelf uitzoeken, tot een aanschafprijs van 50000 euro.
In verband met mijn lengte van 1,98 m moest dit een auto zijn met goede stoelen waarop ik het enige uren goed kan uithouden en liefst een station ivm gewenste ruimte. Op de shortlist stond de VW Passat die ik al eerder had gereden en we gingen ook bij Volvo kijken voor de XC40.

De Passat bleek alleen leverbaar in zwart en donkergrijs en lichtgrijs, precies de kleuren die niet mijn voorkeur hadden. De motor was een 1.5 TSI met 150 pk, die prima voldoet. Stoelen uitmuntend, zeer goed instelbaar. Een degelijke, fijne reisauto, niet voor niets een van de meest gekozen auto's in dit segment.

Bij de Volvo proefgereden in de XC40 met 190 pk. Lekker snel, fijne stoelen, maar dat hoog zitten beviel toch niet zo qua weggedrag. Ernaast stond een V60, een tamelijk onopvallende auto die zich beter laat vergelijken met de Passat. De V60 was nog niet zo lang leverbaar en het instapmodel was al voorzien van een T5 met 250 pk. Zonder extra kosten kon worden gekozen voor een licht beige interieur (voor de kenners City Weave) wat de auto een chique en gezellige uitstraling geeft. Binnen de 50k paste nog de optie voor adaptieve cruisecontrol en automatisch sturen. De deal werd gesloten en een paar maanden laten kon het genieten beginnen.

In de periode 2019 tot 2026 heb ik 105000 km met de V60 gereden. De auto heeft me nooit in de steek gelaten. Zelfs na ruim 800 km op één dag stapte ik nog zonder rugpijn uit, de stoelen zijn echt heerlijk. Motorisch kom je met de T5 ook niets te kort. Een top van 243 km/u is haalbaar gebleken op een bijna lege snelweg in Noord Oost Duitsland, maar voor lange ritten is 170 tot 200 eigenlijk relaxter.

Naast regulier onderhoud heeft de V60 geen storingen gehad. Enige opmerkelijke reparatie waren de dempers van de automatische achterklep. Deze moeten bij alle V60's een keer worden vervangen.

Het is moeilijk om echte minpunten te vinden, maar ik heb bij zowel de winterwieken als de zomerwielen ervaren dat het stuur trilt boven 100 km/u. Ook na een week stilstaan, lijken de banden wat vierkant gedurende de eerste kilometers.
De achttraps automaat is vooral afgestemd op comfort en zuinigheid, hij reageert nogal traag met terugschakelen als je het gas wat dieper intrapt. Ook op rotondes schakelt hij te snel op.
Tenslotte is het standaard geluidssysteem wat teleurstellend en past het niet helemaal bij de kwaliteitsbeleving van de rest van de auto. Bowers en Wilkins paste niet binnen het budget, maar wellicht was de Harman Kardon een goede keuze geweest.

In 2026 heb ik de lichtbruine (Pebble grey) V60 weer mogen inleveren.
In 2025 hebben we proefgereden met de Passat hybride, de ID7 in meest complete uitvoering, de BMW i4 en ix1 en de Audi A5.

De ID7 stond lang bovenaan het lijstje, vanwege het indrukwekkende comfort (als een vliegend tapijt over drempels) en de moeiteloze acceleratie..., maar toen kwam Volvo op precies het juiste moment met een "T8 met 455 pk voor de prijs van een T6", en de Bowers & Wilkins pastte ook nog nèt in het budget.

Vorig week hebben we de V60 T8 opgehaald. We hebben gekozen voor de donkergroene (Forrest lake) waarop de chromen raamlijsten, dakrails en grill mooi uitkomen.
Met deze upgrade zijn de minpuntjes van de vorige V60 eigenlijk helemaal opgelost; de Polestar optimalisatie laat de bak supersnel schakelen en B&W is zo ongeveer het mooiste soundsysteem dat je af fabriek kunt bestellen.