| Uitvoering | V60 T4 Business Sport |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 154.500 km |
| KM-stand laatst | 154.500 km |
Grotere Gezinsauto
IVM met gezinsuitbreiding (3de kind), werd onze Clio Estate te klein. We hebben er nog enkele keren omheen gelopen om te kijken of we het een poging wouden geven, maar een andere auto was logischer.
Toen kwamen we een beetje in een spiraal. Waar doe je nu goed aan? We wouden er niet op achteruit gaan (zou je denken dat het niet zo moeilijk moet zijn met een
Clio 4), maar we zaten ook met stukken als betrouwbaarheid, gemak, comfort en prestaties.
Kort opgesomd waren de eisen en wensen:
Station
Kleurtje
Trekhaak met minimaal 1250Kg Trekvermogen
Airco
Cruise Control
Adaptieve Cruise Controle (wens)
Toen kwam de vraagstuk of een BEV een opties was. Zo kwamen er auto's in beeld in een heel brede prijs klasse.
Onze uiteindelijke shortlist was:
Renault Mégane 3 GT (180 of 220) van 2012-2014 (Max rond de 175K)
Volvo V60 T4 of T5 op P3 platvorm (Max rond de 175K)
Volvo V60 T4 of T5 op SPA platvorm (Max rond de 175K)
Mazda 6 Sportbreak 2.0 Skyactiv-G (Rond de 100K)
Polestar 2 Single motor long range. (Accu minimaal 92% en rond de 100K en zoveel mogelijk garantie op accu)
Heel erg breed van 10K tot 25K. Maar er moet wel een balans zijn.
Hybride techniek heb ik heel snel uitgesloten, omdat als we rijden we veel en snel op de autobaan zitten. Voor korte ritten gebruiken we veelal onze (bak)fiets.
Het tot stand komen van deze lijst was vooral het wegstrepen van technische dingen die vaag zijn en voor problemen kunnen zorgen:
Motoren met rekkende kettingen
Motoren met natte riemen
Motoren die gauw olie verbranden
Versnellingsbakken met dubbele koppeling of CVT
Minimale trekgewicht (waarbij een groot deel van de EV en hybride afvalt).
En uiteraard persoonlijke voorkeuren voor bepaalde auto's en storingen
Vervolgens storten op de shortlist. Auto's favorieten en veel reviews en aankoop adviezen verslinden.
De Mégane ken ik. Mijn broertje heeft een GT180. De F4R motor in de auto is bewezen en betrouwbaar mits netjes onderhouden. Echter is de laatste versie van 2014 voordat deze vervangen is door de Mégane 4.
En de prijzen van deze auto's zijn in verhouding gewoon aan het stijgen.
Deze kost te veel voor wat je er voor terug krijgt. Pareltjes daargelaten, maar daarom viel deze af.
De Volvo V60 op P3 platform vooral gekeken naar de nieuwere Drive-E motoren vanaf 2016. Met een ouderwetse convector automaat. T4 of T5 was het verschil nog niet zo kwa verbruik. Geen T6, omdat deze er een supercharger bij op geschroefd kreeg.
Nadeel waarom we hier niet direct actief naar zochten. Deze Volvo werd beschouwd als krap (door media en andere Volvo rijders). Het aantal liters van de kofferbak was ook minder als van de Clio. Dus dat vereist echt eerst een proefrit.
De Volvo V60 SPA was een nieuw carrosserie, met de zelfde doorontwikkelde motor gepaard met een 8 traps automaat (ook een betrouwbaar ouderwetse). Dit vonden we echt wel de mooiste uit de selectie. Deze was ook ruimer aan de binnenkant en er waren leuke versies te vinden voor rond de 20K.
De Mazda was de verstandige keuze welke ik in het lijstje had staan. Maar we zijn redelijk gauw van deze afgestapt, omdat we niet echt een versie konden vinden die ons trok (ondanks een mooi rode kleur).
Toen hebben we nog een Polestar 2 bekeken. Een stuk duurder, maar het verschil in de brandstof kosten (t.o.v. een V60 SPA) zouden we met 3 a 4 jaar gelijk spelen. Echter is de Polestar rond de 2000 kilo wat met de wegenbelasting dan weer een dingetje wordt.
Thuis opladen a 22ct was positief. Met zonnepanelen was niet realistisch, gezien we maar enkele panelen hebben (en verder geen plek hebben voor extra panelen).
Uiteindelijk zijn we bij een V60 P3 gaan kijken in de buurt. Puur om de auto te ervaren en zien hoe het kwa ruimte was. Mijn vrouw was al snel verkocht. Mooie auto om te zien, auto rijd heerlijk en de stoelen zijn gewoon fantastisch. Op de achterbank was er genoeg ruimte en de kofferbak was dieper als van de Clio. Alleen minder hoog. Hoe vaak ga je daar tegenaan lopen.
Duidelijk. Het wordt een V60 P3. Deze niet, want deze had niet de 2.0 motor welke ik zocht. Maar ik har er 1 op het oog welke in de regio stond. Deze blauwe T4 R Design. Stond particulier te koop en stond niets in over onderhoud van de auto. En het was geen automaat, maar een handbak.
Hier even over gehad met mijn vrouw. Automaat is een mooie wens, maar als deze auto verder alles heeft wat we willen, is het verwaarloosbaar. En volgens de specificaties is deze sneller en zuiniger als de automaat versie. Tijd zal het zeggen.
De verkoper gebeld en een afspraak ingepland voor de volgende dag.
Rondje eromheen, ritje, onder de motorkap gekeken. Alles zag er erg goed en netjes uit. Cosmetisch veel netter als de andere V60 welke we ervoor bekeken hebben. Alleen het onderhoud was door een bekende van de verkoper gedaan zonder dat er iets bijgehouden is. Niets ten nadele, maar ik ben meer van boekjes en facturen.
Ik had me een beetje ingelezen middels instructieboekjes, maar jongens wat zitten er een hoop functies en opties op deze auto.
Uiteindelijk met onderhandelen wat van de prijs afgekregen en er een dakkoffer bij gekregen in de deal. Overgeschreven, betaald en naar huis.
Eerste ervaringen zijn bijzonder positief. Afkomende van een B segment Renault is dit dag en nacht verschil. Er is gewoon niets te klagen over de Volvo. Koppel ligt erg laag (tussen de 1500 en 2000 touren), wat het een echte cruiser maakt.
Ik doe veel autozaken zelf. Dus thuis even zaken nagelopen (luchtfilter, olie voor zover mogelijk, koelvloeistof, remmen), want een week verder zouden we met deze auto op vakantie gaan. Richting de Eiffel in Duitsland. Nog steeds allemaal goed.
Op vakantie, de auto met dakkoffer direct op de proef gesteld. Heuvel op en af geen probleem. Deze Volvo welke ook is uitgerust met het City Safety pakket en ACC. Hier de eerste ervaringen mee opgedaan. De Adaptieve Cruise Control was precies wat ik ervan gehoopt had. Het rijd zo relaxed in het verkeer.
Alleen de Navigatie, dit vonden we persoonlijk helemaal niets. Hiervoor uiteindelijk een Android Auto / Apple Carplay box geïnstalleerd met touchscreen. Dit zal de ervaring wel verbeteren.
Voor de rest echt een cruiser. Gelukkig geen lampjes of pijntjes tijdens de vakantie.
Na de vakantie moest er alleen nog een trekhaak onder en een onderhoudsbeurtjes voor goede orde.
Trekhaak is door de lokale Volvo dealer geïnstalleerd (met Volvo Trailer Module). En onderhoud (Olie+ Filter, Luchtfilter, Interieur filter, Remblokken voor en remolie) heb ik zelf gedaan. Dit was ook nog allemaal goed te doen en het gaf mij ook een moment om even goed rond te kijken onder de auto. Nergens nog tekenen van stres te zien. Helemaal top.
Tot zover even een introductie. Zal de komende jaren mijn ervaringen vervolgen en ook het verbruik bijhouden.