Volvo V60 T4 (2019) #2

Uitvoering | V60 T4 |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Van Clio naar Volvo
In februari 2023 ging de Renault Clio de deur uit en kwam er een Volvo V60 voor in de plaats. De aankoop van de Volvo was het gevolg van een combinatie van factoren, niet in de laatste plaats de verhuizing naar Belgie.
Waarom die Volvo?
De Clio reden we in de tijd dat we nog met z'n tweeen waren en de auto voornamelijk voor woon-werkverkeer werd gebruikt. Die Renault is altijd zeer goed bevallen, zie de review. Nu was er gezinsuitbreiding geweest, en daarnaast verhuisden we iets later naar Belgie. Woon-werk gaat voortaan op de fiets, dus de auto wordt nu vooral gebruikt voor de wat langere ritten voor familiebezoek in Nederland, royaal voorzien van bagage, want daar ontkom je niet aan met zo'n kleintje. Voor de hand lag voor mij een recente Megane Estate, maar het aanbod aan benzinegestookte exemplaren met automaat (een wens van mijn eega) was over de zuidelijke landgrens ronduit karig. Verder is zo'n V60 natuurlijk gewoon een erg mooie auto, zo vond ik niet alleen. Aldus volgde een proefrit in de Volvo en daarmee waren we eigenlijk wel verkocht. Op zoek naar een V60 dus!
Wat is het geworden?
Ook hier viel op dat er in Belgie ronduit weinig auto's te koop worden aangeboden, en dan hebben de zuiderburen ook nog de vreemde gewoonte nog altijd massaal diesels te kopen. Niet mijn ding, dus het werd zoeken in het beperkte aanbod V60's op benzine, en gegeven het budget en het ontbreken van laadpalen in de wijde omtrek was een T6 of T8 ook al geen optie. Tot slot was er nog tijdsdruk, want van de Nederlandse verzekeraar moest de Clio binnen twee maanden na verhuizen op Belgisch kenteken (of verkocht in Nederland, zoals ik deed).
Het werd een keuze tussen een dik aangekleden V60 T4 Inscription, echt een mooie wagen, of een wat meer basic uitgeruste T4 Momentum. Het werd de laatste: in die Clio hadden we ook niet veel, dus de automaat, lane assist, achteruitrijcamera en verwarmde stoelen waren voor ons wel voldoende luxe. We moeten dus handmatig de met stof beklede stoelen verstellen en de achterklep ook met de hand dichtzwiepen.
Hoe bevalt het?
Inmiddels zit er dik 5000km op, meer dan ik verwacht had eigenlijk, die kilometers back home vliegen er op. De V60 is alles wat je nodig hebt, gewoon een zeer prettige reiswagen. Vlot, stil, maar wat me opvalt, is dat ik er niet echt een band mee heb. Dat had ik met de Clio toch wel, maar deze Volvo blijft vooral een machine. Wel een goede machine, daar niet van, maar ik ben bijvoorbeeld niet al te zeer geneigd om de auto eens een keertje met de hand te wassen, iets wat ik tot nu toe altijd nog gedaan heb.
De ruimte is oke, al is zo'n kofferbak toch snel vol met een kinderwagen erin. De uitrusting, of het gebrek eraan, is volledig naar m'n smaak: hij doet alles wat ik wil, maar ik mag zelf ook nog een hoop doen.
Qua vermogen wens ik mezelf ook niets meer dan de 190pk van deze T4, maar dat komt ongetwijfeld ook doordat ik niet zo'n snelheidsduivel ben. Gelukkig maar trouwens, want hier in Belgie rijdt iedereen ongelooflijk sloom.
Tot slot de verrassing wat mij betreft: het verbruik! In reviews lees ik wat gemopper over vermeend overmatige consumptie van Euro 95, maar ik ben juist wel tevreden. Gemiddeld is het verbruik na ruim 5000km nu 7,1 l/100km, inclusief behoorlijk wat stadsverkeer en inclusief de heuvels alhier. Op lange snelwegritten zakt het verbruik naar 6,0 l/100km en stijgt de range naar bijna 1000km tussen twee tankbeurten. Dat alles heeft natuurlijk ook wel te maken met mijn niet zo zware rechtervoet.
Conclusie so far: prettige, ruime auto en eigenlijk niet gek duur in gebruik, maar ik had wat meer verwacht bij het gevoel van het hebben van zo'n Volvo.
PRIVATE LEASE Volvo V60

Volvo V60 2.0 T6 Recharge AWD Inscription 340 PK PHEV, Panoramadak, Harman/Kardon, 360 Camera, Trekhaak.
- 2021

Volvo V60 2.0 T6 Plug-in hybrid AWD Plus Dark | Schuif-/ kanteldak| Keyless Entry| Stoelverwarming voor + achter| Stuurwielverwarming| 19'' Lichtmetalen velgen|
- 2023

Volvo V60 2.0 T5 Aut 184kw | Momentum | Leer | Navi