Volvo V60 B4 Essential Edition (2025) #2

Volvo V60 B4 Essential Edition (2025)

UitvoeringV60 B4 Essential Edition
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2025

Terug bij Volvo

Zoektocht
Toen mijn Focus Wagon 1.5 EcoBLueD automaat van 2019 met ruim 200.000km richting de 5 jaar liep kon ik me gaan oriënteren op een nieuwe auto. In mijn geval koopt de werkgever de auto nog en deze mag na 5 jaar vervangen worden.
Waar ik privé in het verleden altijd met veel plezier in (oude) Volvo 5 cilinders reed, stopte dat in 2013 toen de eerste auto van de werkgever kwam. Na een Citroën, een Fiat en de genoemde Focus, kwam met wat ‘carrieregroei’ en een hoger gesteld budget een Volvo weer in zicht. In 2019 lag een diesel met automaat nog in de beperkte mogelijkheden, anno 2024 is dat een utopie. Elektrisch rijden wordt door mijn werkgever nog niet als verplicht gesteld. Een EX30 viell ruim binnen het gestelde budget en een royale configuratie zou mogelijk zijn. Ik blijf het niet echt een mooie auto vinden, die krap is en met een goedkopere uitstraling. Een XC40 en een V60 Mild Hybrid in de Essential trim vallen net binnen het budget met mogelijk een paar opties. Relatief simpel uitgevoerde versies maar naar mijn mening nog altijd mooier uitgevoerd dan een EX30. Uiteindelijk speelt beschikbaarheid/levertijd en prijs een rol en valt de keuze op een V60 B4 Essential.

Aankoop
En dan sta je in de Volvo showroom te kijken naar kleuren en configuraties. De standaard kleur voor de Essential is Vapour Grey en laat dit nou ook precies mijn voorkeur zijn. Adaptieve cruise control was ik al gewend in de Ford en is wat mij betreft een must in de V60. Ten tijde van de aankoop was er een actie met lederen bekleding voor de prijs van 0 euro. Een climate pakket met stoelverwarming voor en achter is altijd prettig. Precies deze configuratie lijkt snel leverbaar omdat de importeur deze auto in het verschiet heeft. Deze auto is ongeveer 6 weken later te leveren. Auto uiteindelijk nog voorzien van een originele Volvo trekhaak en andere 18inch Volvo velgen met All Seasons. De originele wielen voor een Essential zijn net wat iel en, uit CO2 oogpunt, gesloten vormgegeven. Al met al een auto met een beperkte fiscale waarde en toch enkele opties met leder en mooiere wielen die de auto een completere indruk geven.

Rijden
En dan ga je voor het eerst echt rijden met de B4 Mild Hybrid. De eerste indrukken zijn heel comfortabel, rustig en strak. Even wennen aan de allerlaatste (en deels verplichte) rij assistentieystemen. Maar in tegenstelling tot vele andere laat ik bijna alles aan staan. De adaptieve cruise control met rijbaanassistentie werkt heel er goed en geeft een vertrouwd gevoel. Ik had hier ervaring mee in het oude model V60 D6 Hybrid van mijn vader en recenter en mijn Focus, maar in deze V60 werkt het nog beter en rustiger. Wel zet ik vrijwel altijd de ‘ping’ uit die aangeeft dat je 4km/h (of 20) boven de snelheidslimiet zit.
De zitpositie en het bedieningsgemak zijn zoals ik van Volvo gewend ben bijzonder fijn. De Google based infotainment werkt heel fijn.
De auto voelt vlot aan maar het vermogen houdt ook niet te over. In die zin blij dat ik toch bij een B4 ben uitgekomen i.p.v. de B3. Zeker omdat we er ook met een caravan mee gaan rijden.
De automaat schakelt over het algemeen soepel. Op lage snelheden en bij het naderen van rotondes voel je af en toe een bonk in de aandrijflijn, die toch zeker noemenswaardig is. Volgens de dealer een producteigenschap van deze verder hele fijne V60 B4. Een minpuntje wat mij betreft.
Wat ik ook echt opvallend en noemenswaardig vind; de auto ligt laag en raakt voor regelmatig de grond. Vaak zijn dit de kleine spatlapjes bij de voorbanden maar op vakantie met meer hoogte verschillen hebben ook afdekkingsplaten en voorbumper de grond al eens geraakt. Daarnaast valt me op dat – met vlot rijden – de wielophanging achter ook wel eens tegen zijn eindstop aan komt. Bijvoorbeeld bij het afrijden van een lange drempel. En nee, dit gaat echt niet bijzonder hard.

Onderhoud
Nu na ruim een jaar is er wel al wat te vertellen over het uitgevoerde onderhoud. De auto heeft een onderhoudsinterval van 30.000km. Ik blijf dit soort intervallen bijzonder lang vinden, maar het is meer en meer de norm. Na enkele maanden (ca 10.000km) heb ik me tussendoor bij de dealer gemeld i.v.m. bijgeluiden in de voorwielophanging rechts. Ter plaatse werd een oplossing geboden en binnen 15 minuten was ik weer onderweg. Na een half jaar heb ik problemen gekregen met de internetmodule van de auto. Wanneer je auto Google-based is, mis je daarmee direct functies en wordt navigeren onmogelijk. Met wekelijks 20 tot 25 zakelijke bezoeken op vreemde locaties was dat direct een uitdaging. TomTom tegen de ruit van je nieuwe Volvo of navigeren met de iPhone. Carplay werkt enkel bekabeld en is i.c.m. met mijn intensieve gebruik en veel bellen in de auto niet zo praktisch als de (normaal) perfect functionerende Google navigatie. Helaas was een bezoek aan de dealer voor dit problemen meerdere keren nodig en uiteindelijk was het na 2 á 3 maanden opgelost. Niet onoverkomelijk, maar toch zeker niet handig. Toen het weer werkte werd direct ook weer duidelijk hoe fijn ik het infotainment met Google Maps vind werken. Ik heb de navigatie instructies altijd zonder stem. Het overzicht met alternatieve routes met verschil in reistijden is hiermee altijd voorhanden.
Toen de auto 15 maanden oud was heeft hij zijn tweede onderhoudsbeurt gekregen bij 59.000km. Op een kleinigheidje na, geen bijzonderheden. Groot onderhoud incl. het wisselen van de versnellingsbakolie kost dan ruim € 1000,-