Volvo V50 2.0D Edition II (2009)

Volvo V50
Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50Volvo V50

UitvoeringV50 2.0D Edition II
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2014

Aanschaf

Na een aantal jaren, 6 om precies te zijn, gereden te hebben in onze Seat Leon werd het tijd om op zoek te gaan naar een vervanger. Omdat er in de tussentijd ook 2 kinderen bijgekomen waren en er waarschijnlijk nog een 3e bij zou komen, was iets meer ruimte wel handig. Een MPV zagen we allebeide niet zitten, een SUV wel maar daarvan vallen de prijzen weer buiten ons budget. Een aantal dagen zoeken verder was de keuze beperkt tot 2 modellen, een V50 of V70 moest het worden. Gekozen voor een Volvo mede door het imago en de tijdloze (mijn mening) modellen.

Een aantal wensen/eisen op een rij gezet en daarna opzoek op het internet naar geschikte kandidaten. Een Diesel zou het weer moeten worden gezien het aantal kilometer welke wij per jaar rijden.

- lederen bekleding
- ingebouwde navigatie
- trekhaak
- minder als 150000km
- High performance audio
- 2.0D of D5

Dus de gegevens ingevoerd in Gaspedaal en binnen een straal om onze woonplaats gezocht. Een zaterdag gepland om de gevondenen uitgekozen auto's te bekijken/rijden. Nadat we in zowel een V50 als V70 hadden gereden toch maar de keuze gemaakt voor de V50, V70 is erg groot rijdt prettig maar gezien het feit dat de meeste kilometers gereden worden door 1 persoon was de V50 groot genoeg.
Uiteindelijk overgegaan tot aankoop van de huidige rode V50, mede voor deze gekozen door de kleur, en kleur van het interieur, Licht grijs leder.

Voor het brandstofverbruik zie de link naar de verbruiksmonitor hieronder

Dynamo kapot

Onder het rijden ging het accu lampje branden, uiteraard op een zaterdag, dus thuis maar even de multimeter op de accu gezet. Met draaiende motor werd 10,8V gemeten, ook nog even op de uitgang van de dynamo gemeten ook daar een te lage spanning, conclusie dynamo overleden. Nieuwe dynamo besteld gemonteerd en er kon weer gereden worden.

voorruit vervangen

Vrij kort na de aanschaf reden we op de snelweg en kwam er een dikke steen op de voorruit. Een groot koeienoog was het resultaat, gezien het feit dat we op weg waren naar ons vakantieadres er niks mee gedaan. In de weken/maanden hierna er gewoon mee doorgereden en uiteindelijk toch maar een afspraak gemaakt om de ruit te vervangen..

2 nieuwe banden

De achterbanden waren aan vervanging toe, na lang twijfelen gekozen om voor 4 seizoensbanden te gaan. We gaan toch nooit, tot nu toe, op wintersport en gezien de ervaring met de laatste winters op zomerbanden. Gekozen voor Vredestein Quatrac Lite in de maat 205/50 R17

onderhoudsbeurt + Apk

het was tijd voor de onderhoudsbeurt en de jaarlijkse APK,

het betrof de Volvo 160000km beurt, dit is een kleine beurt. Op een druksensor voor het roetfilter na geen bijzonderheden.

2 koplampjes vervangen

1 koplamp stuk, beide maar vervangen door Philips X-treme vision, mede door de wat tegenvallende lichtopbrengst

auto start niet

Mijn vriendin wil met de auto weg maar komt de garage niet uit, Auto wil niet aanslaan, startmotor gaat wel rond maar niet erg enthousiast. Uiteraard is het weer weekend. Accuspanning gemeten iets meer als 10V, accu maar even aan de lader gezet. Later weer geprobeerd te starten, geen reactie en een foutmelding in het dashboard. Dus de Volvo assistence gebeld, en deze zou een berger sturen om de auto op te halen. Als vervanger een Volvo V40 gekregen, fijne auto, maar toch wel kleiner dan onze V50.
Maandags gebeld door de garage, accu was kapot, door de te lage accuspanning was de auto in storing gegaan en moesten de sleutelcodes opnieuw ingeladen worden.

APK

Het is weer tijd voor de APK, geen problemen

onderhoudsbeurt

Het is tijd voor de 180000 km beurt, dit is een grote beurt volgens het Volvo schema.

2 reactiestangen van de achterwielophanging zijn vervangen, tevens is de auto uitgelijnd

de sensor van de ruitensproeiervloeistof is vervangen, deze gaf soms een melding dat het tankje leeg was terwijl dat niet het geval was,

verder geen bijzonderheden

koplamp lenzen reinigen

We zijn nog steeds niet tevreden met de lichtopbrengst van de koplampen. Na wat surfen op diverse forums wil ik toch maar eens gaan proberen om de lenzen van de koplamp te reinigen. Gezien het feit dat je de koplampunits van de V50 er binnen 2 tellen uit hebt, kun je dit klusje mooi aan de tafel in huis doen. Het was even prutsen om de reflectors eruit te krijgen, maar na deze voorzichtig schoon te hebben gemaakt met een droog doekje, en de projectors met wat glasreiniger. Het geheel weer terug gezet in de auto, en ik moet zeggen het resultaat is verbluffend.
Dus voor iedereen die ontevreden is over de lichtopbrengst, even je reflectoren reinigen.
Het is even een halfuurtje werk, maar dan heb je ook wat.

2 nieuwe banden

we zijn weer toe aan 2 nieuwe banden. Gezien de ervaring met de 4 seizoensbanden daar nu ook weer voor gekozen. Deze keer voor de Michelin Crossclimate omdat de recensies daarvan erg goed zijn.

ik wissel de banden om de 7500-10000km van voor naar achter om de slijtage gelijk te houden en voornamelijk het cuppen van de banden tegen te gaan.

onderhoudsbeurt + Apk

Auto is toe aan de 200.000km beurt en APK ,

op een achter ruitenwisser na zijn er geen problemen. We rijden nog steeds met volle tevredenheid rond, al begint het soms wel te kriebelen voor een andere auto.

7,0