Volvo S60 DRIVe Momentum (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | S60 DRIVe Momentum |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand laatst | 71.000 km |
Introductie
Sinds eind 2011 heb ik een Volvo S60 DRIVe Momentum als leaseauto, na hiervoor een Alfa Romeo 159 1.9jtd 8V Business gereden te hebben. Enige vergelijking in deze review zal dan ook vooral op basis van de Alfa plaats vinden.
Bij de keuze voor een nieuwe auto had ik een beperkte set eisen:
- liefst een auto in het D-segment, vanwege het rijcomfort t.o.v. een auto in het C-segment (grotere wielbasis biedt naar mijn mening meer rust);
- auto moet in ieder geval beschikken over climate control, navigatiesysteem, cruise control en bluetoothverbinding voor een telefoon;
- de auto moet in de 20% bijtellingscategorie vallen om de kosten nog een beetje binnen de perken te houden;
- ik moet iets met het merk/de auto hebben (het subjectieve gedeelte waardoor de shortlist al heel erg beperkt wordt).
Op basis van deze eisen (en het beschikbare budget) heb ik naast de Volvo ook nog proefgereden in de Peugeot 508 SW 1.6 eHDI en de Audi A4 2.0 TDIe sedan.
De Peugeot viel af door de 2-Tronic versnellingsbak, waar ik niet aan kon wennen. Daarnaast vond ik de kwaliteit van knopjes/hendeltjes in het interieur af en toe onvoldoende en was het niet mogelijk om de zitting van de betuurdersstoel in de Blue Lease versies te kantelen (tenzij je lederen bekleding à €2500 bestelde). De 2.0 HDi (140/163PK) met handgeschakelde versnellingsbak viel ook nog binnen budget, maar tijdens de proefrit werd ik eigenlijk al te enthousiast van het vermogen en ik zag de boetes alweer op de mat vallen.
De Audi viel, ondanks de betere prestaties en eveneens goede rijeigenschappen af omdat ik niet warm wordt van het uiterlijk, het dashboard ronduit lelijk vind (met name het plastic rond de tellers en het navigatiesysteem) en het imago van Audi inmiddels een beetje tegen het merk werkt.
Verder heb ik vlak voor het bestellen nog getwijfeld om een Alfa Romeo Giulietta te bestellen. Persoonlijk vind ik dit zowel van buiten als van binnen een prachtige auto en de rijeigenschappen van een Alfa trekken mij nog steeds aan. Echter heeft de Giulietta wel erg weinig ruimte en na mijn ervaringen met de 159, wil ik toch liever geen Alfa meer. Niet dat hij onbetrouwbaar was (hij heeft me nooit laten staan en ik heb vrijwel alleen regulier onderhoud gehad), maar de bouwkwaliteit is gewoonweg niet op het niveau van concurrenten. Na 2 jaar begonnen de rammeltjes en kraakjes waardoor ik minder vertrouwen in een auto krijg. Motor en turbo maakten ook steeds meer lawaai, zonder stuk te gaan. Conclusie: ik ben geen echte Alfist.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Volvo S60 DRIVe Momentum, met Business Pack voor de navigatie.
Eerste ervaringen
- 6.000 km
Het rijden
Er wordt veel geschreven over de 1.6 DRIVe van Volvo. Veel mensen vinden de auto hiermee ondergemotoriseerd; ik vind de motor voldoende presteren. Je kan prima mee in het verkeer, maar je zal er geen stoplichtsprintjes mee winnen. Van 0 tot 100 zou hij binnen 11 seconden moeten halen. Als je, zoals aangegeven in het instructieboekje, optrekt in de 2e versnelling (dus de eerste overslaat), is dit ook haalbaar. De 1e versnelling is extreem kort en alleen bedoeld voor zware omstandigheden (optrekken op een helling of met een aanhanger), maar vind ik persoonlijk wel prettiger. Bij optrekken in de 2e versnelling moet je onnatuurlijk veel gas geven. De korte eerste versnellingen hebben nog een minder prettig gevolg. De 6e versnelling lijkt hierdoor eerder op een 5e versnelling en daardoor rijd ik zo'n 2300 toeren bij 120 kilometer per uur. Dit komt de rust aan boord en het verbruik niet ten goede. Op de stukken snelweg waar je tegenwoordig 130 mag, hoor je de motor ook duidelijk brommen op de achtergrond. Aan de andere kant geeft dit wel aan dat wanneer je gewend bent dat je alleen wind- en bandengeruis hoort, de stilte aan boord prima is.
De wegligging van de auto is goed, maar in vergelijking met de Alfa die ik hiervoor reed, geeft de auto minder vertrouwen. In scherpe bochten voelt de neus zwaarder aan en heb je het idee dat, ondanks dat de auto prima zijn koers vervolgt, de neus altijd wat later komt. Waar ik minder tevreden over ben is de windgevoeligheid op de snelweg. Bij wat hardere wind moet er meer worden gecorrigeerd dan ik van een auto van dit formaat zou verwachten. Wellicht dat dit verbetert met de zomerbanden die ik vanaf nu onder de auto heb liggen. Verder heeft het onderstel wat moeite met oneffenheden, maar dat is typisch Volvo. De auto is wat stug geveerd en je voelt eigenlijk alles wat onder je gebeurt. Dit zou je ook communicatief kunnen noemen. Bij slecht wegdek dribbelt de auto wel af en toe.
Sturen gaat prima. In vergelijking met andere modellen van Volvo, bijvoorbeeld de V50, stuurt de S60 directer en minder licht, zonder dat je bij een korte stuurbeweging meteen aan de andere kant van de weg zit. Schakelen gaat soepel, hoewel het af en toe moeite kost om de versnellingsbak in zijn achteruit te zetten. Maar dit zal in de loop der tijd nog wel wat soepeler worden.
Comfort
Eén van mijn redenen om voor Volvo te kiezen, is het comfort in de auto. De afgelopen jaren heb ik ca. 45000 kilometer per jaar afgelegd en dan verschuift voor mij de noodzaak van rijdynamiek meer richting comfort. Volvo staat bekend om haar uitmuntende stoelen, hierop vormt de S60 geen uitzondering. Na een rit van enkele uren stap je daadwerkelijk fit uit je auto.
Verder ben ik erg te spreken over de climate control. De auto werd tijdens de koude weken in februari opmerkelijk snel warm, zeker voor een diesel.
Een ander positief punt is de audio-installatie. De Momentumuitvoering heeft standaard een High Performance radio, met het Business Pack is dit geintegreerd in een multimediasysteem. Het geheel klinkt erg goed.
Mijn budget liet mij geen ruimte meer voor xenonverlichting. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet mis. De standaard koplampen hebben een onverwachts goede lichtopbrengst.
Ik heb twee minder positieve punten van de auto kunnen ontdekken. De regensensor reageert niet altijd op tijd of op de juiste snelheid. Bij veel regen is het geen probleem, maar bij motregen of af en toe een druppeltje, werkt het beter om de ruitenwisser zelf op een intervalstand te zetten. Tweede puntje is het gebrek aan instelmogelijkheden voor de automatische vergrendeling van de portieren. Ik zou het prettig vinden als je bij het openen van het bestuurdersportier automatisch alle andere portieren kan laten ontgrendelen. Dit kan dus niet.
Problemen
Tot nu toe geen grote problemen ervaren. De auto krijgt nog geen 5 sterren voor betrouwbaarheid. Toen ik de auto net had, viel een paar keer de bluetoothverbinding met mijn telefoon weg. Kan gebeuren, maar dat vervolgens het entertainmentsysteem niet meer te bedienen is, hoort niet. Dit werkte pas weer nadat ik de motor afgezet had en de auto opnieuw had gestart. Tijdens de 20.000 km beurt zal ik vragen om de software een update te geven.
Samenvatting
In je enthousiasme schrijf je toch altijd meer dan je van plan was. Daarom een korte samenvatting van plussen en minnen:
+ Wegligging en stuurgedrag algemeen
+ Zitcomfort
+ Geluidsinstallatie
+ Stilte in de auto
+ Lichtopbrengst standaard koplampen
+ Verwarming
- Windgevoeligheid op de snelweg (120 km/u +)
- Verbruik (zie verbruiksmonitor - nu ca. 1:16, hopelijk verbetert dit bij meer kilometers)
- Motor rauw en rumoerig bij hogere toeren
- Instelmogelijkheden automatische portiervergrendeling
- Dribbelen bij korte oneffenheden
- Regensensor niet altijd bij de les
Eerste beurt
- 19.000 km
Ik ben nog steeds tevreden, hoewel er wel een aantal punten verholpen zijn tijdens de onderhoudsbeurt:
- na 7.000 kilometer begaf het stop/start-systeem het. Aangezien dit geen essentieel onderdeel is, heb ik tot de beurt gewacht om het te laten repareren;
- voortschrijdend inzicht ten aanzien van de rust/stilte aan boord. Op de snelweg had de auto behoorlijk last van windgeruis waardoor het soms leek alsof de ramen niet volledig gesloten waren. Navraag bij de dealer leverde op dat dit een bekend probleem is en veroorzaakt wordt door (een ontwerpfout in) de zijspiegels. Dit is verholpen;
- de bluetoothverbinding met mijn telefoon werd af en toe verbroken tijdens het rijden, waarna het hele multimediasysteem vastliep en niet meer reageerde. De enige mogelijkheid om het dan weer aan de praat te krijgen was door de auto en het systeem opnieuw op te starten. Niet heel wenselijk, dus men heeft een software update uitgevoerd. Hierna heb ik geen last meer gehad van het probleem en een nieuwe gadget gekregen in het menu - een verbruiksmonitor.
Een aantal schoonheidsfoutjes, maar geen schokkende zaken waardoor ik stil kwam te staan. Ik laat de betrouwbaarheid dus op 4 sterren staan.
Wat de overige zaken betreft, sta ik nog steeds achter de plus- en minpunten die ik na de eerste 6.000 kilometer aan gaf. Waar ik nog de volgende opmerkingen aan toe wil voegen:
- het verbruik is iets verbeterd, maar nog steeds niet heel goed. Stadsverkeer ligt tussen de 1:13 en 1:14, snelwegverkeer tussen de 1:19 en 1:20 (dankzij lange stukken 90/100 op de trajecten die ik rijd) en gecombineerd zit ik rond de 1:17;
- na monteren van de zomerbanden werd de auto minder comfortabel (niet storend, wil het wel even vermelden). Het eerder genoemde 'dribbelen' werd erger. Ik heb destijds gekozen voor de 'Njord' lichtmetalen velgen i.p.v. de toendertijd standaard 'Balder' velgen. Deze velgen hebben een plattere band en ik vermoed dat de bollere wangen van de banden om de 'Balder' velgen meer comfort bieden;
- de eerder genoemde windgevoeligheid nam wat af met het monteren van de zomerbanden.
Tweede beurt
- 39.000 km
Slechts een korte update. De auto heeft onlangs zijn tweede beurt gehad. Ik sta nog steeds achter mijn eerdere ervaringen en ben nog steeds tevreden. Er zijn geen bijzonderheden te melden, behalve dat het plastic houdertje van de gevarendriehoek aan de binnenkant van de kofferbakklep het had begeven. Dit is onder garantie vervangen.
Derde en laatste beurt
- 62.000 km
Onlangs is de auto pas voor zijn derde beurt geweest. Er zijn geen tekortkomingen ontdekt of gerepareerd, dus de auto doet nog steeds wat hij moet doen. Het enige minpunt dat mij nog opviel afgelopen winter, is dat er af en toe wat vocht aan de binnenzijde van het raam aan de bestuurderskant zat. Wellicht dat er ergens een rubbertje aan vervanging toe is, maar voor mij was het niet nodig om hiernaar te laten kijken.
Wat mij de afgelopen periode verder nog opgevallen is, is dat de motor nu pas echt 'los' is. Sinds ik voorbij de 50.000 kilometer ben, lijkt de motor een stuk pittiger te zijn en meer vermogen te leveren ten opzichte van hoe hij in het begin aanvoelde. Uiteraard maakt dat de auto nog steeds niet tot een snelle auto, maar het rijdt wel merkbaar fijner.
Dit zal de laatste update zijn. Over ca. anderhalve maand loopt het leasecontract af (zonde van de kilometerstand, maar het is niet anders) en zal ik hem in moeten leveren. De opvolger wordt een V40 D4 Business, welke in vergelijking met de S60 (afwerking binnenin, comfort van de stoelen, geluidsniveau) toch echt een trapje lager staat. Maar hopelijk (ik heb de betreffende motor niet kunnen proefrijden) compenseert het rijplezier een hoop. Uiteindelijk scheelt de V40 vanwege de 14% bijtelling ca. 100 euro per maand met de S60, bij een iets hogere fiscale waarde van de V40.
Gezien de populariteit van deze uitvoering van de V40, denk ik niet dat het nodig is om daar ook ervaringen van bij te gaan houden.
Ingeleverd
- 71.000 km
Gisteren heb ik de auto ingeleverd en omgeruild voor een Volvo V40 D4 Business.
De laatste 10.000 kilometer hebben zich geen bijzonderheden voor gedaan, maar ik besef dat deze review gezien de lage kilometerstand van weinig waarde zal zijn voor iemand die op de tweedehands markt naar een dergelijke auto op zoek is.
Tijdens de zomervakantie zijn we nog met de auto naar Schotland geweest en daar heeft de auto mij positief verrast. Op de veelal smalle en heuvelachtige weggetjes bleek hij dynamischer te rijden dan verwacht en ben ik eigenlijk, mits de motor in het juiste toerengebied werd gehouden, nooit vermogen tekort gekomen. Daarbij moet uiteraard wel opgemerkt worden dat inhalen gewoon lastig is, wanneer je links rijdt, met het stuur links.
Eindconclusie is dat het een prettige reisgezel is, met name op comfort gericht. Na een lange rit stap je dankzij de prima stoelen nog steeds fris uit. Het is geen strepentrekker, maar je kan prima mee met het dagelijks verkeer. Bij particuliere aanschaf zou ik persoonlijk echter doorsparen voor de D3 (en tegenwoordig D4). Toen ik deze auto bestelde, was dit de enige versie in een lager bijtellingspercentage.
De eerste 70.000 kilometers zijn, afgezien van wat schoonheidsfoutjes, probleemloos verlopen. Echter vind ik de schoonheidsfoutjes niet passen bij een merk als Volvo.
Het verbuik is uiteindelijk uitgekomen op 1:17,3 (zie ook de verbruiksmonitor die ik heb bijgehouden). Hierbij dient opgemerkt te worden dat ik altijd en overal de maximale snelheid + 5 rijd (burgerlijk ongehoorzaam), zoveel mogelijk opgeschakeld heb wanneer de schakelindicator dit aan gaf en zo'n 1/3 van de tijd stadsverkeer heb gereden. De boordcomputer was overigens iets positiever, die gaf 1:18,2 aan. Niet geheel correct dus.
Gezien het antwoord op mijn vorige update, zal ik te zijner tijd ook een review over de V40 schrijven en de zaken die mij hier t.o.v. de S60 opvallen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.