Volvo S60 DRIVe (2011)

UitvoeringS60 DRIVe
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Weer thuis bij Volvo

Toen ik de eerste foto's van de nieuwe Volvo S60 zag, dacht ik: die zou ik best willen rijden. Ik reed op dat moment een Seat Altea XL tot tevredenheid, maar reed in het verleden 23 jaar Volvo en da's nooit helemaal over gegaan.

Aanvankelijk dacht ik dat de S60 mijn budget te boven zou gaan, maar de 1.6D Drive bleek wel mogelijk. De 20% bijtelling is alleen maar mooi meegenomen.

Nadat mijn Seat aan zijn maximale kilometrage zat, heb ik tussendoor nog een Audi A4 1.8 TFSI gereden. Op benzine dus. Prima auto, maar ik heb met smart op het leveren van de Volvo gewacht en die staat nu voor de deur.
Ik rijd nu twee weken met de Volvo, ben er mee op vakantie geweest in Duitsland en heb dus mijn eerste ervaringen opgedaan.

Om met het uiterlijk te beginnen. Ik vind 'm hartstikke mooi. Daar is niet iedereen het mee eens als je afgaat op de kritieken van de S60, maar dat moet iedereen maar voor zichzelf weten. Ik heb gekozen voor een zwarte uitvoering en de auto staat op gewone lichtmetalen velgen. En ik ben daar erg mee in mijn sas.

Ook over het interieur niets dan lof. Ik vind de Volvo op dat punt niet minder dat de Audi A4. De stoelen zitten echt fantastisch. Na een dag sturen stap je dauwfris weer uit. De kofferbak is weliswaar niet de grootste. Die van mijn Seat Altea XL was destijds veel groter, maar ik kon toch gemakkelijk evenveel bagage meenemen op vakantie. Het dashboard heeft een mooi rustgevend ontwerp, heldere klokken, een prima radio (zat op Business Pack Pro-pakket) en een navigatiesysteem dat ik gemakkelijk bedienbaar vind. Dat systeem blijkt de kleinste weggetjes te kunnen vinden, zo ondervond ik in Duitsland, toen ik liever had gehad dat het me een paar kilometer had kunnen laten omrijden. Maar nogmaals, prima systeem. Het enige waar ik niet helemaal happy mee ben, is de plek van de handrem. Die zat in de Audi handiger.

Dan het rijden. Ik had de laatste jaren geen Volvo meer gereden, maar ik was direct weer thuis. Dat had ik in de Audi destijds niet, want daar moest ik wennen aan de wat zware besturing rondom de middenstand. De Volvo stuurt lekker licht en schakelt erg soepel. De parkeerassistent achter is best handig.

Het is logisch dat de 1.6 dieselmotor niet de allersnelste is, maar ik heb zelden het idee iets tekort te komen, terwijl ik me op de Autobahn niet altijd heb ingehouden. Ik vind hem echt niet minder rijden dan de Audi A4 waarmee ik een tijdje heb rondgereden.
De Volvo is overigens een auto waarmee je ook heel prettig niet te hard rijdt. Er gaat een zekere rust van uit en da's niet zo slecht voor je portemonnee. Overigens gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat het ook ik het door de fabriek opgegeven verbruik nog niet haal, maar ik blijf gewoon oefenen.

Samenvattend, mijn Volvo S60 rijdt zo goed als ik me had voorgesteld en dat is gewoon heel goed.

Grijns op mijn gezicht

Even een korte updata naar aanleiding van de reacties. Meer foto's dan deze heb ik niet. Wie weet komt het nog een keer, maar mijn auto is redelijk standaard, dus elders zijn ongetwijfeld foto's van betere kwaliteit te vinden.

Dan het verbruik. Ik zit tegen de 1 op 18 aan. Maar ik merk dat je in de Randstad zelden langer dan een paar kilometer kunt doorrijden, zelfs als er nergens files zijn. Om de paar honderd meter kom je een stoplicht, rotonde of kruising tegen.

En dan het belangrijkste: hij rijdt zo lekker. Elke dag een grijns op mijn gezicht.

9,5