Volvo S60 2.4 D5 Edition (2002)

Volvo S60 2.4 D5 Edition (2002)

UitvoeringS60 2.4 D5 Edition
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2013

Aanschaf en eerste 20.000 kilometer

Na ruim 20.000 km te hebben gereden leek het tijd om een review te schrijven over onze Zweed. Van mijn vorige auto heb ik immers ook een review geschreven en ik gebruik de reviews op deze site ook om zelf een keuze te maken.

Aanschaf:

Onze vorige auto (Opel Vectra 1.6) was aan vervanging toe, daarnaast gingen we meer kilometer per jaar rijden (ongeveer 40.000) en was diesel geen overbodige luxe.

Waarom een Volvo S60? Ik heb altijd iets met het merk Volvo gehad, ik vind het mooie auto's en vind de S60 eigenlijk een van de mooiste modellen. De S60 kan qua uiterlijk ook nog goed meekomen met nieuwe auto's. Het interieur ziet er ook goed uit. Maar goed, dat is allemaal subjectief.

Wij vonden deze auto bij een dealer in het midden van het land, na een lange proefrit waren we snel overtuigd. Heerlijke auto! Lekkere motor veel pit ook, een wereld van verschil in vergelijking met onze Opel die niet vooruit te branden was, comfortabele stoelen en goede wegligging. Daarnaast was de onderhoudsgeschiedenis bekend, dat gaf me een goed gevoel.

Het is een luxe uitvoering: leer, navigatie, verwarmde stoelen, CD wisselaar (HU803) (helaas geen MP3...), cruise control, 17' lichtmetaal, etc.

Na 20.000 km:

We hebben de auto een klein half jaar en we zijn ruim 20.000 km verder. Direct na aanschaf hebben we de banden vervangen, was gewoon nodig. We hebben de auto direct laten uitlijnen.

Na de eerste paar weken gaf de auto een storing aan in de accu. Even de wegenwacht gebeld, bleek een probleem met de dynamo. Deze hebben we vervangen, kosten: ongeveer €350.

Drie weken geleden hebben we de 20.000 km gepasseerd (kilometerstand 232.000). We hebben dan ook net een grote beurt laten uitvoeren. Daarbij kwam naar voren dat de fuseekogels versleten waren (APK afkeur) en de bovenste motorsteun was doorgebroken. Verder was alles in orde. Dus naast de reguliere zaken (alle filters, vloeistoffen, update, airco reiniging en reiniging van het remsysteem) hebben we ook de fuseekogels en de motorsteun laten vervangen. kosten lagen net onder de duizend euro. Viel me best tegen, maar ik ben wel blij dat verder alles in orde is. In totaal vind ik de kosten meevallen, je houdt er altijd rekening mee dat er kosten zijn als je een ' nieuwe' auto uit 2002 koopt.

Problemen/kosten tot nu toe:

- 4x nieuwe banden en uitlijnen (+/- €800,00)

- Nieuwe dynamo (€350,00)

- Grote beurt (220.000 km beurt volgens het schema) + reparaties aan fuseekogel en motorsteun (+/- €990,00)

Onze Volvo is nu weer klaar voor de volgende 20.000 km! Dan gaan we weer een kleine beurt tegemoet en zal ik een update geven over de auto.

Startmotor en vette pech

Wat een pech. Het begon met een flinke barst in de voorruit. Ineens uit het niets dwars door het gezichtsveld heen, geen pretje. We zijn WA verzekerd, dus moeten we het zelf betalen (dat is onze keuze, dus eigen schuld). Eerst gebeld met het glasservice bedrijf met die irritante reclamespotjes (ik zal geen namen noemen...) daar zou het minimaal 540 euro gaan kosten en maximaal 760 euro. Toch ook maar even een andere bekende glasspecialist gebeld, daar koste het 385 euro. Waar dat verschil vandaan komt weet ik niet, maar ik heb optie twee gekozen.

Nog geen week later een grote deuk en kras op de achterportier en de dader heeft uiteraard geen briefje onder de wisser achtergelaten. Dat gaat wederom geld kosten.

Driemaal is scheepsrecht. Gisteren wilde de Volvo niet starten. Hoorde in contactstand III alleen een 'klik' Het bleek de startmotor te zijn, deze hebben we voor 200 euro vervangen.

Heel vervelend allemaal, maar in alle eerlijkheid alleen de derde zaak heeft echt te maken met de techniek van de auto en is dus echt relevant voor deze review en mijn beoordeling van de Volvo. Al is het wel schrikbarend hoe duur een voorruit kan zijn als je niet even verder belt. Dat de startmotor kapot gaat bij 230.000 km lijkt me op zich geen hele vreemde zaak, ik zal dan ook niets veranderen aan de beoordeling. De auto bevalt ook gewoon erg goed, rijdt voortreffelijk en vooral de stoelen zijn bijzonder comfortabel.

Ik zal deze review netjes blijven bijhouden (al hoop ik wel dat we nu even klaar zijn)

APK

Inmiddels zijn we weer wat weken en een paar duizend kilometer verder, nog steeds erg tevreden met de Zweed. Het is en blijft een genot om in te rijden. Nu ook een paar keer collega's en vrienden in de auto gehad en ze zijn allemaal verrast dat de auto al 12 jaar oud is, de meeste complimenten gaan naar de stoelen.

De deuk en de krassen zijn aangepakt, de auto ziet er dus weer strak uit. Binnenkort zal ik eens wat foto's toevoegen aan de review.

Van de week is de S60 vlekkeloos door de APK gekomen, had ook niet anders verwacht.

Het slot van de portier rechts achter werkt niet meer goed, moet vervangen worden. De deur gaat soms niet meer open en dicht met de afstandsbediening. Dat gaat toch een kleine 300 euro kosten, misschien laten repareren bij de volgende beurt over ongeveer 10.000 km. Er zit immers nooit iemand achterin de auto. Het schijnt trouwens vaker voor te komen bij de S60 en V70 van deze jaren.

Al met al ben ik nog steeds tevreden met de auto, het is heerlijk rijden.

Service beurt

We zijn weer 20.000 km verder sinds de vorige reguliere servicebeurt, het is dus tijd voor een bezoek aan de Volvo garage.

Deze keer gekozen om langs te gaan bij de officiële dealer. De conclusie van de inspectie is dat de volgende reparaties moeten worden uitgevoerd:

- remschijven/ blokken achterzijde vervangen.
- remvloeistof vervangen
- spoorstangarmen binnenzijde moeten vervangen worden (APK afkeur)
- nokkenasafdichting ook vervangen
- afdichting oliepomp
- deurslot rechtsachter vervangen (deur was al langere tijd defect)

In totaal kosten deze reparaties ongeveer 1400 euro. Geen goedkope aangelegenheid dus, maar ja we hebben er dan ook alweer 20.000 km op zitten.

Ik heb wel besloten op basis van deze kosten en de eerdere reparaties de waardering voor 'kosten' naar beneden bij te stellen. Het bezitten van een Volvo S60 D5 is duidelijk geen goedkope aangelegenheid.

Binnenkort maken we een afspraak om de reparaties uit te laten voeren, over de prijs gaan we nog wel even onderhandelen...

we hebben de auto nu ruim een jaar en hebben ruim 40.000 km afgelegd in luxe en comfort. Het verbruik valt ook niet tegen en komt uit op ongeveer 1 op 16. De onderhoudskosten vallen, zoals hierboven al omschreven, wel tegen. Toch zou het voor ons geen reden zijn om deze auto niet te kopen. Bij deze kilometerstand hoort slijtage en hoort dus ook onderhoud. Ben wel benieuwd of we nog wat van de prijs af kunnen krijgen. Ik zal deze review updaten als ik hier meer over hoor.

Afscheid, juridische nachtmerrie en (kort) terugke

Er is een hoop gebeurd de afgelopen periode. De S60 beviel eigenlijk prima, we hadden de nodige reparaties achter de rug en de kilometers schoten alweer een tijdje onder de Zweed door. Maar vanwege gezinsuitbreiding werd het tijd om naar een station op zoek te gaan en een V70 had daarbij onze voorkeur. Begrijp me niet verkeerd de bagageruimte van een S60 is groot zat voor een kinderwagen en alle bijhorende rommel, het is vooral de maat van de achterklep die het lastig maakt. De bagageruimte is gewoon niet makkelijk te bereiken.

Na een lange zoektocht (deels online) terecht gekomen bij PolarCars in Giessen (NB). Daar verliefd geworden op een zwarte V70 Edition Sport uit 2007 met bijna 2 ton op de teller. Auto kwam uit België en historie was compleet inclusief Car Pass (Belgische NAP), deze heb ik echter nooit gezien…

Lang verhaal kort, de teller bleek uiteindelijk teruggedraaid te zijn en er kwamen ook technische mankementen aan het licht. PolarCars wilde na veel (vaak onbeantwoorde) telefoontjes de aankoop wel vernietigen en het aankoopbedrag terugstorten, maar toen bleef het stil… Dat was maart 2015, inmiddels is het juli en zijn we veel advocaatkosten, aangetekende brieven, deurwaarders en een dagvaarding verder en hebben we eindelijk het aankoopbedrag en onze S60 weer terug.

In de tussentijd heb ik veel kilometers met onze tweede auto, een Opel Corsa (hier zal ik ook een review van gaan bijhouden) gereden, een auto die eigenlijk was bedoeld voor korte ritten en de boodschappen. De S60 staat dus inmiddels weer voor de deur en ik kan je zeggen dat ik daar erg blij van word. Wat een prettige auto is het toch! We gaan nu wel weer opzoek naar een V70, dit keer bij Bovag bedrijven etc…

Auto opnieuw ingeruild, nu voorgoed.

We hebben een nieuwe auto gevonden. Een zwarte V70 uit 2009 (dus het nieuwere model) iets boven onze richtprijs, maar dan heb je ook wat. Het gaat om een V70 2.4d Momentum in het zwart met een paar lekkere extra’s (o.a. stoelverwarming en mooie 18 inch Volvo velgen). Ik zal hier ook een review van bijhouden

Mijn oordeel over de S60 blijft hetzelfde. Het is een hele fijne auto, die echt is gemaakt om kilometers te vreten en dat doet ie dan ook zeer goed en comfortabel. Ik zou ‘m eigenlijk aan iedereen aanraden die meer dan 25.000 (met name snelweg) kilometers maakt. De aanschafprijs is relatief laag en je krijgt dan veel auto voor je geld. Enige minpunten zijn de lastig toegankelijke bagageruimte en de kosten van het onderhoud, dit onderhoud is wel cruciaal als je er veel mee rijdt! Maar goed als ik de verhalen om me heen hoor van vrienden, collega’s en familie in vaak ook veel jongere auto’s dan vallen de kosten van deze grote Zweed nog best mee ☺