Volvo C30 2.0 R-Design (2010)

Volvo C30 2.0 R-Design (2010)

UitvoeringC30 2.0 R-Design
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Eerste ervaringen

• 110 km

Kennismaking
Volvo was voor mij, tot voor kort een stoffig merk, die zich identificeerde met stoffige oude zakenmannen in grote gezinsbakken. Tot ik de Volvo C30 tegenkwam. Vier maanden geleden heb ik de Volvo C30 2.0 R-design aangeschaft. Het was lang wachten, maar het wachten was het waard.

Eerste ervaringen
Ik heb nu ongeveer 100 km gereden en wat ligt deze auto lekker op de weg. Alles klopt gewoon. Je merkt vooral het verschil als je van tevoren in een wat kleinere auto op de weg hebt gereden. Waar je in een kleinere auto nog wel eens last hebt van zijdelingse windstoten op de autosnelweg, merk je in deze auto helemaal niets. Uiteraard draagt het solide onderstel (dezelfde als bij de V50) daaraan een flink steentje mee.

Alles klopt gewoon. De wegligging, de uitstekende reminrichting, de adaptieve bochtverlichting die zeer snel reageert op je stuurbewegingen. Ook het sturen gaat zeer soepel en voelt erg communicatief aan. De stoelen zijn echt kenmerkend voor Volvo. Ze zitten erg goed en je kunt ze op alle mogelijke manieren verstellen. Ook het sportstuur ligt erg goed in de hand.

Het volume van het Dynaudio high performance systeem kan lekker hard, is spatzuiver en is op allerlei manieren in te stellen (bass, soul, etc). Hetzelfde geldt voor de bluetoothinrichting en het handsfree bellen. Dit loopt allemaal erg soepel. Je bent door het goedgeplaatste microfoontje goed te verstaan en de boxen geven een helder geluid.

Verbeterpunten
In plaats van het zeer irritante zeiltje in de achterbak heb ik gekozen voor de hardcover. Ik ben persoonlijk van mening dat deze er standaard in had moeten zitten. Het standaard bijgeleverde zeiltje is onhandig.

Ook voor mensen die veel ruimte nodig hebben of een groot gezin moeten vervoeren, is deze auto niet handig. Het is een echte vierzitter en heeft beperkte kofferbakruimte. En als je het navigatiesysteem zoals ik hebt, dan neemt de harddisk de meeste ruimte van je handschoenenkastje in beslag.

Conclusie
Als je niet al te veel ruimte nodig hebt, van een pittige motor houdt (die je overigens bijna niet eens hoort in de auto!) en graag de aandacht krijgt op de weg, dan is dit een droomauto. Hij is veilig, betrouwbaar en ontzettend mooi.
Mijn beeld van Volvo is voor altijd veranderd.

Nog steeds erg tevreden

Na 2,5 jaar en 30.000 km kan ik zeggen dat ik nog steeds erg tevreden ben met mijn Volvo C30 R-Design. Het blijft een degelijke auto en trekt nog steeds bekijks.

Een aantal puntjes:
- Hij is niet zuinig. Bij 120 km (e.v.) trekt hij al gauw naar de 4.000 toeren (erg hoog). Een 6-bak was handiger geweest. Als je en zuinige auto wilt (logisch met de huidige benzineprijzen) dan moet je deze auto dus niet nemen. Hij rijdt echter wel lekker sportief en is erg fijn om in te rijden.
- de bluetooth carkit is niet geschikt voor alle (smart)phones. De HTC HD2 doet het bijvoorbeeld helemaal niet. Een iPhone daar en tegen doet het uitstekend. Op de website van Volvo kun je nalezen welke telefoon het wel en niet doet.
- ik heb een tijd geleden een bolling gehad in het sierpaneel in de portier aan de bijrijderskant. Hij kwam ineens opzetten. Ik ben direct naar de Volvodealer gereden en deze heeft het paneel direct en kosteloos vervangen. Sindsdien geen last meer van gehad.

Ik rijd regelmatig met de auto en het verveelt nog geen moment. De stereo installatie doet het nog super en een ritje naar Parijs is geen straf. Als ik nu een nieuwe auto moest kopen, dan zou dat waarschijnlijk weer een Volvo C-klasse worden! Wellicht een iets zuinigere versie ;-)

Laatste KM

Vandaag heb ik een nieuwe auto gekocht: Een Volvo V40 T2 R-Design plus line met business connect pack, keyless drive en high performance audio by Harman Kardon. Na bijna 55.000 km ga ik dus binnenkort afscheid nemen van mijn mooie Volvo C30...

Nog steeds ben ik elke dag zeer tevreden over deze auto. Hij heeft vorig jaar zijn eerste APK goed doorlopen en heb tot nu toe totaal geen last gehad van storingen en/of gebreken (op de portierlijst na, zie vorige ervaring). Ik vond het dan ook wel enigszins jammer om te horen dat de C30 helemaal niet meer gemaakt wordt. Het blijft toch een eigenwijze verschijning op de weg! In het donker herken je altijd C30 achterlichten, daar zijn er geen anderen van... De V40 is hiervoor in de plaats gekomen.

De reden dat ik voor een nieuwe V40 heb gekozen, is omdat ik liever een vijfdeurs heb (lifestyle verandert) en ik wel toe was aan een vernieuwende auto met nieuwe snufjes. De C30 is toch beperkt qua kofferruimte en het laten instappen van je moeder dat is altijd een hels karwei met die driedeurs.

Desalniettemin heeft deze auto mij elke dag, de afgelopen vijf jaar, veilig en vol plezier naar mijn bestemming(en) gebracht. Het blijft een aanrader, zeker nu als occasion!

De laatste KM ...

Gisteren (02/10/2014) heb ik helaas afscheid moeten nemen van deze mooie auto. Ik heb er wel een geweldige V40 voor teruggekregen! (Zie mijn andere review).

Conclusie: een C30 is een geweldige auto om in te rijden.

9,5