Volvo C30 2.0 Kinetic (2007)
Uitvoering | C30 2.0 Kinetic |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Mijn eerste 10,000 km zitten erop
Mijn eerste bewuste ervaring met Volvo was via een vriend die een gloednieuwe S60 ging rijden. Er stond nog geen 1.000 km op de teller toen ik achter het stuur mocht gaan zitten en rijden. Fantastisch! Nu, tientallen jaren later, heb ik mijn eerste eigen Volvo gekocht.
De auto hoefde niet groot te zijn, maar wel betrouwbaar en snel genoeg om de vorige auto, een SAAB 93 2.0 Turbo te evenaren. Vandaar mijn keuze voor weer een 2.0 met een distributieketting. Zweeds rijden bevalt me erg goed!
Ondanks de aantoonbare historie van de auto, die altijd netjes dealeronderhouden is, is het altijd afwachten met een andere auto of het een goede aankoop is. Ik stond al vrij snel stil met een waarschuwing over het laadsysteem. Vreemd, want het dynamo en de accu waren 'pas' vervangen. Ik had nog garantie op de auto en samen met de Wegenwacht ben ik teruggegaan naar de garage. Ze konden niets noemenswaardigs vinden en gooiden het op een sensor.
Net buiten de garantie van drie maanden om, ging opnieuw het laadsysteem problemen geven. Dit keer is het opgelost door een erkend Volvo Dealer en kon ik op dat punt zorgeloos verder rijden. Dit was de derde 'grote' kostenpost aan de auto, buiten de aanschaf om.
Rondom diezelfde tijd, merkte ik dat de auto ook 'trager' reageerde of zelfs inhield bij gas geven. Ik had wederom de Wegenwacht nodig omdat ik ondanks dat er nog voldoende benzine in de tank leek te zitten toch weer stil stond. Mij werd geadviseerd om veel vaker te tanken, want de aangegeven kilometers die je nog kunt rijden met de tank zijn niet altijd even betrouwbaar. Daarnaast maakt het bij deze auto heel veel verschil of je wel of niet op Shell V-power rijdt. Het is echt een sportieve auto met pit die goed reageert op de duurdere benzine.
De eerste maanden reed ik behoorlijk sportief, maar toen ik ontdekte dat de auto op verschillende manieren elektronisch aangeeft wat je verbruik is, vond ik het juist een leuke uitdaging om zo zuinig mogelijk te rijden. Zo rijd ik dan ook meestal op de cruise controle. Wellicht ga ik binnenkort hier dan ook mijn tankbeurten invoeren om te zien wat het werkelijke verbruik is.
Op een heel regenachtige dag hield één van de ruitenwissers het voor gezien. Dit was de tweede grote kostenpost aan de auto, maar met een nieuwe wisserinstallatie kan ik weer even vooruit. Nu ik dit schrijf, herinner ik me ook de buitenspiegel die ik heb moeten laten vervangen, die is eraf gereden toen ik de auto net een paar weken had. Er zat helaas geen briefje achter de ruitenwisser om de schade te kunnen verhalen.
Lampjes vervangen en olie bijvullen heeft intussen ook plaatsgevonden. Alles is af te lezen op het display en ondanks dat ik dan bij elke nieuwe melding advies vraag aan de dealer om het probleem zelf op te lossen, word ik altijd uitgenodigd om (kosteloos) langs te komen. Volvo rijden via de dealer vind ik echt een ongekende luxe! Er werd een liter olie bijgevuld op 6.000 gereden kilometers en er werd bij gezegd dat dat erg netjes is gezien de leeftijd van de auto.
De auto heeft werkelijk alle originele C30 accesoires die je maar verzinnen kunt. Van de body kit tot de houder voor een parkeerticket tot en met de brillenkoker (die ik pas na 6 maanden ontdekte, haha). Zelf wist ik er nog een rubberen mat en een hondenrek in te stoppen. Op het verlanglijstje staan nog de zonneschermen voor de achterruiten.
Voor volgende week staat er een afspraak voor de APK + onderhoud en een nieuwe schakelpookhoes om de auto in topconditie te houden. De vorige twee eigenaars hebben het nodige aan de auto laten doen, waar ik nu erg veel plezier van heb. Alleen de losse carkit hoeft niet voor mij, die laat ik dan ook verwijderen (het komt het design van de auto ook niet echt ten goede). Verder geniet ik dagelijks van de ritten onder het genot van de erg goede geluidsinstallatie en koffie in de bekerhouders.