Volvo 240 Polar 2.3 Estate (1992)

autoreview

Volvo 240 Polar 2.3 Estate (1992)

Signalement

Uitvoering240 Polar 2.3 Estate
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2021
KM-stand bij aanschaf131.000 km
KM-stand laatst162.000 km
Lezerswaardering: 78%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Aankoop

 • 131.000 km

Na het ongeluk van de vorige 240 opzoek gegaan naar een nieuwe 240.
Hierbij moest deze minimaal beter zijn dan de vorige om een goede basis te zijn voor upgrades en eeuwig plezier. De parameters waren:
Geen roest, 2.3L motor, handbak, station of sedan, laat model van 1990 of jonger liever en een net interieur.

Diverse 240's bekeken, waar deze er boven uit sprong door de goede historie en 0.0 roest.

1e onderhoud en upgrades

 • 135.000 km

Ik had voor de zomer een roadtrip gepland en daarvoor wilde ik de 240 klaarmaken. Daarom zelf een grondige inspectie uitgevoerd. Werkzaamheden:
- Olie vervangen
- lucht - olie - brandstof filters vervangen
- Bougies, rotor en kap vervangen
- Koelvloeistof geflushed en ververst
- Caterventilatie gereinigd en inlaat schoon gemaakt.
- remblokken achter vervangen (voor staat op de planning nog)
- toerenteller + voltmeter
- Oude radio met speakers + speakers achter gemonteerd.
- Chassis stangen onder motorkap geplaatst.
- ventilator vervangen voor elektrische van een Volvo 940.

Daarnaast de onderdelen die ik kon overnemen van de vorige Volvo geplaatst in samenwerking met de garage. zo is de auto 35mm verlaagd en Bilstein b4 dempers voor en B6 dempers achter. De stabilisator rubbers vervangen door poly rubbers. Als laatst is de versnellingsbakvloeistof geflusched en ververst.

De auto rijdt zeker beter dan de vorige, waarbij ik direct merkt dat de stoel NIET doorgezakt is en de koppeling veel verser is.
Verbruik is hetzelfde ondanks dat dit een station is en daardoor 70 kg ongeveer zwaarder is (wel zelfde klasse voor de WGB).Tijdens de vakantie is helaas de oude ventilator in slowakije gebroken. Oplossing: blijven rijden en niet stil komen te staan, rijwind is namelijk genoeg voor de koeling. Bij Neurenberg een nieuw exemplaar kunnen bestellen en direct geplaatst. Naast deze onhandigheid heeft de auto geen krimp gegeven waarbij in Duitsland regelmatig 3 uur lang + 150/160 kmh gereden is. Gemiddeld verbruik over 4000 km was 1-12 op 95 e5! Tijdens de vakantie ook achter gekomen hoe perfect Tsjechië/ Oostenrijk de (snel) wegen voor elkaar heeft. Iedereen rijdt strak 130 en heerlijke rust onderweg met minder af-opritten dan in NL. In Oostenrijk over 400 km/h ongeveer 4 auto's ingehaald en ben ik ook maar eenzelfde auto's ingehaald, iedereen rijdt strak 130, waardoor je als een kolonne kan rijden.

Bumpers verfrissen

 • 143.000 km

Toen ik meer vrije tijd had heb ik de de onder bumper van de voor- en achterkant + spatlappen eraf gehaald gezien deze volledig verkleurt waren.
Deze schoongemaakt, zeer licht geschuurd met korrel 800 en direct in de kunststof primer gezet. Vervolgens met een zwart matte spuitbus bespoten. Het resultaat mag er zijn! Geen lelijke grijze vlakken meer, maar alles strak zwart. Nu zit het al enkele weken erop en steenslag heeft (nog) geen invloed erop gehad.

Tevens heb ik in augustus Turbo velgen op de kop kunnen tikken met zomerbanden. Deze geven een betere look aan de auto (op de foto originele corona velgen met All Season banden). Tevens rijden de zomerbanden stukje beter, al is het verbruik hoger met 1-11 i.p.v. 1-11.5/12.

In de toekomst zal ik de zomerbanden oprijden en vervangen met All season banden, de originele banden zal ik met velg waarschijnlijk verkopen.
Tevens staat het plaatsen van een olie temperatuur meter op de planning. Dit omdat ik nog ruimte heb op het dashboard en graag de olie temperatuur wil bewaken, zodat ik weet wanneer de auto helemaal klaar is om toeren te maken ;-)

Uitlaat + luchtfilter

 • 145.000 km

Tijdens blackfriday de auto nogmaals eens verwent met een nieuwe uitlaat (van 2inch naar 2.5 inch)+ verwijderen midden demper. Hierdoor een stuk beter geluid en wat extra vermogen.

Daarnaast de High-Flow luchtfilter van IPD (bekende tuner/onderdelenzaak voor Volvo uit de VS) hierdoor een betere flow, gasrespons en een beetje meer vermogen. Hierdoor zit de auto met alle upgrades op +-125 pk, i.p.v. 116 standaard.
Recent een tripje Berlijn gedaan bij dat soort ritten merk dat z'n oude Volvo excelleert! Heerlijk om 5.5 uur te rijden, 4.000 toeren als richtlijn, waarmee je ongeveer 160 blijft cruisen (topsnelheid goed haalbaar). Verbruik betreft dan 1-10 gemiddeld, bij 120/130 continue snelweg daalt het verbruik naar 1-12/12.5

Voor meer updates, check mijn Instagram @bart_240_944!

APK

 • 148.500 km

Recent moest de Volvo voor APK. Zelf check ik de auto kort ervoor en waar nodig repareer ik de zaken.
De auto ging zonder problemen door de APK, kreeg de complimenten op het ontbreken van roest en over de zelf verrichte roestpreventie (inspuiten van alle wielkasten, dwarsbalken en rand onder de deuren).
Daarnaast het compliment hoe ''schoon'' de auto loopt. Voor 1992 mag de waarde van CO 3.5 zijn (geen idee welke verhouding) maar de Volvo gaf .35 als waarde! Niemand mag meer zeggen dat mijn Volvo slecht voor het milieu is!
We rijden gewoon weer door, blijft een heerlijke auto die geweldig klink met de nieuwe uitlaat (raad het iedere 240 aan)

Nieuwe banden + Olie + Motorsteun

 • 151.300 km

De olie wordt wissel ik altijd rond de 7.5K (standaard 10K) zodat alles mooi vers blijft.
Daarnaast nieuwe voor + achterbanden (Uniroyal RainSport). De huidige banden waren oud en versleten. De auto rijdt gelijkt een gelijk een stuk beter door de sportievere band! Daarnaast hoorde ik wat geratel bij het optrekken. Even de brug op en mijn vermoeden was correct, beide motorsteunen waren gaar. Deze vervangen en weg geratel + geen geschud meer van het blok. We gaan lekker door!

Upgrades en onderhoud

 • 162.000 km

Lang getwijfeld over upgrades uitvoeren voor de Volvo, waar ik recent de keuze gemaakt hebt om een VX nokkenas te monteren. Hierdoor gaan de kleppen verder en langer open, wat resulteert op meer vermogen en koppel. Deze heb ik samen met mijn monteur gemonteerd, een leerzame ervaring! Vervolgens de kleppen gesteld en samen de distributieriem+waterpomp vervangen.
Aansluitend de koppeling vervangen, deze was helemaal op, de auto schakelt weer boterzacht! Verder rijdt blijft de auto perfect rijden, elke keer genieten van het geluid en het comfort wat het mij brengt!

4,3
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  4
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens