Volkswagen Up 1.0 60pk BlueMotion Technology high up (2012)

Volkswagen Up 1.0 60pk BlueMotion Technology high up (2012)

UitvoeringUp 1.0 60pk BlueMotion Technology high up
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

VW Up! Black Edition

• 650 km

Na uitvoerig testverslagen en reviews te hebben gelezen, hebben we de stap gemaakt op de nieuwe VW Up! aan te schaffen.

Eerst hebben we nog een proefrit gemaakt in een peugeot 107. Een auto die niet slecht rijdt, maar waarvan het interieur al sterk verouderd is. Tevens is de 107 in aanschafprijs niet veel goedkoper als de Up!. Indien men een 107 met de zelfde uitrusting en accessoires wil kopen is het verschil nihil.

Na een afspraak gemaakt te hebben voor een proefrit, zijn we van te voren al wezen kijken, bij de VW dealer in Dordrecht, om de auto alvast te kunnen aanschouwen. Nadat we in een 107 hebben gezeten, zien we gelijk dat de Up van een heel ander niveau is. Jong en modern, tel daarbij de Duitse degelijkheid op en je hebt een leuke auto. De afwerking en kwaliteit van de materialen is van hoog niveau voor een auto die een vanaf prijs heeft van EUR 8.500,00.

Na een week was de dag van de proefrit aangebroken. En al na enkele meters gereden te hebben viel op hoe volwassen de Up rijdt. Je hebt niet het idee dat je in een kleine auto rijdt, in tegendeel juist, je hebt het gevoel in een veel grotere auto te rijden.
De rijd eigenschappen zijn typisch volkswagen, solide, strak en comfortabel te noemen. Hier over niks dan lof van onze kant.

Door de proefrit zijn we zeer enthousiast geworden en hebben direct de VW Up Black editie besteld. Dit is een zeer complete uitvoering met bijna alle denkbare opties die je voor zo'n kleine auto kan verzinnen. Als enigste extra optie hebben we het drive pakket er bijgenomen. Dit voegt cruise control toe en tevens een achteruitrijd signaal.
Het systeem Maps en More bevat alles wat je nodig hebt en nog iets meer. De belangrijkste zijn: navigatie + bluetooth telefonie.
Die werken beide naar behoren, maar het Garmin systeem blijft toch wat onduidelijk vergeleken met een Tomtom. Het werkt prima, maar we waren altijd een tomtom gewend. Misschien een kwestie van tijd om er aan te wennen.

We hebben nog niet echt naar het verbruik van de auto gekeken. Wat wel opvalt is dat de auto heel snel aangeeft dat je omhoog moet schakelen. Het is niet ongebruikelijk dat de auto (schakelindicator) aangeeft dat je moet opschakelen naar de 5e versnelling als je 50km/uur rijdt in een woonwijk. Dit is uiteraard gedaan om het brandstof gebruik zo laag mogelijk te houden.

Verwacht geen snelheid monster te rijden als je een Up aanschaft. Het 3 cilinder motortje draait soepel en stil, maar is zeker niet snel. De Up is bedoeld als stadsauto en daar komt deze auto dan ook prima tot zijn recht. Er kan prima mee op de snelweg gereden worden, maar even snel accelereren van 80km/u naar 100 km/u in de 5e versnelling vraagt om enig geduld. Het comfort op de snelweg is wel weer helemaal goed, dit door de lange wielbasis die de Up heeft.

Voor de rest zal de auto zijn betrouwbaarheid en kwaliteit nog verder moeten bewijzen. Met ca. 650 km op de teller in 5 weken valt daar nog geen harde conclusie uit te trekken. We zijn in ieder geval heel blij met onze kleine Up en hopen dit nog lang te blijven.

Indien er bijzonderheden zijn die het melden hier waard zijn, zal ik deze review aanpassen.