Volkswagen Touran 1.9 TDI 105pk Trendline (2007)

Gebruikersreview

Volkswagen Touran 1.9 TDI 105pk Trendline (2007)

UitvoeringTouran 1.9 TDI 105pk Trendline
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Donderdag 16 augustus mijn nieuwe Touran in ontvangst genomen. Dit is een belgische wagen, omdat ik daar nu eenmaal woon.

In overleg met mijn werkgever heb ik mijn vorige leaseauto (Audi A4 Avant) mogen inleveren voordat het contract was beëindigd. Door problemen met mijn knieën moet ik een automaat rijden. Omdat ik niet wilde wachten, heb ik gekozen voor een auto die op voorraad stond. Het gaat om een Trendline uitvoering, met DSG versnellingsbak. Kleur is Deep Black, bekleding is ook zwart. De opties op deze wagen zijn:
- Atlanta 16inch alu velgen, met grijze binnenrand: staat mooier dan volledig chroom
- Radio/cd GPS RNS300 (monochroom met pijlen)
- Licht/zicht module
- Zeven zetels
- 8 luidsprekers

Vergeleken met mijn Audi komt hij wel wat te kort. 10 pk minder en 35 NM koppel en dat merk je toch wel. De auto is ook wat zwaarder natuurlijk. Misschien eens laten chippen, we zullen zien.

De DSG is echt ideaal, nog afgezien van de gezondheidsredenen natuurlijk. Schakelen gaat snel, maar niet helemaal soepel. Maar ja, het is ook geen CVT natuurlijk. Zelf schakelen kan ook (sequentieel). Heb ik eens geprobeerd, maar zie het nut er niet van in voor mij, dus zal ik ook niet meer gebruiken. De sportstand (S) maakt wel duidelijk verschil met de normale D stand. Hij trekt langer door in een versnelling en schakelt eerder terug als je vaart wilt maken.

Ik heb nu bijna 1000 km gereden en dat is natuurlijk nog niks. De auto is nog lang niet los en het verbruik is ook hoger dan van de Audi. Komt natuurlijk doordat deze meer wind vangt, zwaarder is en nog eens automaat.
Als je wat hoger zit met je stoel, merk je het overhangen wel. Zet je de stoel in de laagste stand, dan is dat beduidend minder. Ik vind het overhellen nog reuze meevallen, ben zelfs versteld van de toch scherpe wegligging. Het overhellen is slechts een gevoel kwestie. Als je het durft en je daar niks van aan trekt, stuurt ie net zo scherp als de Audi.

Wel storend vind ik het zicht naar opzij (links). Komt natuurlijk door mijn zithouding, maar als ik al iets naar rechts sta om af te slaan, zit ik tegen de middenstijl te kijken en zie dus niet of er verkeer aankomt. Moet altijd wat naar voren gaan hangen.

Over betrouwbaarheid kan ik nog niet veel zeggen natuurlijk, vandaar dat ik er voorlopig maar vanuit ga dat dit goed is. Wat de gebruikskosten betreft, zal ik dit nooit volledig weten omdat het om een leaseauto gaat. Zal wel goed zijn zeker, ook al is het brandstofverbruik iets hoger.

Update bij 1500 km:

Nog altijd tevreden, maar de regensensor heeft soms een eigen leven. Wist wanneer het niet regent en dan een paar keer achter elkaar. Gevolg is dat het zicht er niet beter op wordt met een enigszins vuile ruit. Ook als het wel regent, wist ie erg lang door op hogere snelheid. Maar goed, is eenvoudig op te lossen door ’m pas op te zetten als het begint te regenen en niet altijd aan te laten staan.

Daarnaast kan het schakelen wat soepeler voor mijn gevoel, zeker bij lagere snelheid. Heb wel gemerkt dat je nu iets meer gevoel moet hebben in het gaspedaal dan bij handgeschakeld. Trap je in een keer door en hou je dat zo, dan schakelt ie soepeler.
De sportstand is soms wat nerveus en levert beduidend meer lawaai op. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij sportief zijn, voor zover je daarvan kan spreken met 1654 kg leeggewicht en 105 pk...

Update bij 15000 km:

Ik kan nog altijd niet de juiste zit vinden en heb regelmatig last van mij rug. Die hoge zit is toch niks voor mij. Ben klein en stuur kan niet laag genoeg en niet ver genoeg naar mij toe. Moet namelijk wel veraf kunnen zitten met mijn benen.

Het zicht schuin naar voren valt toch ook wat tegen, de kleine ruitjes voor de buitenspiegels bieden niet veel soelaas. Intussen al twee keer mijn rechtervoorband aan flarden gereden langs de stoep.

De regensensor leidt nog altijd een eigen leven op sommige momenten. In een tunnel begint ie zomaar te wissen zonder een spatje regen.

De auto gaat er binnenkort weer uit, ben niet tevreden over de zit, maar voor de rest blijft ie wel praktisch en rijdt ie niet slecht.

Update bij 22000 km:

Morgen, 31 maart 2008, is het zover. De Touran wordt weer ingeleverd bij mijn werkgever. Ik ben er niet echt rouwig om, omdat ik de hoge zit nog altijd niet kan waarderen. Mijn vrouw vindt het wel jammer, omdat het zo’n praktische auto is. En dat moet ik beamen. Met onze kleine hoeven we niet echt te kijken wat er wel en niet mee kan. Het past altijd.

Ook al sta ik meestal in de file, toch had een beetje meer vermogen welkom geweest. Als ik had kunnen kiezen, had het een 2.0 liter geweest om werd ie gechipt. De DSG vind ik met momenten toch te schokkend schakelen en als je een scherpe bocht neemt waarvoor je sterk hebt moeten afremmen om daarna weer op het gas te gaan, dan verslikt ie zich in het opschakelen met een behoorlijke schok als gevolg.

Maar goed, op zich voor dagelijks verkeer zeer toereikend geweest, maar je moet dus van de hoge zit houden. Ik dus niet.

Heb nu een tweedehands gekocht, een BMW 525dA Touring uit 2003.

Geen, behalve een regensensor die soms een eigen wil heeft

6,5