Volkswagen Polo 1.2 12V 65pk (2004)
Uitvoering | Polo 1.2 12V 65pk |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Aanschaf 2e auto i.v.m. een nieuwe baan.
Na 16 jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt wou ik eens wat anders en ben derhalve gewisseld.
Bij mijn vorige werkgever had ik een auto van de zaak, een nieuw type Ford Courier, maar bij de nieuwe job niet dus ik moest op jacht naar een 2e auto. Ik ga ongeveer 15.000 km per jaar rijden. We hebben als gezinsauto een Ford Mondeo 1.8 16V uit 2005. Deze wordt hoofdzakelijk door mijn vrouw bereden. Zij presteert het om hiermee maar liefst een kleine 5000 km per jaar te rijden. De Ford neemt best redelijk veel brandstof dus de opdracht voor mij was om een zuinige 2e auto te vinden voor mijn woon/werk verkeer. Na een tijd op internet te hebben gezocht vond ik in het naburige dorp 4 km verderop een leuke VW polo 1.2 16V met slechts 55412 km en volledig dealeronderhouden.
Er zat wat parkeerschade rondom op maar de vraagprijs was slechts 2500. Na een proefrit was de koop snel rond. De auto heb ik vervolgens meteen naar de spuiter gebracht waar hij voor 1100 weer in nieuwstaat is gebracht. Puik werk van de spuiter!
De auto had een afleverbeurt gehad dus we zijn nu rijklaar!
Het betreft dus een 3 cilinder benzine uitvoering met een leuke uitrusting. Airco, elektrische ramen en spiegels, audio, hoofdsteunen achterin etc. En van binnen smetteloos.
Enige minpunt voor mij is dat er geen cruise control op zit. Wellicht nog laten monteren.
9-7-2016
Inmiddels een goede maand aan het werk en dus de eerste kilometers kunnen rijden.
De auto voldoet prima. Ik moest even wennen aan het typische 3 cilindergeluid en de wat tamme prestaties, maar voor de rest rijd de auto heerlijk. Prima geluid uit de audio en voldoende stil op neerlands wegen. Tussen de 80 en 110 km/h voelt de auto zich het prettigst Daarboven neemt het rumoer ietwat toe. Mede omdat het dappere motortje best veel toeren draait. Het verbruik schommel tussen de 5,8 en 6.5 liter per 100 km. Uitstekend dus! Op de snelweg kom ik niet. Dagelijks hooguit 100 km/h.
Het comfort is prima, soepele vering en prima meubilair.
Airco werkt keurig, tot nu toe helemaal blij.
Eerste problemen?
Halverwege juni begint de auto ineens te zwalken.
En met remmen klinkt er een forse "kloenk" uit de ophanging en beweegt het stuur enorm. Thuis gekomen kan ik het wiel een enorm stuk bewegen! Geschrokken meld ik me bij de garage waar ik hem ook gekocht heb. Er blijkt een draagarmrubber op de rechterkant te zijn gescheurd. Dit kan van de 1 op de andere dag gebeuren. Er worden aan beide kanten nieuwe rubbers gemonteerd. Ik had de auto zonder garantie gekocht maar toch hoefde ik enkel de rubbers te betalen. Keurig!
Er zijn andere rubbers gemonteerd van een audi A2. Deze zijn sterker en wat stugger. De auto stuurt er aanzienlijk strakker door.
Na die tijd nog geen problemen weer gehad. Het verbruik blijft schommelen tussen de 5,8 en 6.5 liter per 100km. Dit tot volle tevredenheid. In het weekend even met de auto naar Sneek geweest en op de snelweg wou ik toch even proberen wat hij kan. Niet echt relevant voor een 1.2 3 pitter maar wel gewoon geinig. Het dappere motortje wist het maar liefst tot 175 km/h te schoppen! Dat had ik niet verwacht. Enorm veel toeren worden er dan gemaakt dus de snelheid maar snel weer wat laten zakken. De auto spoort ook bij die snelheid op rails. Prima auto tot nu toe.
Ik moet nog 9 weken werken voor mijn vakantie begint, dan zal ik weer een update over de auto geven.