Volkswagen Passat Variant 2.0 BiTDI 240pk 4Motion Highline (2015)
Uitvoering | Passat Variant 2.0 BiTDI 240pk 4Motion Highline |
Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
Mijn 3e Passat
Dit jaar mocht ik van mijzelf weer een andere auto kopen en voor de 3e keer op rij is dat weer een Passat geworden !
De eerste Passat van een B5.5 (3BG), handbak, 130PK, comfortline. Altijd heerlijk in gereden, maar ik mistte de automaat.
Met 255.000km ingeruild voor een B6 (3C): DSG, 170PK (af fabriek) en de opties die horen bij de Highline. De velgen waren gegroeid van 17" (3BG) naar 18" (3C).
Ik had me voorgenomen om deze tot de 300.000km te rijden, maar omdat er wat kosten aan zaten te komen, besloten om dit geld in een andere Passat te stoppen.
Met 277.000km is'ie dus ingeruild.
Na 6 maanden zoeken heb ik dit pracht exemplaar gevonden:
B8 BiTDI, 240PK/500NM, midnight blue lak en 19" velgen Verona met Pirelli Cinturato P7 Seal banden
Volgens mij heeft de vorige eigenaar letterlijk alle opties aangekruist die toen beschikbaar waren:
*) Naast de verwarmbare buitenspiegels en voorstoelen zijn ook de achterstoelen verwarmbaar en de voorruit en het stuur
*) De voorstoel heeft 2 geheugenstanden, massage-functie en ook ventilatie (dus in leer uitgevoerd)
*) Veiligheidssystemen als Side Assist, Lane Assist, Adaptive Cruise Control (met instelbare afstand) and Emergency Break (incl Front Assist)
*) Discovery PRO met DAB+ en DynAudio geluidsinstallatie (heerlijk die subwoofer)
*) Active Info Display
*) Keyless Entry/Go en Easy-open achterklep (al is het vinden van de sensor met je voet best een uitdaging)
*) Electrisch wegklapbare trekhaak
*) Camera's achter, voor en in de spiegel (360-degree view)
*) Parkeerhulp (incl Trailer Assist)
*) LED pakket (incl. een mooi LED-stripje in iedere deur)
*) 4-zone climate control
*) Zowel 12V and 230V aansluiting bij de achterbank
*) Rear Seat Entertainment voorbereiding (al kan ik nergens de bijbehorende iPAD houders vinden)
*) Panorama-dak en getinte achterruiten
*) Dynamic Chassis Control (DCC)
*) En vele chroom-accenten
En dan het rijden: geweldig !
Omdat'ie zoveel koppel heeft (en 4WD) heb je nooit slippende banden en trekt de auto geruisloos en met alle gemak op.
Er zijn maar weinig (gezins) auto's die het van mij winnen vooraan bij het stoplicht.
De auto is ook veel stiller van binnen vergeleken met de 3C. De Auto-Hold staat nu standaard aan (gelukkig) en trekt ook vloeiend op vanuit stilstand (de 3C stokt altijd).
Vooral bij de achterbank is'ie ruimer en da's best handig als je 3 kinderen hebt.
Met de Active Info display (digitaal dashboard) kun je kiezen welke info je "IN" de wijzers wilt weergeven, welke info ertussen (ik heb de navigatie-kaart daar) en wat je op de Discovery Pro wilt laten zien.
De Navigatie is erg handig te bedienen met het touch screen (reageert erg snel), maar zelf de voice control doet goed, snel en bij de eerste keer spreken z'n werk.
Doordat het een 4WD is, heb je wel kleinere opbergvakken in de middenconsole. Het vinden van een handige plaats voor mijn smartphone was een uitdaging.
Ik heb ervoor gekozen om een bekerhouder op te offeren en heb hierin een Qi Wireless Charge cup geplaatst: telefoon erin schuiven en hij begint direct te laden.
Tevens is'ie onder handbereik.
De auto werd te koop aangeboden bij een vW dealer. Kon daar voor veel geld een afleverbeurt bestellen. Heb hiervan afgezien en ben direct door gereden naar VAG Techniek in Nuenen.
Vandaag zelf de AdBlue helemaal bijgevuld en hij is het komende jaar klaar tot de volgende beurt.
Ik hou al jaren het verbruik bij via de tankbonnen. Met de 3C ging ik meestal na 1.000km rijden tanken.
Na de eerste tankbeurt van de B8 schrok ik wel: moest al na 750km.
Besloten om de DCC-Eco-stand eens te proberen. Dat hielp: nu kan ik ook 1.050km rijden voordat ik moet tanken.
En als je eens snel in wilt halen, tik je de pook 1 standje naar achteren, komt dan in de S-stand terecht en kun je lekker blazen.
Met de 3C heb ik jaren gezocht naar de juiste banden. Met de 18" velgen was'ie best stug en maakte altijd wel veel lawaai.
Deze heeft 19" velgen en was er een beetje huiverig voor, maar hij rijdt echt veel stiller, rustiger en comfortabeler dan de vorige Passat.
Heet'ie dan geen nadelen ? Natuurlijk wel, al zijn dat kleinigheidjes:
*) Met mijn 1m90 is een panorama-dak niet echt ideaal: het dak is dan wat lager, terwijl mijn rug een rechte-zit wat prettiger vindt. Helaas was een Touran met al deze opties niet te vinden
*) Ik luister altijd mijn iPod/iPhone en Spotify (via USB kabel). Dat werkt in dit model niet (Apple Carplay is pas beschikbaar vanaf modeljaar 2016). Luister nu via Bluetooth, waardoor de album-arts niet altijd verschijnen en de geluidskwaliteit was afneemt. Het DynAudio installatie maakt gelukkig veel goed
*) De eerste 2 weken had de electrisch achterklap af en toe kuren. Ik hoorde dan 4 snelle biepjes en de klep weigerde dicht te gaan. Dan maar met de hand (is wel zwaar). De laatste 4 weken geen last meer van gehad)
*) De handgrepen rechts blijven af-en-toe hangen. De deur gaat dan niet open. Soms helpt het door de handgreep terug te duwen, anders kun je het probleem verhelpen door de deur van binnenuit te openen.
BTW: dit probleem treedt alleen op als de kinderen de deur open doen. Ik doe het waarschijnlijker met wat meer gevoel.
Deze zomer rij ik ermee naar Italië. Dan zal ik een update sturen na deze lange rit.

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI GTE Highline OPEN DAK|TREKHAAK
- 2016

Volkswagen Passat Variant 1.6TDI Highline Business R | Pano | Trekhaak
- 2018

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI GTE Connected Series Plus |2E EIGENAAR | 12MND GARANTIE | LED | DIGITAAL COCKPIT | DAB | PANODAK | NAVI | CRUISE | LMV |
- 2016