Volkswagen Passat Variant 1.8 90pk GL (1992)

Volkswagen Passat Variant
Volkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat Variant

UitvoeringPassat Variant 1.8 90pk GL
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2003

Ja, en toen stond hij ineens voor de deur. Een felrode passat variant. Zo’n stomme lompe kale Duitse bak. Terwijl je aan iedereen vertelde ’Ik wil een Franse auto, Liefst weer een nieuwe Renault 19, maar dan een wat luxere versie want die ik heb nu is zo kaal’ of anders een Citroën of een Peugeot stationcar. Maar alsjeblieft niet zo´n Duits koekblik.

Waarom dan een Passat? Nou, ik leende de auto van mijn zwager. Een zwarte Passat variant 2.0 GT uit bouwjaar 1992 (Van zijn auto is ook een review). En die reed eigenlijk wel fijn... Toevallig had hij die week een passat GL zien staan voor de somma van € 2.600,- Daarnaast was de inruilprijs voor mijn renaultje nog redelijk gunstig. Dus de deal was snel rond.

Al gauw bleek dat bepaalde vooroordelen niet kloppen. De passat blijkt heel comfortabel en vooral zeer ruim te zijn. De verhalen over stugge Duitse bak gaan voor deze Volkswagen absoluut niet op. Sterker nog, mijn Renault was zelfs iets stugger geveerd. Als je dit niet wil dan kun je beter de GT versie nemen die staat wat steviger op de wielen.
Over de stoelen valt nog het volgende te melden dat ze zeker een stuk stugger zijn maar dat de pasvorm beslist beter is dan een gemiddelde renault, waardoor je het Franse comfort niet mist.

De uitrusting kun je gerust karig (bijv. Geen toerenteller) noemen gezien de nieuwprijs. Verder zijn er dingen die in vergelijking met de GT versie opvallen. De GL heeft hoofdsteunen achter, die bijvoorbeeld GT mist, maar die heeft weer sportstoelen en meer luxe. Wil je toch wat meer uitrusting zoek dat naar een GL 2.0 of meer. (die zijn zeldzaam GT’s zie je vaker)

Motorisch is het een fijne auto. Genoeg trekkracht voor dagelijks gebruik ondanks de maar 90 pk. De auto is voor zijn formaat en gewicht erg zuinig. Waarden van 1:15 zijn ook op de Duitse autobahnen geen uitzondering, ondanks dat je daar toch 140 à 160 km per uur rijdt.

Problemen
Over het algemeen zijn er weinig klachten. Wat wel opvalt dat er een paar minder fraaie eigenaardigheden zijn. Mijn benzinemeter werkt minder vaak niet dan wel. Het zelfde geldt voor de temperatuurmeter. Uit de andere previews blijkt dat dit een standaard klacht is. Mijn inziens geldt dit voor alle 1.8 modellen. De 2.0 heeft namelijk een ander klokkenpaneel, met toerenteller en MFA (boordcomputer).

Daarnaast heb ik al regelmatig een reparatie gehad. De dynamo, remmen en bij 230.000 km is de multi-riem (lang leve ketting aandrijving) vervangen. Tegelijkertijd is ook de waterpomp vervangen. (deze deed het nog wel, maar deze liep zo zwaar dat het de riem/v-snaar uitrekte waardoor deze ging slippen). Dit zijn allemaal zaken die bij het onderhoud horen maar het was wel allemaal tegelijkertijd. Gelukkig zijn het geen dingen die het gevolg zijn van gebrekkige kwaliteit. De oorzaak ligt puur aan de kilometerstand

7,5