Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 105pk BlueM. T. Comfortl. (2011)
Uitvoering | Passat Variant 1.6 TDI 105pk BMT Comfortline |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Start
De VW passat is de opvolger van mijn vorige leaseauto Seat Altea XL 2.0 tdi.
De keuze was niet zo moeilijk en met een beetje hulp van mijn "groene" werkgever heb ik gekozen voor de Comfortline 1.6 tdi variant.
De samenstelling is als volgt:
Kleur:
Chromen dakrails
Inklapbare buitenspiegels
Stalen reservewiel
Zonder type aanduiding
Verder voldoet de ruime standaarduitrusting aan mijn behoefte.
Na een zeer uitgebreide en deskundige uitleg bij Wealer Heerlen begon ik aan de eerste kilometers.
Al snel was duidelijk dat de passat zeer stil is en dat hij voldoende vermogen heeft . Het verbruik is al bij de eerste lange ritten rond de 4,5 L/100 Km !!
De opties van het Executive pakket zijn zeer uitgebreid. Meteen een harddisk in het dashboardkastje aangesloten op de multi mediabox en zonder enige moeite een enorme hoeveelheid muziek via het touchscreen van de radio/nav beschikbaar. De nav werkt snel en nauwkeurig en is naar mijn tevredenheid.
Verder een zeer comfortabele auto.
Ik zal, net als bij de Altea, regelmatig updates doen van mijn ervaringen met de Passat.
eerste kilometers
Binnen anderhalve week zo'n 2500 Km gereden.
De verwachtingen zijn uitgekomen. Lange ritten worden met veel comfort afgelegd. De stoelen zitten prima. het verbruik is laag voor zo'n forse auto. Ik heb Amstelveen-Zuid Limburg (200 km) met 4.4 liter per 100 km gehaald.
Het autohold systeem werkt perfect en ondersteund het comfort op een subtiele doch efficiënte manier. Ook de automatische parkeerrem werkt feilloos.
Ritje Duitse autobahn deed de teller op 204 !!!! eindigen. Met de tomtom er naast bleken dit toch nog 199 echte km/h te zijn. Dik tevreden.......
Na ruim 16.000Km
Na ruim 16.0000 Km nog steeds dik tevreden.
Verbuik zit gemiddeld op 5.6 l/100km.
Geen problemen gehad en alles bevalt nog zeer goed. Klein puntje van aandacht is het controlelampje voor de verlichting. In de auto-stand is aan het controlelampje bij de lichtschakelaar nauwelijks te zien of de verlichting geactiveerd is(enig hulpmiddel is de NAV die met de nachtstand aangeeft dat de verlichting ingeschakeld is ;-)).
Rij nu met winderbanden (Bridgestone) die iets meer afrolgeluid produceren.
update
Na bijna 30.000 KM nog zeer dik tevreden. Geen problemen gehad (buiten 2 nieuwe voorruiten).
De passat bevalt nog steeds super. Helemaal gewend aan de 1.6 TDI. Blijf wel benieuwd hoe hij het straks op vakantie in de bergen gaat doen.
Nav RNS 315 hick-up
Onlangs onderweg van Amsterdam naar het zuiden gaf de RNS 315 aan dat er een nieuwe route berekend was i.v.m. verkeersopstakel. Ik wilde FF kijken op de kaart hoe de NAV dacht mij verder te geleiden Toen ik terug wilde naar de NAV stand kreeg ik een wit scherm, terwijl de navigatie netjes doorwerkte (spraak en pijlen op multi-display en de coördinaten in Info stand).
Stop start wilde niet werken. Na thuiskomst en ruim 1 uur werd ik nieuwsgierig en ging ik FF checken....Alles weer prima in orde. Na wat googlen kwam ik er achter dat meerderen hier wel eens last van hebben gehad.
Update
Met de Passat op vakantie geweest naar Italië.
Met volle koffer en 3 personen over de Duitse Autobahn naar het zuiden, door de Alpen en de Brenner over. Geen probleem voor de 1.6 diesel, als je hem maar op toeren houdt.
Ook de trips door de Dolomieten (tot hellingen van 28% genomen) voldeed de 1.6 prima. Uiteraard niet de boost die in de 2.0 Altea te beleven was, maar helemaal niet mis. Ik moet toegeven dit ik minder verwacht had en me ingesteld had op wat tegenvallende ervaringen.
Na ca 4.000 KM een gemiddeld verbruik van 6.7 vind ik dan ook niet misstaan met de berg-trips en flink doorrijden (tot 200 Km/h) op de heen en terugweg in acht nemend. Geen drup olie minder aan de pijlstok sinds de beurt (17.000 KM)
Achterklep slot
Net na de vakantie gaat de achterklep niet meer open. Enkel een hoop geratel als de koffer probeert open te maken. Meteen naar de snel service van de VAG garage en meteen het slot vervangen (Garantie). Super service.
Update
Nu ca 84.000 KM er op zitten. Nog steeds dik tevreden. Helaas wel wat kraken in het dashboard. Vooral bij het optrekken/remmen duidelijk en irritant aanwezig. Binnenkort een grote beurt, dus maar even laten checken of dat te verhelpen is. Verder een heerlijke auto.
Update
We gaan richting de ton.
Het kraken van het dashboard is (nagenoeg) verholpen bij de laatste beurt.
Verder geen issues gehad met deze prachtige auto.
Weer een vakantie naar Italië er op zitten.
Met 3 personen en een volle achterbak flink doorgetrapt en veel bergritten (Dolomieten) met een gemiddeld van zo'n 5.8 L op 100Km niet verkeerd.
Het verbruik (in Nederland) is m.i. gewoon prima. Er gaan dagen op de A2 voorbij dat het verbruik op 5 op 100 is. gemiddeld 5.4 tot 5.6 op 100 is geen uitzondering.
Waterpomp lekt
Helaas een mankement aan de Passat. Het koelvloeistof pijl was te laag. Bijgevuld en maandag naar de dealer.
Helaas... waterpomp lek.
Jammer dat dit al rond de ton voor komt. Minpuntje. verder wel goed en snel afgehandeld.
nieuwe update
Nu, na 2 1/2 jaar en ruim 130.000 km, nog steeds een zeer tevreden rijder van de VW Passat. Tot dusver de ' lekkerste' auto die ik heb gereden. Enig minpuntje is dat het kraken van de midden console weer terug is. Jammer.
Het einde van mijn VW tijdperk is in zicht. Nog een paar maanden en dan vindt de leasemaatschappij het tijd voor een nieuwe auto. En mijn werkgever heeft de merken verder beperkt. Keuze....een witte !!! Nissan Quasqai 1.5 Tekna. Heel wat anders weer.
Er volgt nog een final review en dan begin ik gewoon weer van voren af aan.
Slot achterklep
Een ietwat minder leuke ervaring. Vlak voor het vertrek naar Italië, net de koffers in de auto en de klep dicht. Helaas alleen geratel van het elektronische slot, maar de klep blijft onvergrendeld. Dit ken ik van een eerder geval, net na de vakantie in 2012. Slot weer defect. het is vrijdag middag 15:00 uur. Koffers er uit en snel naar de dealer. Gelukkig een prima service bij VW Wealer in Heerlen. Slot zelf opgehaald in de filiaal te Sittard en meteen vervangen door de monteur in Heerlen.
Wel opmerkelijk dat dit tot twee keer toe gebeurt.
Verder weer prima KM's naar Italië en terug. Ter plekke nog zo'n 1.000KM door de Dolomieten. Een heerlijke auto waarvan ik spoedig afscheid moet nemen. Daar mijn werkgever een andere merkenbeleid prefereert, helaas geen VW (of afgeleide hier van). Veroordeeld tot Renault, Nissan, BMW, Mini, Toyota of Lexus. Was bijna door gebrek aan keuze overgestapt naar de Renault Megane, maar net op tijd gered door de folder van de nieuwe Qashqai. Die gaat het worden. De QQ Tekna.... Ergens is september.
Passat adieu
3 jaar Passat zitten er op. Met een dubbel een nieuwe leaseauto. Volop genoten van de Passat. een heerlijke auto met een enorme laadruimte.
Nu een nieuwe experience met de Nissan Qashqai Tekna. Zie mijn nieuwe review.
Samenvatting Passat.
Prima ruime auto met veel zit en rij comfort.
Kleine issues met slot achterklep.
1.6 diesel is goed mee te leven, alhoewel wat meer schakelwerk nodig is. Ik had hier geen moeite mee daar ik nog steeds fun beleef aan handmatig rijden (schakelen).
Zou zo weer een Passat of VW Golf station willen, maar de werkgever heeft anders besloten.

Volkswagen Passat 2.0 TSI Highline Leder Navigatie Trekhaak Camera Cruise Control Climate Control PDC
- 2012

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI BlueMotion Executive Edition