Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI BMT Comfortline (2012)

Volkswagen Passat
Volkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen Passat

UitvoeringPassat Variant 1.4 TSI BMT Comfortline
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Passat van begin tot eind

Binnenkort gaat de Passat er uit dus is het een mooi moment om de balans op te maken en met deze review meteen het hele verhaal op te kunnen schrijven.

In januari 2012 ben ik de Passat 1.4 TSI Variant - 7-traps DSG - Comfortline gaan rijden. Met een drietal aanvullende opties:
- de getinte achterruiten
- het panorama dak
- de audio aansluiting voor externe USB apparatuur

Exterieur en Interieur
De auto lijkt op zijn voorganger en ook op zijn opvolger. Maar dat is nu eenmaal de filosofie van Volkswagen (en ook andere merken). Heel spannend vind ik de buitenkant niet maar verder is het een nette auto. Dat geldt ook aan de binnenkant. Het is allemaal erg verzorgd. De lijnen van het dashboard lopen door in de deurportieren. In het midden van het dashboard zit een analoog klokje om de boel wat chiquer te maken. Mooi afgewerkt maar niet om opgewonden over te worden.

De optie/functies

De comfortline omvat al een behoorlijk aantal standaard functies:

- 2-zone climate control
- zelfdimmende achteruitkijk spiegel
- automatisch licht
- automatische ruitenwissers
- parkeersensoren voor en achter
- verwarmde spiegels

Ik heb destijds niet gekozen voor de navigatie. Ten eerste omdat mijn eigen losse navigatie doorgaans beter is en ten tweede (niet onbelangrijk) omdat een aantal jaren geleden nogal frequent deze vaste navigatie systemen uit de auto's werden gestolen met veel schade aan het dashboard tot gevolg.

Met de opties die standaard aan boord zijn heb je eigenlijk alles wat je zou willen wensen.

In hoeverre zijn de opties noodzakelijk. Eigenlijk niet natuurlijk. Hoewel de parkeersensoren erg handig zijn moesten we het vroeger ook zonder doen. De automatisch lichten en achteruitkijk spiegel zijn natuurlijk pure luxe - maar toch ook handig. Net als de 2-zone climate control.
De getinte achterruiten die ik gekozen heb maken de auto wat mooier maar je kan ook wat moeilijker van buiten zien wat er in de auto ligt. Het panorama dak vind ik persoonlijk erg fijn. Het invallende licht vind ik prettig rijden en als het even kan gaat het dak open. Het windgeruis is overigens met open dak tot een 100 km per uur erg laag.

Rijgedrag

Dan komen we op het rijgedrag. De auto is erg stil. De automatische versnelling schakelt al snel dus de motor hoor je eigenlijk bijna ook niet. Dat maakt het met de hand schakelen wel lastiger. Het lijkt leuk die (standaard) flippers aan het stuur maar de lol gaat er eigenlijk wel snel vanaf omdat je puur op je toerenteller moet schakelen. Wel handig is het om terug te schakelen en op je motor af te kunnen remmen.

De auto is erg comfortabel. Dat verwacht je op zich niet zo van een Duitse auto (althans ik verwachtte dat niet). Ik zou zelf zeggen dat hij iets te comfortabel is. Het contact met de weg is lastig te voelen. Bochtjes waar ik vroeger met de BMW met 120km door heen ging neem ik nu maar netjes op de aangegeven max. snelheid.
De automaat schakelt zoals gezegd erg goed en rustig. Hij is alleen wat traag af en toe. En dat af-en-toe maakt 'm wat onvoorspelbaar. Soms lijkt-ie niet te pakken. Waardoor het vanuit stilstand even snel voor een auto schieten niet lukt. In de S-stand doet-ie dat overigens ook. Ongeveer bij 80.000 begon de DSG erger te 'happen' vanuit stilstand. Rustig wegrijden was er niet meer bij. De boel is toen deels vervangen.

Het is een heerlijke auto om lange afstanden mee te rijden. Ik ben er een paar keer mee naar Italie geweest en over de autobahn rijdt-ie als een trein. Eenmaal een keer in de binnenstad van Napels beland merk je hoe groot de Passat is. In Nederland is het al een van de grotere auto's maar daar leer je een Fiat Panda toch eigenlijk wel te waarderen. Wonder boven wonder zonder krassen Napels overleefd en met afgeladen achterbak naar huis teruggekeerd. Dat is zeker een voordeel van de variant: de enorme achterbak. Dat went snel. Voor je het weet ligt er allerlei rommel in die je eigenlijk niet mee hoeft te nemen.. maar het is zo gemakkelijk.

Turbo kapot (ca. 100.000km)

Terug vanuit een van de ritjes naar Italie hield in Oostenrijk de turbo er mee op. Nu heeft de motor voldoende power -ondanks dat het slechts een 1.4 is waar ze 120pk uit weten te halen, ook onderin het toerental - maar zonder turbo blijft daar weinig van over. Een beetje heuvel op zag ik de snelheidsmeter teruglopen naar een gevaarlijke 80 km/u. Veel harder wilde ie niet meer. Gelukkig resette het een en ander bij het contact uitzetten op een parkeerplaats en toen deed hij het weer. In NL is later wel een klep van de turbo vervangen. Schijnt een bekend probleem te zijn.

Andere problemen
Andere noemenswaardige problemen heb ik niet met de Passat gehad. Er zit wel een kraak in de voorvering maar de garage mag dit niet herstellen van de leasemaatschappij. Zoals ik in het begin al schreef gaat-ie er binnenkort uit. Dus onnodige reparaties voeren ze niet meer uit.

Verbruik
Bij normaal rijgedrag haal ik zo'n 1:14. Dat is niet slecht vind ik zelf voor zo'n grote zware auto. Het zijn wel voornamelijk snelweg kms.
In die 4 jaar heb ik zelf een half litertje olie bijgevuld (natuurlijk wel bij de beurten olie bijgevuld). Dus dat is ook netjes.

Samenvatting
Comfortabele, ruime auto. De motor doet goed zijn werk en ook in het lage toerental gebied is er voldoende koppel. Door de twee reparaties heb ik de betrouwbaarheid toch op (slechts) 3 sterren gezet. In mijn geval is het onder garantie verholpen maar als je zo'n auto privé koopt nadat de garantietermijn is verlopen dan zouden dit toch onaangename kosten zijn.

Qua design vind ik 'm niet echt spannend maar alles is goed verzorgd - binnen en buitenkant. De automaat rijdt erg gemakkelijk maar is soms wat traag van reactie. Met de wat zachtere vering is dit echter een heerlijke reisauto.

7,5