Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI ACT 150pk Comfortline (2016)

| Uitvoering | Passat Variant 1.4 TSI ACT 150pk Comfortline |
| Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
| Bouwjaar | 2016 |
| Jaar van aanschaf | 2017 |
| KM-stand bij aanschaf | 4.500 km |
| KM-stand laatst | 5.000 km |
Eerste indrukken Volkswagen Passat 1.4 ACT DSG
Een andere auto uitzoeken. Het klinkt altijd mooi en dat is het ook, maar makkelijk is het niet. Ik durf mezelf gerust een autoliefhebber te noemen en heb dan ook zo mijn eisen. Ik rijd mijn lease auto altijd zakelijk, maar ik wilde deze keer eigenlijk een auto hebben die ik ook als gezinsauto kan inzetten, mocht het nodig zijn.
Maar eens contact gezocht met de leasemaatschappij en die stelde een jong gebruikte Passat Variant voor. Een Passat…. Dat klinkt niet echt sexy. Toch maar even de foto’s bekeken. Ziet er wel oké uit. De auto was een importauto en heeft zo een wat rare configuratie. Zo heeft de auto geen LED voor, maar gewoon hallogeen, echter wel stoel, stuur en voorruitverwarming. Op het gemist van LED na, stond de auto me eigenlijk wel erg goed aan. Hij zit behoorlijk dik in de opties, maar belangrijker, hij heeft de 150 pk COD tsi met dsg. Een paar 17” wielen konden er ook nog af (staan niet op de foto). Maar goed, na enige twijfel van mijn kant (ga ik echt een Passat rijden?), heb ik ja gezegd.
De twijfel is meer een vooroordeel dingetje van mezelf dan van anderen. Eigenlijk iedereen om mij heen vond het een slimme keuze en een mooie auto. Half augustus was het dan zo ver, de Passat stond voor me klaar. Een Variant in een soort zilvergrijze parelmoerlak, chromen accenten met de Londenvelgen maken het een sjieke verschijning en eigenlijk vind het wel een hele mooie auto in het echt!
De verschillen dan tussen Audi en VW. Zitten die alleen in de prijs, of is het ook nog te merken. Het antwoord daarop is het laatste. Al begrijp ik ook dat iemand die weinig met auto’s heeft, het prijsverschil onzin vindt. Het zit hem in de details, harder plastic, andere (mindere stoffen), minder mooi afgewerkt, systemen werken net wat minder, geen MMI (wat geen mis ik dat!), maar verder is de Passat een prima auto. Ik heb ook gekeken naar een Skoda, Mondeo, Talisman en Civic. De Passat is wat dat betreft gewoon een klasse beter.
De meeste opties op een auto vind ik onzinnig, zolang er maar een fatsoenlijke motor in ligt. En dat heeft deze auto. Tjonge wat een fijne combinatie is de 7traps DSG met de 150 pk motor. “Vlot” doet de auto onrecht aan. Hij is gewoon snel. Zeker 0-100 is voorbij voor je er erg in hebt. Dit is voor het eerst dat ik een automaat heb en ik kan er wel aan wennen. Voor de vorm zitten er flippers achter het stuur, maar ik zou niet weten waarom ik die zou gebruiken. Als je snel over een rotonde wilt schieten is het handig om de auto vast wat versnellingen terug te schakelen. Maar de Passat nodigt helemaal niet uit tot scheuren. In tegendeel. Hij is snel genoeg, maar vooral erg comfortabel. Verder is de auto erg stil, ook op hogere snelheden. Ik heb de auto nog maar net, dus echt veel over het rijden kan ik er nog over schrijven, maar zal deze review wel updaten als ik er meer over kan zeggen. Wat ik wel al niet meer wil missen is de automatische cc. Wat een ideaal systeem! Ik rijd best veel over 80 en 100 wegen. Je stelt hem in op 10 km boven de maximum snelheid en ontspant. Hij houdt keurig afstand en stopt geheel automatisch. Als het weer begint te rijden, trekt de auto ook weer automatisch op. Alleen als hij langer heeft stilgestaan (stoplicht) heeft hij weer enige aansporing nodig. Heb je geen auto voor je en rijdt je met 80 op een stoplicht af, dan durf ik het nog niet aan of hij ook echt stopt. Ook niet op de instelling waarmee hij het meeste afstand houdt. Op de snelweg houdt hij ook in de instelling met kortste afstand, genoeg afstand zodat er altijd nog een auto tussen kan. Als het druk is, gebeurt dat dus ook wel eens. En hij remt vrij abrupt als hij op een wat rustige snelweg ineens een auto voor zich opmerkt, dat mag wel wat vloeiender. Maar voorlopig geeft het mij de vrijheid om me ook bezig te houden met de dingen om me heen en om een keer een blik op mijn telefoon te werpen zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik ineens op een remmende auto klap. Ik ben er achter gekomen dat als het druk is op straat, je hem beter op 160 kunt instellen, dat trekt hij wat sneller op als hij even moet remmen. En te hard ga je nooit als de rest zich maar aan de snelheid houdt.
Dan de opties aan boord. Een grote teleurstelling is dat de voicecontrol niet is geactiveerd in mijn auto. Die gebruikte ik, zeker voor de navi, in mijn A3 met grote regelmaat. Dat ga ik dus missen. Zeker omdat je het adres nu met de hand moet intikken op een touchscreen dat verticaal in het dashboard ligt. Als je de MMI gewend bent, is dat gewoon niet handig. Gelukkig heeft hij wel een mogelijkheid om via een app op je telefoon het systeem aan je agenda te koppelen. Zo weet de auto waar je naar toe wilt en haalt hij de adressen automatisch op. Voorlopig heb ik de koppeling uitgezet (iets met privacy), maar ik kan wel ook gewoon van achter mijn computer of via de app het adres alvast ingeven en die pushen richting de auto. Zo staan de adresdoelen als door een wonder, bij vertrek al in het systeem van de auto. Erg handig! De navi zelf geeft je 3 routeopties. Ook fijn. Qua nauwkeurigheid is het weer geen Audi. Waar de A4 altijd goed zit en de A3 de eindbestemming met 50m mist, mist de Passat nog wel meer. Het schermpje tussen de tellers is een stuk minder duidelijk dat die uit de Audi. Ik moet hier echt de kaart op het grote scherm erbij houden om te zien wat hij bedoelt of goed luisteren naar de aanwijzingen. Gisteren wilde hij me rechtsaf sturen op een plek die afgesloten was en vervolgens reed hij volgens het systeem op een hele andere weg, dan dat ik daadwerkelijk zat. Verder snapt hij het verschil tussen links en rechts niet. Uw einddoel bevindt zich links. Nou echt niet. Vandaag zat ik echt in een compleet andere straat. Dat verwacht ik niet bij een VW, dus daar ga ik dus maar even mee terug. Verder is de bediening nog even wennen, maar het werkt niet onlogisch.
Het geluid van de radio is goed. Wat ik mis, is dat de radio zich niet automatisch aanpast aan de snelheid van de auto. Je moet hem handmatig harder zetten als je hard rijdt en weer handmatig zachter. Dat ging in de Audi automatisch. Wel erg mooi is dat de zenderlogo’s worden weergegeven. Het geluid is ook goed. Wat ik (en vooral mijn kinderen) erg leuk en handig vind is de camera. De auto is erg groot (understatement) en dan is het handig om te weten wat er allemaal achter je achterklep zit en hoeveel ruimte je nog hebt, voordat je daar tegenaan botst. De camera zit in het logo van de achterklep. Bij het achteruit rijden, draait het logo dus iets naar buiten. Aanspraak gegarandeerd!
Voor mij niet onbelangrijk, meerdere telefoons koppelen is geen enkel probleem en de geluidskwaliteit van het gesprek is goed. Volgens de verkoper kunnen inkomende oproepen van meerdere telefoons over de carkit lopen. Nog niet meegemaakt. Gezien ik 2 telefoons heb, erg handig. Uitgaand gaat via de telefoon van je voorkeur. Het systeem maakt connectie met internet, wordt vervolgens een hotspot en ook dat werkt prima. De navigatie haalt reisdoelgegevens (inclusief telefoonnummer) op van het internet en geeft uitermate accurate file-informatie doordat het systeem ziet op welke weg mobiele telefoons stil staan (volgens de verkoper), hoe dan ook het werkt en het werkt goed. De licentie is 3 jaar gratis, daarna kost het een paar euro. Altijd doen.
Verder heeft de auto gescheiden airco, voor en achter, links en rechts (alleen voor). Paar dagen warm weer gehad en het functioneert. Al heeft de Audi het op dit vlak beter voor elkaar. Die koelt sneller en beter. Verder heeft hij verwarmde voorstoelen, een verwarmde achterbank, verwarming in de voorruit (even wennen, jij kijkt toch minder helder door de ruit) en een verwarmd stuur. We gaan richting het najaar en ik ben een koukleum, dus ik zie er naar uit om deze te gebruiken!
De linkerbuitenspiegel en de binnenspiegel dimmen automatisch (wat is die binnenspiegel mooi vorm gegeven!), de lichten gaan automatisch aan/uit en ook de ruitenwisser weet wanneer de ruit nat is. Dat heb je niet bij een A4 voor 45.000 en wel op de Passat.
Dan de ruimte. Die is overweldigend. Kan me niet voorstellen dat je meer ruimte nodig hebt dan dit. Voorin, achterin, de bagageruimte, overal heb je meer dan genoeg. De stoelen zijn grotendeels electrisch te verstellen, hebben een uitschuifbare zitting. Ze zitten prima en bieden genoeg ondersteuning. Ze passen perfect bij het karakter van de auto. Comfortabel. De aflegruimte houdt gek genoeg niet over. 1 diep vak onder de verstelbare armsteun (ik heb een hekel aan diepe vakken, wat onderin ligt blijft daar liggen en het wordt dus een zooi in zo’n vak), 2 bekerhouders en een klein ondiep vakje dat te kort is om een pen in te leggen. Voor de pook een asbak. That’s it. Het dashboardkastje is gekoeld, dat is dan weer wel leuk. Ook de portiervakken zijn groot.
Ik weet niet of het een optie is of dat het bij de uitvoering hoort, maar wat een lampjes overal! Bij de voeten, voor en achter, kofferbak, onder de zijspiegels, voorin en achterin in de hemel, comming home verlichting. Als ik het zo opschrijf lijkt het wel een kermisattractie, maar in de praktijk vind ik het eigenlijk alleen maar mooi. Het geeft mooi licht, en is smaakvol uitgevoerd.
Betrouwbaarheid kan ik niks over zeggen. De auto heeft nog maar 4.000 km gereden en ik heb de auto nog niet zo lang. Dat komt wel in de updates.
Voorlopig ben ik erg tevreden met de auto.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI ACT Highline Business R|PANO|VIRTUAL|STUUR STOEL VERWM.
- 2017

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI GTE Highline | Acc + 360 camera + Clima nu € 9.975,-!!!
- 2015

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI Highline | LED | Camera | Navigatie | Climate | Trekhaak afneembaar
- 2015
PRIVATE LEASE Volkswagen Passat