Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI PHEV GTE Highline (2015)
Uitvoering | Passat Variant 1.4 TSI PHEV GTE Highline |
Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Mijn eerste Plug-in ervaringen
Zoals velen hier op de site lees ik vaak gebruikerservaringen, de laatste tijd zijn deze niet altijd informatief, ik hoop dat ik potentiële Passat GTE kopers kan helpen. Ik begin met de zoektocht en keuze, als je dat niets uitmaakt – Scroll naar ervaring!
Zoektocht
Eind 2015, nog net op de valreep om nog een lage bijtellingsauto te scoren. Het beruchte lijstje met plug-ins afgelopen, BMW 330e, Volvo V60 en Mercedes C350e Estate zijn allen te klein, Outlander was absoluut niet mijn ding. Bleef alleen de Volkswagen Passat over, mooie ruime auto en zeker met de juiste opties een zeer fijne verschijning. Schakelen met de leasemaatschappij en het bericht gekregen dat de auto niet meer voor 1/1/2016 op kenteken gezet kon worden en dus van 7% naar 15% zou gaan. Hmmmm, dan toch maar even rondkijken naar iets anders.
Een ritje naar de BMW dealer voor de BMW 4-serie Gran Coupe. Daar aangekomen meteen een proefrit gemaakt en ik was verkocht, wauw, dit wordt hem, voldoende ruimte achterin voor de kids en ook de achterbak was ruim zat.
Thuis achter de configurator en samenstellen maar, resultaat was €70.000 en 25% bijtelling betekende direct €760 aan netto bijtelling… Letterlijk een half uur later belt de leasemaatschappij op, een klant heeft een Passat GTE Variant afgezegd en die kan een week later geleverd worden……
Keuze
Snel in de auto gesprongen en naar Apeldoorn gereden om de auto te zien. Diep blauw, mooie velgen en de alle opties die ik wilde hebben; Pano dak, Virtual Cockpit, dynaudio. (eigenlijk was de auto full options, behalve het veiligheidspakket en lederen bekleding) Voor de liefhebbers, betrof een Highline, Advance Pakket, Executive Plus, Stoelen volledig elektrisch met memory, DAB+, Hemel in zwart, Active Info display, Dynaudio systeem.
Hele mooie auto, maar niet de emotie zoals de BMW… Maar dan de bijtelling… €60.000 en 7%, dat betekende een netto bijtelling van €180,- per maand… €480 minder per maand dan de BMW. De rationele keuze was gemaakt, het wordt de Passat!
Ervaring
Mijn woon-werk afstand was 35km en met de luxe van een laadpaal aan huis en op de zaak kon ik in 90% van de gevallen volledig elektrisch rijden, In theorie zou de Passat 51 km volledig elektrisch moeten halen, in praktijk was dit tussen de 28 km (Winter) en + 40 km (Zomer). Voor mij dus perfect. Het rijden in elektrische stand is heerlijk rustig en ik betrapte mijzelf op veel rustiger rijgedrag, het werd zelfs een sport om zoveel en zo ver mogelijk elektrisch te rijden. Gemiddeld reed ik rond de 3.000 km op 50 liter benzine. Een score van 1 op 60 wat mij bij de lokale dealer heel wat duimpjes opleverde. Maar dat kan dus alleen met continu en overal laden en geen lange afstanden te hoeven rijden. Een ritje naar Zuid-Frankruik resulteerde in een score van 1 op 15, met een dakkoffer bovenop – ook niet slecht naar mijn bescheiden mening.
Dan het rijgedrag, de auto is een beetje afstandelijk, overall goed, maar nergens bijzonder, een allemansvriend. De virtual cockpit is geweldig, navi op het grote scherm bleef vaak uit. Daar kon ik dan mijn beide telefoons tegelijk koppelen en mijn belletjes doen. Mijn vrouw vond het Active Info Display overigens te druk, en schakelde vaak de navi tussen de klokken uit.
GTE-Stand, is een leuke optie als je even power nodig hebt, de auto komt dan prima van zijn plek en spreekt dan de 218 pk en de 400mn goed aan, echter moest de auto wel in beweging zijn. Voor het stoplicht vol intrappen betekende zeer veel wielspin. Een leuke optie, maar eigenlijk niet vaak gebruikt, zeker op lange stukken gaat de auto een beetje nerveus rijden. De stoelen zitten zeer fijn en ik kon makkelijk een goede zitpositie vinden, echter heb ik de massagefunctie nooit begrepen…
Onderhoud
De auto heeft alleen standaard onderhoud gehad zonder problemen, na 2,5 jaar was er slechts één kleinigheidje. De auto begon te trillen onder het dashboard, bleek er een klemmetje van de turboslang losgelaten te hebben. Dat is netjes (onder garantie) gerepareerd. Voorbanden gingen maar 15.000 km mee, dit was bekend bij de leasemaatschappij en was bij alle GTE’s het geval. Veel vermogen op de voorwielen en een behoorlijk gewicht zorgde voor de snelle slijtage.
Pluspunten
- Dynaudio, wat een geluid. (al moet ik toegeven dat het Bowers &Wilkins systeem in mijn huidige Volvo V90 beter is)
- Panorama dak, fijne optie wat de auto heel ruimtelijk maakt, dak kon ook ver open.
- Zuinig
- Virtual Cockpit
Minpunten
- Volkswagen App, doet het vaker niet dan wel, dramatisch!
- Vermogen kon de auto niet altijd kwijt
- Door het gewicht slijten de banden sneller dan ik gewend was
- Allemansvriend, het is allemaal zeker goed, maar kreeg nooit de emotie die ik bij het autorijden zoek.
Conclusie
Hele fijne auto, waarbij ik werkelijk niet begrijp dat de overheid de leaserijder matst met vaak vele benzine kilometers ipv Jan Modaal met een baan dicht bij huis. Juist daar komt de auto tot zijn recht. Ik ben ondertussen voor mijzelf begonnen en daar horen meer kilometers bij. Kon de Passat overnemen, maar na alle rekensommetjes bleek dat een diesel voor mij de goedkoopste optie was. Zeker ééntje met de kop af, de diesel “gekte” zorgde ervoor dat mijn huidige V90 45% had afgeschreven in 1,5 jaar tijd en 27.000 km.
Zou ik weer in een Volkswagen stappen? Nee, maar dat heeft puur te maken dat ik gevoel wil hebben bij een auto, het moet emotie hebben en dat heb ik echt bij de Passat gemist. Maar voor iemand die een goede, zuinige en betrouwbare auto zoekt is dit zeker een goede optie!!!
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Volkswagen Passat Variant 1.5 TSI Highline Business R | R-LINE | LEDEREN BEKLEDING | VIRTUAL COCKPIT | 360 CAMERA | NAVIGATIE | CLIMATE CONTROL | STOELVERWARMING | ADAPTIEVE CRUISE CONTROL |
- 2019

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI PHEV GTE Business NAVI/CAM,SCHUIFDAK,ELEKTR.STOEL,VIRTUAL,

Volkswagen Passat Variant 1.5 TSI Highline Business R/Org NL/NAP