Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)

Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)
Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)Volkswagen Passat 1.8 90pk CL (1989)

UitvoeringPassat 1.8 90pk CL
Bouwjaar1989
Jaar van aanschaf2022
Lezerswaardering: 96%Keuze van de redactie

Een grote, ruime youngtimer of niet?

In Augustus 2022 alweer heb ik een beetje een impuls aankoop gedaan. Bij een auto betekend dat of een miskoop of je betaald te veel. In mijn geval was het dat laatste.

De Passat B3 is een Volkswagen die vroeger misschien zeer saai en alledaags was maar nu toch een enorme zeldzaamheid geworden is. Ze zijn allemaal geëxporteerd zo ongeveer. En dat al 25 jaar geleden meestal.

Op deze Passat B3, van 1989 tot en met 2021 bij de eerste eigenaar geweest, is een Volvo C30 ingeruild. En toen moest er nog bij betaald worden. Het betreft dan wel een exemplaar met slechts 69500km toen ik de auto heb gekocht.
Zo'n kilometerstand kan bedriegend werken, want het betekend niet dat zo'n auto nog wel even met weinig onderhoud door kan de eerste paar jaar. Wat wel zo is, is dat het exterieur en interieur in zeer goede staat is. De bekleding is in uitmuntende staat en de auto zit nog goed in de lak op een paar kleine plekjes na.

Tot en met februari 2023 is dit mijn enige auto geweest. Daarna heb ik toch maar een winterauto/daily aangeschaft toen ik weer meer ging rijden en het ook nog eens eindelijk koud begon te worden.

Noemenswaardige zaken die gedaan zijn naast regulier onderhoud:
Meteen na aankoop:
- Vier nieuwe banden (de voorbanden hadden een DOT code die aangaf dat de banden ofwel nog uit 1989 kwamen of uit 1999)
- Nieuwe radio (origineel VW)

Voorjaar 2023:
- Nieuwe schokdempers achterzijde, deze waren zo versleten dat je met weinig moeite de hele auto op en neer kon laten bewegen. Een van de schokdempers was ook lek.
- Vacuumslangetje rembekrachtiger
- Nieuwe einddemper, korte ritjes in het verleden zijn de einddemper uit 2008 fataal geworden.

Najaar 2023:
- Toplagers veerpoten voor vervangen

Komend onderhoud:
- Oliebeurt
- Koelsysteem optimaliseren, fan sensor vervangen. De temperatuur klimt teveel bij filerijden/stationair langer stilstaan.
- Benzinefilter vervangen.

Toekomst:
- Kleine roestplekjes (laten) herstellen.
- Hemelbekleding heeft de moed opgegeven en komt naar beneden. Professioneel laten herstellen.
- Deurrubbers achterdeuren laten water door. Hier moet ik iets mee.

De Passat zelf:

De Passat B3 is een fijne, trage, gemoedelijke en ook van buiten tenminste in dit geval een kleurrijke auto. De in Calypso groen geleverde Passat is eentje van de CL uitvoering. Extra opties op deze specifieke auto zijn:
- Stuurbekrachtiging
- Radiovoorbereiding

Er zit ook een open dak in. Maar dit is een aftermarket Webasto dak die door de VW dealer voor aankoop is ingebouwd. Je zou maar een gat moeten zagen in een splinternieuwe auto. Auw.
Dat gezegd hebbende is dit Webasto dakje van prima kwaliteit en functioneert prima en is waterdicht.

Gebruiksgemak:
De auto beschikt over een zee van ruimte. Op stap gaan met vrienden of op vakantie is met deze auto geen probleem. Zowel voorin als achterin beschikt de Passat over een zee van been en hoofdruimte.

De achterbank is neerklapbaar, wat de al zeer ruime bagageruimte nog eens extra vergroot. Doordat het een sedan is, is de opening van de kofferbak echter iets aan de kleine kant. Wel is de tildrempel relatief laag voor een sedan. Onder de vloer is ruimte voor alleen een thuiskomertje. Er zijn wel opbergvakken aan beide zijkanten van de kofferbak.

Het interieur beschikt over een ruim dashboardkastje en veel opbergvakken voorin. Achterin is bij de CL uitvoering echter geen opbergmogelijk in de deuren. Voor langere reizen met passagiers achterin is het dus vervelend dat je hier geen flesjes en dergelijke kunt bewaren.

De Passat beschikt helaas niet over centrale vergrendeling. Echter dit went vrij snel. Wat minder snel went is het ontbreken van een zoemer wanneer de verlichting aan blijft staan. Hier moet je wel op verdacht zijn. De alarmlichtschakelaar zit achter het stuur in het midden. Persoonlijk vind ik dit een vrij ongelukkige plek omdat je door het stuur heen moet reiken om deze te bedienen.

Een klein gemis is een toerenteller. Wat vooral jammer is omdat de auto stationair soms wat onrustig loopt. Dan zou het aflezen van de toeren wel fijn zijn. Echter wat je hier voor terugkrijgt is een hele fijne grote en duidelijk afleesbare klok.

Rij-eigenschappen en comfort:
Je zou verwachten dat met de 90pk 1.8 motor de prestaties wel redelijk zijn. Dit valt echter tegen. De auto is relatief traag, zelfs vanaf nieuw was de 0-100 tijd ongeveer 15 seconden. Mijn gevoel zegt dat dit ondertussen nog trager is geworden. Maar als je de Passat flink of z'n staart trapt dan is ie niet vlot, maar krijg je het idee dat die 15 seconden er inderdaad nog wel in zouden kunnen zitten.
Het beste rijdt de Passat met maximaal half gas, rustig accelererend en eenmaal op snelheid is het een relatief rustige auto en hoor je de motor niet al te veel.

Voor het goede bochtenwerk hoef je geen Passat B3 aan te schaffen. Ondanks de stuurbekrachtiging stuurt de auto relatief zwaar. En met 1149kg is de auto ook redelijk zwaar, waardoor de prestaties eronder lijden en het fijne bochtenwerk niet z'n sterkste kant is.

Het comfort is redelijk in orde. Zoals eerder genoemd beschikt de Passat over een zee van ruimte zowel voorin als achterin. Daarnaast zijn de voorstoelen in het bijzonder erg comfortabel voor de rug en de hoofdsteun zit op de goede plek, niet te ver naar voren of achteren. De zitting is redelijk, maar niet bijzonder comfortabel. De zitting van de achterbank is comfortabeler, maar hier missen de hoofdsteunen.

De rijpositie is niet ideaal. Het stuur is namelijk niet verstelbaar. Deze optie was helaas niet aangevinkt. Ook zijn de stoelen niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor moet je net geluk hebben waar het op de rijpositie aankomt. Voor mij is het net aan goed al had ik zeker meer instelmogelijkheden gewenst. Alle instrumenten zijn echter wel goed af te lezen.

Verbruik:
Voor de leeftijd en het formaat is de Passat een zeer zuinige auto. Deze auto doet niet onder voor een die 20 jaar jonger is qua verbruik.
Gemiddeld verbruik is 1 op 13,2. Een wat mij betreft prima waarde. Het gemiddeld recordverbruik is 1 op 15,2.
Volledig overzicht:

Al met al is het een bijzonder auto, de Passat B3. De zeldzaamheid en waarschijnlijk ook de leuke kleur levert leuke reacties op en daarbij blijft het voor mij ook altijd een leuke auto om te zien en om in te rijden. Voor sommigen is het gewoon een oude auto. Voor anderen zeker al een klassieker.

7,0