Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)
Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)

Gebruikersreview

Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025) #3

UitvoeringID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Heerlijke reisauto

Ik ben mijn leven lang al autogek. Geen sportauto's, offroaders of limousines maar alle auto's. In mijn beleving draagt elke auto wel wat bij aan het geluk van z'n baasje, ook een Dacia Spring of die Alto van 26 jaar oud, dus daar heb ik zeker ook waardering voor. Vanaf 2008 heb ik 15 jaar lang auto's van de zaak gehad en dat beviel zo goed dat mijn vrouw en ik, sinds ik voor mijn functie geen auto meer nodig heb, gebruik maken van private lease (met korte looptijden want autogek)

Dus na een jaar in mijn oranje Skoda Enyaq coupé ging het alweer kriebelen en begon de zoektocht naar de volgende. Na een paar jaar in verschillende elektrische auto's en een eigen laadpaal op de oprit zou het zeker weer een EV worden, maar deze keer liever geen SUV. Het begint altijd met heel veel reviews lezen en filmpjes kijken op Autoweek en Youtube. Daarna de Mercedes CLA 250+ bij de dealer bekeken maar dat is mij te krap, de BMW i5 vind ik van buiten erg mooi maar qua materiaalgebruik en luxegevoel in het interieur is dit veel minder dan wat we van de 5-serie gewend zijn. Proefritten gemaakt in de Mazda 6e, Xpeng G6, Zeekr 001 maar die vind ik allemaal nogal nerveus rijden. De proefrit met een VW ID7 ergens aan het begin bleek uiteindelijk het beste dus terug naar de VW dealer en een ID7 Pro Limited met alle mogelijke toeters en bellen besteld. Op 16 december 2025 kon ik de auto ophalen bij a-point Almere en inmiddels zitten de eerste 5.000 kilometers erop.

Comfort:
De auto zit en rijdt heerlijk. Ik ben vrij groot en kijk in non-SUV's aan links al gauw tegen de raamstijl aan, en vooruit is het soms alsof ik door een brievenbus naar buiten kijk. Maar in de ID-7 zit je ook als langere bestuurder lekker ruim, de instap is wat hoger dan je van een station wagen zou verwachten en het zicht rondom is ook erg goed. De armsteunen links en rechts zijn voorzien van een dikke laag zacht materiaal (geen dun velletje stof over keihard plastic) en zitten op de juiste plek en hoogte.

Zonder belading over korte drempels (boomstammetje) veert de achteras nog weleens te enthousiast terug naar het asfalt en ondanks de 15 verschillende settings voor adaptieve demping krijg ik dat er niet uit. Ik was met de Skoda gewend om met de maximum snelheid (meestal 30) over drempels te gaan maar de hele korte hoge pak ik met de ID-7 toch maar met een iets lagere snelheid.

Ik zie veel Youtubers in hun reviews klagen over de bediening van de touch knopjes en de sliders voor volume en temperatuur maar dat is zwaar overdreven. Wanneer je aan links op een slider-paneeltje tikt gaat de temperatuur of het volume in stapjes omlaag en wanneer je aan rechts tikt gaat het omhoog, dat werkt erg fijn. Ik heb in die 3 maanden ook nog geen enkele keer per ongeluk de stuurverwarming aangezet en het is slechts 1 keer gebeurd dat ik vóór de slagboom stond op het werk en het achterste zijraam open ging in plaats van het voorste. Sindsdien kijk ik eerst even naar linkst om te checken of ik de achter bediening per ongeluk heb aangezet maar 9 van de 10 keer is het lampje gewoon uit. Moderne auto's hebben zoveel functies dat het onmogelijk is om overal een knopje voor te plaatsen en in sommige auto's moet echt alles via het scherm. In de ID-7 is voor veel functies in ieder geval nog een soort knopje en er valt prima met die touch knopjes te leven.

Voor de vele functies in het scherm kunnen op meerdere manieren snelkoppelingen gemaakt worden waardoor je elk menu met maximaal twee klikken kunt bereiken. De snelheidsbegrenzer en cruise control met rijbaanassistentie bedien je vanaf het stuur en met name die rijbaanasistentie werkt boven verwachting. Ik ben dol op auto rijden dus ga meestal zelf mee wanneer mijn auto ergens naartoe gaat, en ik had nogal een afkeer van dit soort systemen. Maar op een lange rit voegt het toch wel wat toe. De ID-7 stuurt zoals ik het zelf ook zou doen en blijft stabiel tussen de lijntjes. In de file assistent modus hou ik het nog niet zo lang vol voordat ik mij ga irriteren aan de optrek- en afrem momenten en neem het dan zelf weer over. Hoewel dat in deze auto ook al een stuk beter is dan bij andere auto's waarin ik een file assistent heb gebruikt.

Prestaties:
Ik heb met mijn rijstijl geen 286pk met 560nm nodig maar het is wel fijn om wat reserve onder de rechtervoet te hebben, en als er niemand kijkt trap ik hem soms wel heel even op z'n staart. Van stevig bochtenwerk kan ik wél genieten en dan doet de ID-7 vrolijk mee waarbij hij soms zelfs even zijn kont kan laten schudden voordat de veiligheidssystemen ingrijpen. Qua prestaties kom ik met deze auto helemaal niets tekort.

Betrouwbaarheid:
Valt weinig over te zeggen na zo'n korte periode. De auto staat elke ochtend voorverwarmd op de oprit op mij te wachten en ik heb nog geen onregelmatigheden meegemaakt. Dat voor- verwarmen/koelen bij een elektrische auto is trouwens één van de grote voordelen van een EV waar ik veel gebruik van maak. De auto moet uiteindelijk toch op een comfortabele temperatuur komen en dat kan ie best wanneer ik er nog niet in zit. Het kost dezelfde hoeveelheid energie dus dat maakt geen verschil.

Kosten:
Het is een prijzige auto maar daar krijg je dan ook wel wat voor. Qua materiaalgebruik, en luxe doet deze VW zeker niet onder voor b.v. een BMW i5, hoewel de badge van een premium merk als BMW, Audi of Mercedes zeker wel wat toevoegt aan de gehele beleving weet ik uit ervaring. Ik heb de auto via private lease, rechtstreeks bij VW, en vind de prijs/kwaliteit verhouding dik in orde.

Tijdens de winterperiode, vanaf 16 december tot 15 maart, heeft de ID-7 een gemiddeld verbruik laten zien van 19,4kWh/100km over 5.400km wat niet veel afwijkt van metingen die ik via waardes vanaf de laadpaal heb gedaan. Op een koude dag met sneeuw en temperaturen onder nul heb ik toch nog 400km gehaald tijdens twee snelwegritten.

Ik moet wel zeggen dat mijn testosteron niveau niet meer dat van een 15 jarige puber is en ik een gematigde rijstijl heb. Ik rij 108km/h op de teller op de snelweg, hoef niet altijd als eerste bij het volgende stoplicht te zijn en ook de stukjes tussen de drempels in blijf ik 30km/h rijden, dus de auto heeft 't niet erg zwaar. Zodra ik een lente/zomer verbruik heb zal ik de review aanvullen maar ik zie dat de actieradius nu al meer richting 500km gaat.

9,5