Volkswagen Golf 1.9 TDI 115pk Highline (2000)
| Uitvoering | Golf 1.9 TDI 115pk Highline |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2000 |
| Jaar van aanschaf | 2000 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Het rijden met deze auto is iedere dag weer een feest. Met name de sterke motor in combinatie met de heerlijke 6-bak imponeren steeds weer. Kruisen met 140 km/h (2.400 toeren!) voelt aan alsof je 90 km/h rijdt. De motor is dan erg stil en je moet je goed kunnen beheersen om niet harder te rijden.
In Duitsland is een kruissnelheid van 160-170 km/h aangenaam. De topsnelheid is 210 km/h (op de teller). Het hoge koppel (285nm bij 1900 t.p.m) zorgt voor veel trekkracht wat met name in bergachtig terrein tot uiting komt. Op de snelwegen door de Belgische Ardennen kan gewoon in de 6e versnelling gereden worden met 150 km/h.
Het olieverbruik is met 0.5 liter per 15.000 km laag.
Tevens is de motor zuinig. Gemiddeld 1 op 19 (veel fileverkeer en gebruik van airco). Onzuiniger dan 1 op 17.0 (Duitsland!) is nog niet voorgekomen terwijl 1 op 22.8 mijn zuinigste resultaat is.
Verder vind ik de climatronic erg fijn. Altijd een goed klimaat in de auto zonder dat je zelf aan allerlei knoppen moet zitten. Ik beleef ook veel plezier aan het leren (dikke) sportstuur, de fijne sportstoelen en de armsteun voorin. Door het gebruik van hoogwaardige materialen vind ik het dashboard nog steeds de mooiste in z´n klasse .
Toch heb ik ook nog wel kritiek. Met name de beenruimte op de achterbank is onder de maat.
Update 18 september 2004:
Ik ben nu een klein jaar en 25.000 km verder en de auto bevalt nog uitstekend. Het olieverbruik is met 0.5 liter op 18.000 km nog erg laag en het gemiddelde brandstofverbruik is het laatste jaar verbeterd tot 1 op 19.7. Om een indruk van het brandstofverbruik te geven even een voorbeeld: vorige maand met 3 volwassen personen en volle bepakking naar Corsica. Kruissnelheid in Frankrijk 140 km/h, buitentemperatuur 29 graden, climatecontrol op 22 graden. Op Corsica voor 90% in de eerste 3 versnellingen gereden (veel bergen). Gemiddeld verbruik over 5.000 km 1: 19,4!
De auto is nu 4.5 jaar en ik zal de komende maanden beslissen of ik hem ga inruilen of door ga rijden to minimaal 10 jaar. Ik heb inmiddels test gereden in diverse auto’s (Seat Altea, Volvo S40, VW Golf V, Opel Astra, Ford C-Max en wacht met smart op de nieuwe Focus en Golf V plus). Allemaal mooie en zeer goed rijdende auto’s. Ik heb eigenlijk een probleem:
Mijn huidige auto is nog zo mooi en zo goed! Het worden spannende maanden.
Volgende update, maart 2005...
Update 22 oktober 2005.
Afgelopen jaar en 33000 km waren probleemloos. Afgelopen maand heeft mijn auto een grote beurt incl getande riem gehad. Het gem. brandstof verbruik was het laatste jaar 1:19.4 en het olieverbruik is 1 liter op 15000 km. Mede door de kwaliteit van de auto en het tijdloze model heb ik besloten om nog een aantal jaren door te rijden. Wordt vervolgd...
Update 29 november 2006.
Inmiddels weer ruim een jaar en 33000 km verder. Afgelopen jaar was volkomen probleemloos. Vorige week heeft mijn auto nog een grote beurt gehad maar buiten de gebruikelijke olie en filters was er niks aan de hand. Ook dit jaar heb ik de auto niet gespaard. In januari in Oostenrijk heb ik de auto iedere morgen met temperaturen tussen de -15 gr en -20 gr gestart. Altijd in een keer. Verder in de zomer weer vele bergpassen gereden en in Duitsland langdurig 160 km\h plus gereden.
Het brandstofverbruik was dit jaar 1:19.6 en het olieverbruik is 1 liter op 20000 km. Dit is inmiddels een dijk van een auto en ik ben blij dat ik hem nog niet heb ingeruild. Ik ben echt een autoliefhebber en sta meerdere malen per jaar bij een dealer voor een nieuw model maar zo’n auto die er nog nieuw uitziet en zo rijdt kan ik gewoon nog niet inruilen. Will be continued.....
Het enige probleempje wat ik tot nu toe heb gehad is een krakende deur t.h.v. de B-stijl. Dit is al 2 tweemaal verholpen door de slotpen en slotplaat te vernieuwen en te smeren. Het schijnt veroorzaakt te worden door de zware deuren!
Update 18 september 2004:
Na 3.5 jaar en 86.000 km kwam op een zaterdag het electrische ruit aan de bestuurderszijde niet meer omhoog. Ik had van vrienden al vernomen dat dat bij de Golf IV vaker voorkomt. Wel vervelend. Binnen een half uur kwam er een busje van de VW mobiliteitsgarantie voorrijden. Men heeft er tijdelijk een rubberen wig tussen gezet. Later die week heeft de VW garage de reparatie onder coulance gerepareerd. Tip: indien je merkt dat het raam niet meer helemaal naar boven gaat is het mis. Niet nog een paar keer proberen het raam omhoog te krijgen want het zakt steeds verder weg totdat hij helemaal in de deur is verdwenen. Probeer het raam met de hand naar boven te begeleiden met behulp van de electrische raambediening. Vervolgens niet meer aankomen en laten repareren.
Het zelfde euvel deed zich 3 weken later voor maar dan aan de passagierszijde! Wel vreemd omdat ik het raam aan de bestuurderszijde meer dan 1.000 keer heb gebruikt en die aan de passagierszijde maar een keer of 20.
Na 4 jaar en 94.000 km zijn de remschijven (incl. blokken) vervangen. Wel een beetje vroeg maar de reden was dat de remmen zijn blijven hangen. Tegelijkertijd zijn de stabilisator rubbers vervangen. Schijnt normaal te zijn voor TDI’s bij 100.000 km.
Na 4.5 jaar en 103.000 km zijn de ruitenwissers voor het eerst vervangen. Klasse! Er werd ook gemeld dat mijn luchtmassameter nog maar voor 54% werkte met als gevolg vermogenverlies. Ik had nooit wat gemerkt! Ik heb de zware rit naar Corsica nog wel gedaan. Vorige week bij 109.000 km heb ik de luchtmassameter toch laten vervangen. De auto is weer een stuk feller.
Update 22 oktober 2005.
Afgelopen jaar en 33000 km waren probleemloos
Update 29 november 2006.
Afgelopen jaar en weer 33000km waren probleemloos. En ik ben kritisch.....
Update 1 februari 2008.
Na bijna 8 jaar en exact 210.000 km heb ik de TDI ingeruild. De afgelopen periode van 29 nov 2006 tot 1 februari waren probleemloos ondanks weer 35.000 km. Geen kraakje, de bekleding van de bestuurdersstoel is ondanks de hoge wangen van de sportstoel nog als nieuw, stoelen zitten allemaal nog stevig, eerste uitlaat, altijd in een keer gestart, interieur is nog prachtig, de versnellingsbak klikt nog heerlijk zonder enige ruimte in de pook, het leer van het stuur en de pook is als nieuw, geen roest en een nog prachtige lak. Met pijn in mijn hart deze auto weggedaan. Waarom dan toch ingeruild? Ik ben een echte autoliefhebber en na 8 jaar wil je toch eens wat anders en eindelijk eens een boordcomputer, cruisecontrol en 5 deuren. Ik heb naar veel auto’s gekeken en in gereden maar deze vielen steeds weer tegen want met zo’n sterke TDI ben je toch wel erg verwend. Zelfs na 8 jaar waren er momenten dat ik mij nog verbaasde over deze motor. Uiteindelijk is het weer een Golf geworden. Ditmaal een Golf V 1.4 TSI met 122 pk. Het koppel van deze (benzine) motor en de stilte waarmee hij loopt heeft mij voor deze motor doen kiezen. De review van deze auto verschijnt ook vandaag. Een heerlijke auto maar die Golf IV 115 pk TDI highline was een onwaarschijnlijke dijk van een auto...................
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Test: Volkswagen Golf GTI Edition 25 - na vier jaar werd Golf 4 GTI wel leuk

Deze Volkswagen Golf R32 is een ingetogen beest - In het Wild

Volkswagen Golf R32 (2003) vs. Alfa Romeo 147 GTA (2003) - Dubbeltest dikke youngtimers met V6

VW Golf R 20 jaar, wat betaal je voor een R32?