Volkswagen Golf 1.9 TDI 110pk Highline (2001)

Volkswagen Golf 1.9 TDI 110pk Highline (2001)

UitvoeringGolf 1.9 TDI 110pk Highline
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2007

Op zoek naar een goede diesel, is de keus op een Golf TDI gevallen. Het betreft de luxe Highline uitvoering met o.a. cruise control, climate control en sportstoelen.

De TDI motor in deze Golf is er nog eentje van de oude stempel. Hij klinkt dan ook nog als een echte diesel. Toch heb ik dit nooit als storend ervaren. Alleen bij het starten en wegrijden merk dit het meest. Op de autosnelweg is de auto heerlijk stil. Bovendien is het gewoon een geweldige motor die op alle momenten beschikt over veel trekkracht.
Het schakelen gaat direct, maar wel wat stroef. Zeker in vergelijking tot de Seat Ibiza die ik voor deze Golf had.

De Golf heeft een zeer goede wegligging. Dit komt mede ook doordat er op deze auto wat grotere banden liggen. Hij ligt goed in de bochten en ook de besturing is direct en gelukkig niet al te gevoelig. Wat me ook op is gevallen dat het onderstel geen rare geluiden of kraakjes produceert, ook na deze hoge kilometerstand.

De sportstoelen zitten werkelijk voortreffelijk. Genoeg zijdelingse steun en lekker hard, zonder dat dit onconfortabel is. Het interieur is verder wat gedateerd. Het dashboard is eenvoudig, maar wel overzichtelijk. Waar ik echter helemaal gek van werd, is de middenarmsteun voor. Bij het optrekken trilt deze behoorlijk. De garage heeft er meerdere malen naar gekeken, helaas zonder oplossing.

PROBLEMEN:

115.000 km
Een motortje van de elektrische raambediening is kapot, gerepareerd onder de garantie.

116.000 km
Bij het vervangen van het motortje voor de raambediening is de stekker van de spiegelverstelling losgeraakt.

127.000 km
Bij het starten van de motor klinkt een raar geluid, dat na een paar seconden langzaam weggaat. Het zelfde geluid bij het stoppen van de motor. De koppeling van de aircopomp blijkt versleten te zijn. Ook dit is gerepareerd onder de garantie.

138.000 km
Bij het stationair draaien, begint de auto ineens te trillen. Bij lagere snelheden blijft de trilling. Bij het optrekken houdt de motor in. Na onderzoek bij een garage is gebleken dat de lagers van de dynamo stuk zijn. Dynamo moest vervangen worden, helaas niet meer onder de garantie.

156.000 km
Auto trilt bij het optrekken en alleen tussen bepaalde snelheden (60-100 km/h). Vooralsnog geen groot probleem en heb ik het garagebezoek nog maar even uitgesteld.

160.000 km
Het knopje van de elektrische spiegelverstelling is afgebroken. Dit terwijl ik hier toch echt maar heel lichtjes tegenaan stootte. Besloten om deze maar niet te vervangen, aangezien een nieuwe schakelaar waarschijnlijk ook snel stuk zal gaan. De schakelaar zit ook op een onlogische plek vrij hoog in het deurportier en steekt uit. Bij de Golf V is dit opgelost door de schakelaar rechtop te plaatsen bij de raambediening.

166.000 km
Het trillen wordt steeds erger. De auto moet toch bij 170.000 naar de garage, dus nog maar even doorrijden. Wel alvast de garage gebeld, men vermoedt dat er mogelijk iets mis is met de aandrijfas.

167.000 km
Aanrijding op de snelweg. Een andere auto knalde behoorlijk achter op me. Schade € 3.000,-

168.000 km
De auto is ingeruild voor een Golf V 1.9 TDI. Gezien het hoge schadebedrag en de komende grote beurt die ook veel zal gaan kosten. Daarnaast is niet zeker waar die trillingen vandaan komen. Naar verwachting zou ook dit veel kosten met zich meebrengen.

7,0

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf