Volkswagen Golf 1.9 TDI 100pk Ocean (2003)
Uitvoering | Golf 1.9 TDI 100pk Ocean |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Sinds kort rijd ik een Volkwagen Golf TDI 74 Kw in Ocean uitvoering. Het is een ex-lease auto. De Ocean was een actiemodel om de verkoop nog wat te stimuleren voordat de Golf V uitkwam. De auto beschikt daardoor standaard over cruisecontrol, elektrische ramen, boordcomputer, armsteun, LM-velgen en handmatige airco. Verder heeft hij chromen dorpels met Ocean opdruk en een chromen klokomlijsting. Een beetje VW kenner herkent de Ocean door de speciale velgen en achterlichten met witte knipperlichten.
De auto bevalt tot op heden erg goed. Hij is mooi stil, comfortabel en alles voelt aan als of het is gemaakt tientallen jaren rijplezier. De motor is krachtig genoeg voor op de Nederlandse weg. Meer vermogen en koppel is natuurlijk altijd fijn, maar echt niet nodig.
Het enige minpuntje tot nu toe is het verbruik. Ik wist van te voren dat het verbruik van mijn vorige auto (Seat Ibiza TDI 66 Kw, 1:20,5 over 5 jaar) niet evenaart zou worden, maar 1:17,5 / 1:18,5 tot nu toe valt mij wel een beetje tegen. Ik had meer verwacht van een pompverstuiver TDI. Natuurlijk is de auto wat zwaarder, maar mijn rijstijl is gelijk en de airco heb ik zelden aanstaan. Ik heb van meer mensen vernomen dat het verbruik wat tegenvalt. In ben er van overtuigt dat een Golf 110 Pk TDI zuiniger is. Toch vreemd dat juist modernere motoren meer schijnen te verbruiken. Daar staat echter wel tegenover dat dit een variabele onderhouds intervallen motor is en hierbij verwacht ik wel voordeel te halen ten opzichte van een “oude” TDI’s. Ik rijd 40.000 Km per jaar en ik hoop dus maar 1x per jaar naar de garage te hoeven voor een (duurdere, dat waarschijnlijk wel) beurt i.p.v. 2 of 3x per jaar.
Na 2 jaar trouwe dienst heb ik mijn Golf ingeruild voor een Audi A3 SB (zie andere review). In de 2 jaar dat ik met de Golf heb gereden heb ik 2 "echte" problemen gehad:
- De koppeling is vervangen bij ongeveer 120.000km (onder garantie. Bedankt ING :-) ). Dit mag en zal normaal niet voorkomen, maar ik denk dat de vorige eigenaar gewoon geen auto kon rijden. Verder heeft hij/zij de auto wel heel gelaten gelukkig.
- Draadbreuk in de achterklep. Bij het scharnierpunt in de achterklep is de draad van de CV gebroken. Hierdoor ontstond er iedere keer kortsluiting bij het activeren van de CV. Dit is (op mijn verzoek vanwege de kosten) provisorisch opgelost door de VW dealer.
Al met al heb ik heel weinig kosten aan deze auto gehad. Zeker omdat de auto ook maar, in mijn geval dan, elke +/- 32.000 een long life beurt nodig had en deze vielen qua kosten ook wel mee.
Verbruik:
Het gemiddelde verbruik varieerde zo tussen de 4.8 en 5.5 liter. Netjes. Ik verbaas me er soms over dat er mensen zijn die 1:17 of zo met zo'n TDI rijden en die dat dan ook raar vinden. Ja, inderdaad, dat is raar. Probeer eens normaal te rijden zou ik zeggen. Ik rij niet als een slak, maar als je normaal optrekt en je houdt je aan de snelheid dan is die 1:19 a 1:20 zeker haalbaar.