Volkswagen Golf 1.9 SDI (1999)

Volkswagen Golf
Volkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen Golf - interieurVolkswagen Golf - interieur

UitvoeringGolf 1.9 SDI
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf1999

Het was het jaar 1999. Ik had net mijn hogeschooldiploma in de hand en voor de verre verplaatsing van Belgisch Limburg naar Brussel voor mijn eerste baan had ik een degelijke auto nodig. Het moest en zou een nieuwe Golf worden, MET airco en een dieseluitvoering. Een TDi paste toen helaas niet in mijn budget, om nog maar te zwijgen van de verzekeringspremies die ze een 22-jarige jongen durven aanrekenen (de bandieten!).

Het zal misschien vreemd overkomen, maar ondanks de waslijst van problemen die ik de voorbije 5 jaar heb ondervonden (zie lager), ben ik er toch nog steeds van overtuigd dat de juiste keuze heb gemaakt.

De auto heeft nog steeds een heel goede uitstraling, zeker in de kleur "magiczwart pareleffect". Het mooie aan Golfrijden (vind ik) is het feit dat mensen uit alle lagen van de de bevolking ermee rijden. Met een Golfje kan je werkelijk overal goed voor de dag komen.

Een Golf is ook heel goed bestand tegen de tand des tijds. Afgezien van een paar krasjes en de onvermijdelijke steenslag, ziet de auto er nog voortreffelijk uit. Ook het interieur verkeert nog in een nieuwe toestand.

De hele auto voelt ook aan alsof hij nog eens 174000 km aankan. Zelfs na deze kilometerstand, heeft mijn Golfje nog steeds de eerste koppeling, eerste uitlaat, eerste batterij en eerste schokdempers. Een stel banden is ook goed voor ongeveer 60000 km. Ik moet eerlijkheidshalve wel vermelden dat ik hoofdzakelijk op snelwegen rij, hetgeen natuurlijk bevorderlijk is voor de levensduur van slijtagegevoelige onderdelen.

Ik voel me ook best veilig in een Golf. Zelfs de meest erbarmelijke weersomstandigheden doen hem niet uit zijn lood slaan, vooral de stabiliteit in rechte lijn is dan nog steeds indrukwekkend.

De stoelen zitten nog steeds als gegoten, de rijhouding is voortreffelijk en hierdoor is de auto heel geschikt voor lange afstanden.

Tenslotte heb ik wel heel gemengde gevoelens over de SDi-machine: vanuit stilstand is hij belachelijk langzaam, veilig inhalen kan je vergeten en hij heeft (vooral bij het accelereren) een vreselijke, onbeschaafde stem.

Wat de motor echter mist aan kracht, maakt hij voor een deel goed door zijn souplesse: in 3de versnelling herpakt hij zich moeiteloos vanaf stationair toerental en bij 60 km/h kan hij in 5de versnelling gezet worden en daar voor de rest van de dag blijven staan. In hoogste versnelling herneemt hij toch zonder tegensputteren vanaf 50 km/h. Hij rijdt trouwens het lekkerst op de snelweg, aan een min of meer constante snelheid van een goede 130 km/h.

Hij is ook heerlijk zuinig en dat is mooi meegenomen met de heersende brandstofprijzen. Het gemiddeld verbruik bedraagt 1:18.5. Het zuinigste wat ik ooit reed was 1:20 (op tijd schakelen, goed letten op de snelheidsbeperkingen, maar wel met de airco ingeschakeld!), het gulzigste was 1:16 na een rit aan topsnelheid op de Duitse Autobahn. Dit gezegd zijnde: ik reed even zuinig met de Golf Variant TDi 115pk die ik ooit als vervangauto had...

Over een drietal weken komt er echter een einde aan het leven met deze auto: ik verwacht dan namelijk de levering van een nieuwe Golf 2.0 TDi 4Motion Sportline. Ik zal mijn bevindingen met deze auto zeker in een nieuwe "My Review" wereldkundig maken.

Een paar ernstige problemen:
- bij 80000 km viel de motor stil terwijl ik op het linkerrijvak van de A2 reed; bleek aan het voedingsrelais van de motorstuurdoos te liggen (onderdeel kostte €15...)
- katalysator vervangen bij 90000 km (voor 70% onder coulance afgehandeld)
- alternator bij 110000 km
- remklauwen achteraan bij 150000 km

Verder een aaneenschakeling van ergerlijkheden die de kwaliteitsindruk niet ten goede zijn gekomen:
- rammelende bekerhouder (garantie)
- gescheurde naad van zetelbekleding (garantie)
- deursloten zwaargangig (één maal laten doorsmeren, sindsdien werken ze weer als nieuw)
- koelvloeistoftemperatuursensor vervangen
- weerstand van de airco vervangen (onderdeel kost €50, maar daarvoor moet wel het dashboard gestript worden)
- airco weigerde plots dienst; de dag voordat de auto hiervoor naar de dealer moest, werkte hij ineens weer feilloos (sindsdien ook geen problemen meer gehad)
- auto heeft lang lampjes "gevreten"; hieraan kwam pas een einde toen de alternator werd vervangen.

De hiergenoemde problemen werden wel steeds op een snelle en professionele manier opgelost door mijn dealer (Coox Motors in Rekem, België). Het is niet voor niets dat mijn ouders er al 22 jaar trouwe klanten zijn.

Van de veelgenoemde problemen met de elektrische portierramen heb ik nooit last gehad: wat er niet op zit, kan ook niet kapot gaan.

Ten slotte zou menig SDi-rijder problemen met de versnellingsbak ondervonden hebben. Uit versnelling springen, vroegtijdig verslijten van de synchronisaties, en nog meer van dat fraais. Hiervan ben ik wonderwel gespaard gebleven. Zal misschien wel aan mijn rijstijl liggen...

5,5

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf