Volkswagen Golf 1.3 CL (1991)

Volkswagen Golf 1.3 CL (1991)

UitvoeringGolf 1.3 CL
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf2006

Dit was mijn eerste auto, heb er in anderhalf jaar tijd 20.000 km mee gereden.
Uiteraard is een eerste auto toch altijd speciaal, maar dat effect is er al wel een beetje af na bijna 20 maanden, overigens niet dankzij slechte ervaringen.

Auto is prima geschikt om mee te beginnen; goedkoop in wegenbelasting, verbruik valt mee (1 op 14 bij 100 km per uur en 1 op 16 is haalbaar als je binnendoor rijdt, 80/90 km per uur dus) en, nog veel belangrijker, goedkoop in onderhoud.
Omdat de Golf II vooral heel veel niet heeft, veel kariger kan haast niet, kan er ook weinig stuk. Bovendien is alles nog makkelijk te verkrijgen en vallen de prijzen van de onderdelen mee.

De auto is alweer ruim 16 jaar oud en het is daarom ook niet eerlijk de auto te vergelijken met hedendaagse modellen, de auto is gezien zijn leeftijd nog wel in goede staat. Prestaties en comfort zijn natuurlijk karig, maar hij werkt altijd en inhalen is dankzij de 4(!) versnellingen erg makkelijk.
Ook de betrouwbaarheid en gebruikskosten scoren hoog, zoals ik hierboven al heb aangegeven.

Al met al een prima eerste auto die doet wat hij moet doen en me nog niet in de steek heeft gelaten.

Update: de auto is verkocht aan mijn zusje. Erg leuk dat de auto in de familie blijft. Heb het volle vertrouwen in de auto, anders had ik hem uiteraard niet aan haar verkocht. Zal de review nog wel af en toe updaten.
Heb nu zelf een Lancia Delta HPE 1.6 16v uit 1999, zie review.
Heb de auto 20 maanden gehad en ruim 22.000 kilometer mee gereden. Al met al een zeer degelijke en goedkope eerste auto die me prima bevallen is. Desondanks toch verkocht, omdat ik wat meer luxe wilde (vooral stuurbekrachtiging, airbag, etc).

Update jan 2008: auto staat nu op iets boven de 180.000 en rijdt probleemloos door. Erg jammer dat mn zusje erin rookt, maar dat is haar eigen keuze natuurlijk. Ze rijdt wel iets duurder dan ik ermee reed, maar ze heeft geen idee hoe duur.
Tevens zit er een nieuwe autoradio in.

Update april 2008: de auto heeft een week geleden een nieuwe apk en grote beurt gehad, daar is de auto glansrijk doorheen gekomen, Auto staat momenteel alweer op 185.000, op naar de 200.000 dus! Deze zal ook wel probleemloos gehaald worden.

Update oktober 2008: teller staat op 190.000 (mn zusje rijdt niet heel veel). Geen enkel probleem geweest, enkel nieuwe lampje achter, dat kan zelfs ik nog (is bij moderne auto\'s niet zo makkelijk meer). Auto is vorige week van binnen en buiten helemaal gereinigd, bekleding met speciaal schuim behandeld. Auto ziet er weer keurig uit en de rooklucht is er zowaar uit, stukken beter! Wordt als het goed is, niet meer in gerookt (anders mag ze de auto vanaf nu zelf schoonhouden :)).

Heb bij aanschaf meteen distributieriem en schokdempers achter laten vervangen voor de zekerheid (schokdempers begonnen al wat te lekken).
Verder 4 nieuwe banden en wat klein spul zoals nieuwe logo’s, oliefiltertje etc.

Helaas twee autoradio’s aan moeten schaffen, omdat de eerste gejat is (auto is niet echt een kluis, met een pincet of iets dergelijks kom je er ook wel in).
Geluid in de auto is overigens goed, dit dankzij de extra speakers in de hoedenplank (zaten er al in).

Verder geen problemen, heb nog geen (grote) tegenvaller gehad, maar heb ook nog niet heel veel gereden; 20.000 in ruim anderhalf jaar valt mee.

Update april 2008: auto heeft sinds aanschaf in april 2006 alweer 30.000 km gereden en dat is echt probleemloos gebeurt. Heerlijk simpele en betrouwbare techniek.

Update juni 2008: er waren wat problemen met de auto, dit bleek te komen door de koppakking (die zweette al een tijdje). Deze is bij de dealer vervangen, sindsdien geen problemen meer. Dat was het enige waarvan we wisten dat het eraan zat te komen, dus gelukkig was het niet iets anders.