Volkswagen Golf 1.3 (1988)

Volkswagen Golf 1.3 (1988)

UitvoeringGolf 1.3
Bouwjaar1988
Jaar van aanschaf2005

Deze auto heb ik van mijn broer gratis gekregen. Hij kocht een Seat Leon en ik had geen auto. Mijn broer kocht de auto 7 jaar geleden voor het oude bedrag van 3000 gulden.

Toch zint de Golf mij niet. Hij is betrouwbaar en makkelijk te onderhouden. Maar echt plezierig rijden doet hij niet. Het is een basismodel dus er zitten echte fietswielen onder de auto. Maar deze fietswielen komen ook veel voor bij alle 1.3 modellen van de Golf type II.

Op de snelweg bij snelheden van 120 km/u is het geluid goed aanwezig en het verbruik gaat stukken achteruit door het ontbreken van een 5e versnelling (verbruik van 1 op 11). Daarnaast is de vering niet zo geweldig. Hij stuitert over slecht wegdek. Bij het sturen heb je last van overhellen. Geen overhellen à la Citroën 2CV, maar met harde vering hoop je toch dat de Golf iets strakker op de weg ligt.

Ook heb je last van zijwindgevoeligheid. Dat komt waarschijnlijk door het lage gewicht van 820 kilo, de achterlijk dunne en kleine banden en de hoekigheid van het model. Ik moet wel zeggen dat het een geschenk uit de hemel is: de zogeheten Performance Filters. De auto reageert veel beter op het gaspedaal en is stukken sneller. Een tip die ik kan geven aan iedereen.

De versnellingsbak voelt ongewennig aan. Schakelen gaat naar mijn mening niet zo precies. Af en toe lijkt het wel alsof je zit te roeren met een soeplepel in een container vol kolen.

Maar de grootste ergenis van de Golf is de diefstalgevoeligheid. Toen mijn broer de auto had is er drie keer ingebroken, een keer is helaas de ruit gesneuveld. Een nieuwe ruit bij de sloperij gehaald en erin zetten. De andere keren waren de sloten zwaar beschadigd waardoor hij vervangen moest worden. Heb daarna slot pantzers eropgezet (zie foto, het zijn zwarte plaatjes om het slot). In geen een van deze gevallen zat er iets in de auto wat de moeite waard was om te stelen, geen autoradio of navigatiesysteem. Ze hebben alleen een pakje kauwgum, een stratenboek en een kapotte bloes gejat. Misschien een vorm van zinloos diefstal?

Conclusie:

De Golf is een goede, misschien zelfs een fantastische auto om je van A naar B te brengen. Maar de belevenis is wel verschikkelijk. Oer saai, geen geweldig weggedrag en weinig comfort kom ik tot de conclusie dat de Golf niet aan mijn eisen voldoet. Als je graag een auto wilt hebben waar je elke dag plezier beleeft koop geen simpele Golf. Doe wat ik heb gedaan, koop een VW Kever!

+ Betrouwbaar
+ Praktisch; hoekig model dus een koelkast past er makkelijk erin!
+ Onderdelen goedkoop

- Diefstalgevoelig
- Verschrikkelijk weggedrag
- Weinig comfort
- Saai en geen spannend uitziend model.

Bij de 7 APK’s zijn de volgende dingen vervangen:

*Achterlichten
*Voorlichten
*Banden
*Remmen (alleen de achterste; trommelremmen)
*Uitlaat

Dus zeer weinig dingen wat gerepareerd moest worden in 7 jaar. De auto heeft in ongeveer 50.000 km gereden in 7 jaar.

6,5

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf