Toyota Starlet 1.3 XLi (1994)
Uitvoering | Starlet 1.3 XLi |
Bouwjaar | 1994 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
Deze auto is van mijn moeder, maar ik heb veel in de auto gereden voordat ik een Mazda 626 kocht. Ik breek hier graag een lans voor dit degelijke stukje Japanse techniek!
Niet alleen start en loopt hij altijd, je kunt er ook prima een lange rit mee maken. Met 1,90 m zit ik prima in de auto. De iele stoelen zitten veel beter dan je zou denken, ik heb een keer 1000 kilometer op één dag met de auto gereden en kwam er kwiekfit weer uit. De versnellingsbak schakelt subliem licht. De toerenmotor is vlot en ’hangt lekker aan het gas’ maar is op snelheid natuurlijk wel rumoerig. Geen stuurbekrachtiging, goed te doen. Een echt zuinigheidswonder is het trouwens niet, 1:15 is wel het maximum wat je eruit kunt persen. Nadelen; de rumoerigheid maar dat hoort bij de auto en kan ik hem wel vergeven. Een echt nadeel is de slechte vering, vooral voor is de demping zwaar onder de maat en bij een verkeersdrempel bereik je makkelijk het uiterste van de veerpoten. Niet de grond gelukkig, de bodemvrijheid is voldoende. Ieder jaar krijgt de wagen een beurt en APK, de distributieriem is vervangen bij 90.000 km. De dealer (Toonen Naardenm) is ook heel goed en behandelt zowel de auto als mijn moeder altijd keurig.
Inmiddels is de Starlet tegen het nodige slijtage-onderhoud aangelopen. Dit waren logische maar wel kostbare zaken:
2005: distributieriem (90.000 km gepasseerd)
2006: remleidingen rondom vernieuwd (roest)
2007: radiateur vernieuwd.
Met de auto worden extreem weinig km’s gemaakt, slechts enkele duizenden per jaar. uiteraard slijt een auto ook gewoon door ouderdom. Ik schrik toch niet van dit soort dingen, hij kan er immers weer jaren tegen.
Update mei 2011
Aan het Nederlandse leven van mijn Mazda 626 is een einde gekomen (zie aldaar). Nu zal de Toyota van mijn moeder nu en dan weer ingezet voor een ritje. Plezierig blijft de enorme gretigheid waarmee het blok aan gas hangt, vooral in de stad kun je daardoor heerlijk vlot doorrijden. Ook vind ik het zitcomfort, voor zo'n kleine auto, nog steeds heel goed.
Blijft doorrijden
Even een korte update met weinig nieuws, want de Starlet van mijn moeder blijft het doen. Elk jaar komen er hooguit enkele duizenden km's bij, elk jaar een beurt met apk, binnenkort in oktober weer. Wat zijn Toyota's tocht ongelooflijk goede auto's. Ik meld me weer na de apk.