Toyota RAV4 2.0 D4-D Linea Luna 4WD (2003)

autoreview

Toyota RAV4
Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4 - interieurToyota RAV4 - interieur

Signalement

UitvoeringRAV4 2.0 D4-D Linea Luna 4WD
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003
KM-stand bij aanschaf5 km
KM-stand laatst282.000 km
Lezerswaardering: 91%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Ervaringen

  • 118.000 km

Betrouwbare auto.
Redelijke wegligging; helt op zich niet echt over in de bochten maar vanwege wat stuggere vering minder comfortabel dan een normale stationwagen.
4WD geeft je wel in veel weersomstandigheden optimale controle over de wagen; zelfs zonder winterbanden.
Schakelen gaat soepel, zitcomfort is ook goed alhoewel weinig lendensteun. De als optie aangeschafte cruisecontrol ervaar ik als super relaxed, zeker als je veel buiten de spits rijdt. Geluid van de standaard audio installatie is ook prima.
De remmen voldoen maar het is nou niet echt of je een anker uitgooit als je het rempedaal aanraakt (niet te wijten aan slijtage; is al sinds het begin).

Wagen mag 470 kilo laden en na mate je hem zwaarder belast gaat de wagen vrij snel erg ver door zijn achterveren heen.Op de snelweg geen probleem, afgezien van de duidelijk mindere wegligging, maar in extremere omstandigheden - volle belading, onverhard, ongelijkmatig, wegdek - hou je maar weinig bodemvrijheid over.
Als je continue met volle belading rijdt zijn, voor ongeveer 300 euro, heavy duty veren te krijgen voor de achteras. Instelbare vering, zoals op de Landcruiser, is geen optie op de RAV en da’s wel een groot gemis vind ik persoonlijk.

Achterdeur in combinatie met, afneembare, trekhaak is nogal onpraktisch. De achterdeur gaat gewoon nauwelijks meer open en hoe goed je ook oplet; je ragt altijd wel een keer met de deur tegen de gemonteerde trekhaak aan. Met sommige caravans schijnt het neuswiel ook te dicht bij het reservewiel cover te komen. Het tijdelijk verwijderen van deze hardkunststof kap schijnt dit probleem wel op te lossen. Ik heb daar zelf verder geen ervaring mee; alleen een keer gezien bij een collega RAV-eigenaar.

Sowieso is de achterdeur niet heel handig als je wat langere spullen zou willen vervoeren. Een horizontaal gedeelde achterdeur zou praktischer geweest zijn.

Motor is vrij futloos tot 1800 rpm wanneer de turbo mee gaat doen. De wagen kan dan goed meekomen in het verkeer. Bij een rustige rijstijl is een verbruik van 1 op 14,5km goed haalbaar. Motor/aandrijflijn is zeker niet vrij van trillingen wat ten koste gaat van het comfort, zeker nu de wagen een aardig aantal kilometers gemaakt heeft.

Onderhoud is niet al te duur naar mijn idee; in de afgelopen 4,5 jaar/118000km is er ongeveer 3450euro uitgegeven aan onderhoud wat neerkomt op ongeveer 3 cent per kilometer.
Na afloop van de garantieperiode is de auto in onderhoud gegeven bij een vakgarage in verband met ontevredenheid over de lokale dealer; de communicatie met het werkplaatspersoneel was niet optimaal en daarom heb ik m’n heil elders gezocht.
Bij de vakgarage is de communicatie weer beter maar de kwaliteit van werken wat minder dus wat dat betreft ook weer geen onverdeeld succes maar hopelijk blijft dit beperkt tot een incident.
Gelukkig kan de auto een stootje hebben ;-)
Problemen
 

Garantiekwesties en 1e manko's

  • 139.000 km

De wagen heeft gelukkig de bekende Japanse kwaliteit - wat duurzaamheid van de onderdelen betreft - en heeft na 112500km pas de eerste storing gegeven. Deze storing was niet zodanig dat er niet mee verder gereden kon worden.

Binnen de garantieperiode:
parrafan (kap over ruitenwisser aandrijving) piept en kraakt. Viltstrip tussen ruit en parrafan enige malen vervangen waarna het verschijnsel af nam.

Multiriem uitgelijnd. Maakte zeer veel herrie.

Velgen vervangen (terugroepactie toyota)
--------
Na afloop van de garantie:

92.000km 1e maal banden vervangen (niet gek voor 1e montage banden!). Wegligging is na montage van Yokohama Geolandar G51 wel minder geworden.

100.000km stuk van raamlijst afgebroken. *

110.000km rammel vanuit de motorruimte; onderdeel wielkast zat los (schroef afgebroken) *

112.000km Waterpomp vervangen (tijdens onderhoud distributieriem)

117.000km suction control valves (SCV's) van brandstofpomp vervangen in verband met startproblemen/ inhouden na koude start.



--
* beide mogelijk veroorzaakt door slordig werk tijdens overspuiten linkervoorscherm en deur - bij de dealer - na parkeerschade. De auto werd na de reparatie sowieso al afgeleverd met een kapotte - gebroken - console voor de bediening van de elektrische ramen! ).

De jaren beginnen te tellen.

  • 149.500 km

Problemen centrale deurvergrendeling.
Vergrendeling leid, heel af en toe bij vochtig weer, een eigen leven.

Lekke afdichting ruit achterportier (afdichtingspees/kit vergaan).
Na vervangen afdichting geen problemen meer met deurvergrendeling.

Aandrijving erg rumoerig; wordt oncomfortabel (alleen bij accelereren en rond 1800 toeren).

Zonneklep bestuurderszijde begint lam te raken.

Kunststof behuizing contactsleutel kapot.
Na korte tijd ook het kunststof van de nauwelijks gebruikte reserve sleutel kapot.

vliegwiel vervangen

  • 171.500 km

al langere tijd behoorlijk wat trillingen in de aandrijving maar een week of wat geleden kwamen er toch wel erg angstwekkende geluiden onder de motorkap vandaan. Ook stationaire loop was erg onregelmatig.
Conclusie: dubbel massa vliegwiel overleden.
In verband met de relatief hoge kilometerstand besloten ook de koppeling vervangen.
Kostenpost van ruim 1500€ gebruik makend van originele onderdelen.

Regulier onderhoud!?

  • 181.500 km

Voor het eerst de remblokken laten vervangen.
Achter waren ze volledig op en ook voor waren ze aan vervanging toe.
Nu word veel snelweg gereden met de RAV en krijgen de remmen het alleen in de vakanties (meestal bergen) nogal voor de kiezen maar 181.000 km met een set remblokken is niet verkeerd in mijn ogen.
In het verleden zat ik met een ander, Duits, merk al binnen de 90.000km aan een vervanging van een set remblokken.

Met ruim 250 euro incl. best wel weer een uitgave; geen idee wat de officiële dealer rekent.

Ook gelijk de accu maar eens laten vervangen.
Starten ging, ook in de winter nog prima maar de al eerder beschreven elektrische storingen treden alleen in de winter op en dan is voor mij de accu de eerste verdachte.
En 7,5 jaar met de eerste accu lijkt me geen slecht resultaat.

Er is overigens ook weer een longlife (calcium) accu in gegaan dus die moet het wel de rest van de levensduur van de auto uithouden.
(gaan voorlopig eerst maar eens voor de 2 ton op de teller ;-)

Turboproblemen

  • 200.000 km

Na een noodloop na koude start gaf uitlezing een probleem met aansturing turbo aan.
Zijn meerdere mogelijkheden met als meest waarschijnlijke oorzaak een vervuilde turbo.
Dit probleem speelt eigenlijk al de afgelopen 100000km voor zover ik kan na gaan. Na vervangen van de SCV kleppen bleef de motor op gezette tijden inhouden. Meestal na koude start maar ook onder zware belastingen. In Spanje een keer noodloop op een lange 10% helling en afgelopen zomer verlies aan vermogen op wat hogere snelheden op de Spaanse autovia's.
Voorlopig maar even aankijken.
De zaken die nu in de afgelopen 2ton (km) aan het licht komen
SCV klepjes
Koppeling / 2 massavliegwiel
En nu dan in het ergste geval de turbolader
zijn niet de minste problemen en echte zwakheden van de D-4D motoren.
Doet afbreuk aan m'n kwaliteitsbeleving van Toyota.

SCV klepjes weer aan de beurt.

  • 211.000 km

na 4 jaar en 94000km zijn de SCV klepjes voor de 2e maal vervangen. Moeizame koude start door te lage brandstofdruk was ook dit keer weer het symptoom.
Ook zijn de klepjes niet goedkoper geworden sinds de vorige keer. Een kleine 500 euro mocht afgetikt worden bij de garage.

Cardan probleem.....of toch niet!?

  • 216.000 km

Cardan lagers vervangen in verband met zware brom achterin.
Na dure reparatie bleken de cardan lagers niet de oorzaak te zijn maar hoefde slechts een wiel lager vervangen te worden.

Totaal ruim 1200€.

Weer SCV klepjes defect.

  • 235.000 km

Binnen het jaar weer de SCV klepjes defect.
Geen problemen met koude start maar puur acceleratie problemen.
Na de ervaring met de onnodige cardanlager wissel teruggegaan naar de dealer voor onderhoud. Vakgarage heeft in mijn ogen te weinig expertise van deze wagen.
En.....blijkt ook nog duurder! In het geval van de SCV klepjes zo'n 20%.
Naast SCV klepjes ook remschijven / blokken achter vervangen.
Airco weer opgevuld.
Verder draait de wagen prima zijn - grotendeels snelweg - kilometers.

Turbo problemen.

  • 250.000 km

Nadat al eerder een keer een fout was uitgelezen in de aansturing van de turbo was het nu weer raak.
De auto houd na een koude start soms in als hij even moet werken en is ook al een keer in noodloop gegaan.
Normaal hoor je het toerental van de turbo weer zakken namate je hem verder belast maar in dit geval blijft hij gewoon vol op toeren.
Na de noodloop - die eenvoudig te resetten was door de motor opnieuw te starten - het motormanagement uit laten lezen en ook nu kwam de aansturing van de turbo als oorzaak eruit.
De dealer heeft gelijk wat controles uitgevoerd en de Luchtmassa meter schoongemaakt wat echter geen effect heeft gehad.
Op het voorstel om als volgende stap de LMM te vervangen ben ik nog niet in gegaan.
Voorlopig kijken we het even aan.

Diesel additieven en warme start problemen.

  • 265.000 km

Omdat de turbo problemen aan beleven houden en de garage niks wist te vinden een voorraadje Forte additieven besteld en in dubbele dosering toegevoegd aan de brandstof.
Gaat dan om de diesel conditioner en de turbocleaner.
In eerste instantie liep de motor stiller en was het inhouden weg.
Het effect was echter van korte duur en na een paar honderd km begon de motor toch weer in te houden.
Echter wel minder extreem dan daarvoor! Noodloop op de turboaansturing is sindsdien niet meer voor gekomen.
Voorlopig doen we het er weer mee.

Vervolgens weigerde de wagen een aantal keren warm te starten.
De warme start ging sowieso al moeizaam en op het moment dat hij de eerste keer niet goed aansloeg kreeg de startmotor hem de 2e keer niet rond.
Nieuwe accu heeft niet het wat moeizamere starten verholpen maar de accu heeft nu wel weer voldoende energie om meerdere keren te starten.
Calcium accu heeft het een jaar of 4 volgehouden. Wel een aantal malen leeg gestaan omdat vergeten was het alarm uit te schakelen bij langdurige stilstand.

Verder is de Airco nog eens gecontroleerd; zitten op een aantal plekken lekkages in en ik doe daar verder niks meer aan.

Het einde

  • 282.000 km

Afgelopen week toch nog maar eens met de wagen langs de dealer in verband met waardeloze warme start en bijgeluiden, waarschijnlijk, vanuit de turbo.
Conclusie: turbo, startmotor en multiriem aan vervanging toe.
Uiteindelijke bedrag wat daarvoor betaald moest gaan worden heeft me doen besluiten om, na net iets meer dan 12 jaar, de wagen van de hand te doen.
Mogen ze in Afrika zich gaan botvieren op de wagen.
Duurzaam maar niet geheel onverwoestbaar mag de eindconclusie heten wat mij betreft.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Toyota RAV4

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.